След 4 години батак, кметът Здравко Димитров е на път

...
След 4 години батак, кметът Здравко Димитров е на път
Коментари Харесай

Кметът Здравко Димитров отпушва транспорта на Пловдив

След 4 години батак, кметът Здравко Димитров е на път да отпуши модернизацията на градския превоз на Пловдив.

До края на месеца екип от експерти на испанската компания "Индра ", която прибра 20 млн. лв. от града под тепетата, ще дойдат на място, с цел да отстранят проблемите, съобщи градоначалникът.

Днес той, дружно със своя заместител Тодор Чонов, седнаха на масата да договарят за спасяването на проваления план от някогашния кмет Иван Тотев и неговия екип. От другата страна седна висшият мениджмънт на компанията, отпред с Оскар Сурон, началник на "Транспортни планове " за Европа.

Системата за електронно таксуване, която трябваше да постави ред в събирането на доходи от транспорта на пасажери в пловдивския публичен превоз, не сработва към този момент 4 години откакто е разплатена на изпълнителя "Индра Системас ".

Испанската компания не вкара в деяние нито един от съставените елементи, за които получи близо 20 млн. лв. по плана за „ Модернизация и развиване на резистентен градски превоз в Пловдив “ финансира по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ на европейските фондове.

За сметка на това обаче испанците са напът да уредят с електронен билет за пандиза няколко основни фигури от локалната администрация, измежду които и някогашния кмет Иван Тотев.

Според осведомени само престижът на сегашния градоначалник е принудил испанците да договарят. Формално те могат и да откажат, тъй като предходното управление на общината им е разписало протокол, че всички действия са осъществени и парите са разплатени.

"Висшето управление на "Индра " не знаеха за казуса в Пловдив. Поеха ангажимент да реагират и да изпратят екип експерти до края на месеца. Не знаеха да вземем за пример, че има проблем с електронната система за таксуване, за погрешната информация по таблата на спирките, за неработещите устройства за покупка на билети и карти ", сподели кметът Здравко Димитров.

На срещата е участвал и Борислав Кръстев от екипа на някогашния кмет Иван Тотев, под чието управление от страна на общината беше осъществен планът за 44 млн. лв..

Той изясни, че водачите на градските рейсове били отговорни за неработещата електронна система. Попитан за какво е подписал като селски кмет протоколите, че планът е изпълнен, той отговори, че никой не го е карал.

"Подписах, тъй като видях, че работи системата ", отвърна Кръстев. Явно това е видно само и единствено за него и някогашния му шеф Иван Тотев, тъй като за пловдивчани не работят нито таблата, нито апаратите за билети, нито пък рейсовете идват в точния момент, разясняват под тепетата.

Според зам.кмета Тодор Чонов общината е направила инспекция в края на декември 2019 година Експертите открили, че 41 от инсталираните 90 паркомата по спирките за покупка на билети и карти не работи. Местната власт сезирала испанците, че би трябвало да ги оправят. След тяхната намесе неработещите останали 39.

Първата и най-важна стъпка е да накараме системата да проработи. После ще мислим за каузи против отговорните за казуса, съобщи зам.-кметът Чонов.

С това даде ясно да разбере, че на някогашния кмет Иван Тотев и неговия екип няма да им се размине безогледното харчене на европейски средства за сметка на нервите на жителите на Пловдив.

Дали ще се търси наказателна клауза от испанската компания пък зависи от това какво от проблемите ще бъде отстранено. Засега са арестувани към 500 000 лева, за други неустойки – би трябвало да кажат юристите съобщи Чонов.

От настоящето управление намекнаха, че контрата е в прокуратурата, която би трябвало да уточни ясно отговорните за неуспеха на транспортния план. Всички документи по тази договорка са изпратени там, съобщи заместникът на Здравко Димитров на брифинга в общината.

Очевидно основният прокурор Гешев би трябвало да откри време и да хвърли едно око в бакиите на някогашния кмет, разясняват в Пловдив.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР