След 5 дни на високо напрежение и сблъсъци между полиция

...
След 5 дни на високо напрежение и сблъсъци между полиция
Коментари Харесай

Беларус се извини на протестиращите. Освобождава задържани

След 5 дни на високо напрежение и конфликти сред полиция и протестиращи, управляващите в Беларус започнаха освобождение на арестувани стачкуващи. Правителството с изключение на всичко обществено се извини за дейностите на униформените.
Бунтовете в Минск избухнаха след преизбирането на президента Александър Лукашенко, който завоюва 80% от вота. Смята се обаче, че резултатите са били манипулирани, с цел да се затвърди диктатурата на Лукашенко, който ръководи към този момент 26 години.

Граждани излязоха по улиците на Беларус в неделя, като се стигна до конфликти с полицията. Задържани бяха хиляди, ранени - стотици, като измежду тях има и публицисти. От началото на недоволството против режима на Лукашенко има и двама починали.

“Поемам отговорност и се оправдавам за нанесените контузии на протестиращите”, разгласи вътрешният министър Юрий Караев. Ръководителят на Съвета на републиката към Националното заседание Наталия Кочанова, съдружник на Лукашенко, заяви, че президентът е наредил инспекция на осъществените арести.

Стотици другари и родственици се събраха пред център за задържане в Минск. Те чакаха в ранните часове на днешния ден да дават храна, вода и одеяла на освободените стачкуващи.

Някои от протестиращите посочваха натъртвания и описваха по какъв начин са били натъпкани в претъпкани килии. Също по този начин се оплакваха от оказвания над тях тормоз. Заместник-министърът на вътрешните работи Александър Барсуков отхвърли, че е оказван тормоз над арестуваните и увери, че всички задържани ще бъдат освободени до сутринта, оповестяват от организация “Ройтерс”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР