След 6-часов дебат Столичният общински съвет гласува проектобюджета на София.

...
След 6-часов дебат Столичният общински съвет гласува проектобюджета на София.
Коментари Харесай

Къде отиват парите на София

След 6-часов спор Столичният общински съвет гласоподава проектобюджета на София.

© Юлия Лазарова Бюджетът на столицата за 2020 година е 1.729 милиарда лева, само че общината не си слага амбициозни цели и ще довършва към този момент започвани обекти. Разходите за вложения в финансовата стратегия за тази година са рекордно ниски. Основните акценти са закупуването на нови транспортни средства за градския превоз, ремонт на улици и озеленяване на паркове.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

С малко по-скромен бюджет и същите обещания за развиването на града. Така София стартира публично новата си финансова година, откакто през днешния ден общинският съвет гласоподава бюджета за 2020 година Той беше признат с малко над нужния предел - с 32 гласа " за ", 26 - " срещу " от общо 58 дали своят вот общински съветници. Това стана следващото решение, което ръководещите от ГЕРБ съумяха да утвърдят с помощта на поддръжката на " Патриотите ". Опозиционните групи обаче разкритикуваха финансовата рамка тъй като в нея липсват ясна визия и упоритост.

" Предлаганият бюджет е следизборен, след рекордния предходната година преди локалния избор, и демонстрира липса на предпочитание за справяне с проблемите в София ", уточни Калоян Паргов от Българска социалистическа партия. Съветниците от " Демократична България " пък допълниха, че измежду целите на общината не попадат самите жители, както би трябвало да бъде. Според представителите на групата публичното разискване с тях е било проформа, а настояванията им не са били взети поради. " Виждаме просто още от същото, което София получава към този момент следващ мандат ", разяснява Владислав Панев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки полярните отзиви, факт е, че София ще разполага с 1.729 милиарда лева, които наподобяват внушително, само че харченето им няма да бъде осезаемо усетено от софиянци. Кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че акцент ще бъде екологията, а зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов уточни за идно осъществяване от дълго време чакани обекти. Липсва политика за развиване на града, основаване на нови квартали, пробиви на основни булеварди, кръстовища на две равнища и така нататък

Град на въздържанието

Докато като цяло бюджетът е на първо място счетоводен инструмент със знак на тъждество сред доходи и разноски, финансовата стратегия е тази част от него, която най-явно приказва за желанията на общината да развива града. В случая за 2020 година разноските за вложения са със 157 млн. лева по-малко спрямо тези за 2019 година И макар аргумента на Барбалов, че това се дължи на по-малкото средства по европрограми (за 2019 година те бяха 305 млн. лева, а в този момент са 260 млн. лева.), се вижда, че и личните средства, които общината счита да похарчи за инфраструктура, падат надолу със 127 млн. лева

Съветникът от ГЕРБ Георги Георгиев изяснява това с намаляването на приходите от приватизация с близо 26 млн. лв., защото през 2019 година е била усвоена огромна част от получените средства за акциите в Общинска банка. Друга причина са по-малкото средства по банкови заеми. " С 45 млн. лв. по-малко ще употребяваме кредитиране през 2020 година, тъй като не ни е належащо повече за метрото ", разяснява Георгиев.

Отсега обаче е ясно, че следващата година средствата ще се свият още повече, защото приносът на оперативните стратегии ще намалее още. Което пък доста ще забави развиването на града.
Всъщност осъществяването на финансовите стратегии по наклонност е едва (виж графиката), а основни обекти, като да вземем за пример реконструкцията на бул. " Тодор Каблешков ", се чакат към този момент десетелие и не се дава поръчка, че тази година ще бъдат изпълнени. Така да вземем за пример за булеварда предходната година бяха заделени 15 млн. лева, до момента в който тази година общината е заложила скромната сума 1 млн. лева Затова и вярата, че " този път ще стане ", бързо се изпарява.

Друг образец за предпазливостта на София откъм вложения е обещаният нов център за модерно изкуство в София на мястото на някогашна топлоцентрала до НДК, за който обаче са заделени едвам 350 хиляди лева тази година при нужни най-малко 5 млн. лева Има и дълъг лист от здания, чакащи " времето си ", като да вземем за пример детската градина в кв. " Манастирски ливади " - за нея в финансовата стратегия за 2019 година бяха заделени 5 млн. лева, само че строителството не стартира. Сега парите са единствено три милиона, което още веднъж слага осъществяването под въпрос, макар че казусът с неналичието на задоволително места в детските градини е един от най-големите за София.

Новият превоз

Най-голяма част от финансовата стратегия заема проектът на общината за обновяването на градския превоз - 206 млн. лева, които ще дойдат от оперативните стратегии. Предвижда се закупуването на 82 електробуса, 38 трамвая и 30 тролея, както и довършването на третия лъч на метрото, първата част от който се чака да бъде пусната тази пролет.
С европейски пари ще се довършва и ремонтът на " Западен парк ", който трябваше да е завършил през 2018 година, само че се забави поради неприятен план и проблеми с изпълнителя. Със лични средства София възнамерява да стартира проектирането на нов парк - " Кукуряк " в кв. " Овча купел " и " Въртопо " в кв. " Младост ". Но и тези хрумвания не са нови, а неизпълнени от предходни години.

И две изненади

В тазгодишния бюджет на София въпреки всичко има нещо ново и това е, че общината възнамерява да събере повече пари от хората - 790 млн. лева при 725 млн. за 2019 година Това идва най-много от повдигането на налозите за по-мощни коли с по-нисък евростандарт, както и от еднократния налог, който се дължи при покупко-продажби с недвижими парцели.

Парите от тях са общо 40 млн. лева и обещанието да бъдат вложени в довеждащ превоз и ремонт на вътрешноквартални улици. " Тази година ще имаме с 1.3 млн. повече километри по транспортната задача единствено от електробуси, откакто проработи и довеждащият превоз, който да обслужва вътрешнокварталните улици ", разяснява пред " Капитал " общинският консултант от ГЕРБ Георги Георгиев.

Заради нарастването на налозите ще набъбнат средствата за ремонт на уличната мрежа, които са с 12 млн. лева по отношение на 2019 година Идеята на ръководещите е тук да бъде направена първата крачка към децентрализация, като средствата се пренасочат непосредствено към районните кметове, които да преценят предпочитаните обекти.Но към този момент това по-скоро наподобява като опит да се трансферира отговорността за неслучилите се поправки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР