След 50 дни под ключ, тази сутрин Руската църква в

...
След 50 дни под ключ, тази сутрин Руската църква в
Коментари Харесай

Руската църква отвори врати

След 50 дни под ключ, тази заран Руската черква в столицата отвори порти. Отслужен беше молебен, на който участва посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Тя сподели, че църквата е съветска, защото посолството има нотариален акт. Вече е отворена и криптата с гроба на Св. Серафим.

Точно в 9.34 тази заран Руската черква още веднъж отвори порти. Тя беше затворена близо два месеца след шпионския скандал и експулсирането на съветските свещеници. Катинарите ѝ смъкнаха съветският предстоятел на храма отец Владимир Тишчук и четиримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит - Димитър, Серафим, Алексий и Александър. Малко преди 10 часа в храма, дружно с представители на посолството пристигна и съветската посланичка Елеонора Митрофанова. Тя сподели, че църквата е съветска благосъстоятелност и се надява да няма повече проблеми с храма.

Българска национална телевизия: Чия е църквата - българска или съветска?

Елеонора Митрофанова, дипломат на Русия: Руска, тъй като земята под някогашния московски дом или бившето царско посолство е била дарена. Имаме всички документи, всичко е надеждно.

Българска национална телевизия: Имате ли нотариален акт?

Елеонора Митрофанова, дипломат на Русия: Разбира се. Имаме всички документи, през цялото време на основаването на църквата. Прокуратурата споделя, че имат четири тома, не разбирам какво може да има в четири тома. Всички документи се събират в дребна директория. Ще забележим, до момента прокуратурата нищо не е показала.

Българска национална телевизия: Очаквате ли нови проблеми?

Елеонора Митрофанова, дипломат на Русия: Надявам се да няма проблеми с църквата, въпреки всичко тя е отделена от страната и би трябвало да работи обикновено, защото е известна измежду софиянци.

В утринния блок на Българска национална телевизия проблема с съветската черква разяснява и правосъдният министър Атанас Славов.

" Аз желаех мнение в границите на този проблем от изтъкнати български учени и съгласно техните сатновища и информацията, която се съдържа в Министерство на правораздаването, мисля че страната ни има интерес да претендира правото на благосъстоятелност върху храма. Но това е въпрос, който въпреки всичко визира и свободата на вероизповеданията ", сподели Славов.

В позиция от Движение за права и свободи пък разкритикуваха дейностите на съветската посланичка.

" Днес бяхме очевидци на надменно и безочливо държание от представител на непозната страна – съветския дипломат Митрофанова. Представител на непозната страна, който си разрешава да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата страна и нейните държавни органи... Този имперски жанр на деяние е недопустим и призоваваме настоятелно министъра на районното развиване неотложно да заведе дело за собствеността на храма, защото има събрани безспорни доказателства за това, че църквата е българска ", разяснява в позиция ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

В църквата беше отслужен молебен в чест на новопристигналия предстоятел и за здраве на двата народа - българския и съветския. Богослужение имаше и в криптата на Свети Серафим. Новият предстоятел на храма отец Владимир пристигна от Виена, от църквата " Св. Николай " във вторник. Изненадващо рано сутринта в съветската черква той дойде с кола с украинска регистрация.

Посланик Митрофанова изясни, че колата е на един от българските свещеници, отец Алексий, който в действителност е украинец от Донецк. Отец Владимир през днешния ден съобщи, че не се тормози от новото си предопределение и че единствено в църквата получава особена божия мощ, с цел да живее и бъде човек. За свети Серафим сподели:

" Той е ваш софийски светец, наш софийски светец, това е човек, който пази и обича този град, който може да даде доста на всеки от нас ".

Днес криптата на светеца също беше отворена за поклонение. Българските свещеници през днешния ден отхвърлиха да приказват, споделиха единствено, че са подготвени за службата си. Богослуженията в храма ще продължат - в неделя в църквата ще има света литургия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР