След 5 часа разговори, срещата за Либия в Берлин приключи.

...
След 5 часа разговори, срещата за Либия в Берлин приключи.
Коментари Харесай

Срещата за Либия в Берлин приключи

След 5 часа диалози, срещата за Либия в Берлин завърши. Лидери на над 10 страни се събраха в Берлин за мирна конференция за Либия Тя дойде около седмица след форума в Москва по инциатива на Русия и Турция за намиране на спокойно решение на спора, където до сключване на съглашение за помирение не се стигна.

В срещата в Берлин участваха, както президентът Владимир Путин, по този начин и държавният секретар Майк Помпео. Освен тях присъстваха генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, президентите на Турция и Франция Реджеп Тайип Ердоган и Еманюел Макрон, английският министър председател Борис Джонсън, представители на Алжир, Египет, Обединените арабски емирства и Китай. В Берлин дойдоха и Файез Сарадж, ръководителят на Правителството на националното единодушие (ПНС) на Либия, и фелдмаршал Халифа Хафтар, пълководец на Либийската национална войска (ЛНА). Очакваше се те да не вземат участие в главните полемики и да се включат в срещата в самия край, в случай че останалите участници се спогодят за окончателния документ.

Преди началото на срещата, Ердоган я окачестви  като значима стъпка за опазване на примирието в Либия, а в неделната си проповед папа Франциск пожела триумф на конференцията: „ Искрено се надявам тази значима среща на върха да сложи началото на прекратяването на насилието и на решение, което да докара до мир и до толкоз мечтаната непоклатимост в страната “.

Часове преди срещата в Берлин от държавния департамент на Съединени американски щати оповестиха, че спорът в Либия става от ден на ден като този в Сирия

Очаква се, че страните участнички в мирната конференция ще се включат в механизъм за следене на прекратяването на огъня в Либия, а от Организация на обединените нации разясниха, че планът за официално съобщение на форума включва шест пункта, измежду които преустановяване на бойните дейности, съблюдаване на оръжейно ембарго и промяна в сигурността, споделя още Националното радио.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР