След 4 часа дебати Народното събрание реши да даде мандат

...
След 4 часа дебати Народното събрание реши да даде мандат
Коментари Харесай

Парламентът даде мандат на правителството да преговаря със САЩ за F-16

След 4 часа диспути Народното събрание реши да даде мандат на държавното управление да стартира договаряния със Съединени американски щати за закупуване на нов военен аероплан F-16. " За " гласоподаваха 130 депутати, а 84 бяха срещу.

По време на заседанието депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев упрекна ръководещото болшинство, че " написа некролога на българската авиация ". " Вие напълно нарушавате финансовата рамка. Вие нарушавате правилото на конкуренцията. Вие измамихте ли ни преди 6 месеца " попита той от трибуната на Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на " Обединени патриоти " Волен Сидеров направи няколко предложение, измежду които Народното събрание да даде мандат на държавното управление да договаря за нов вид военен аероплан освен със Съединени американски щати, само че и с всички страни, които имат предложения, в това число Русия. " За разлика от ораторите, които се упражняваха през днешния ден, аз работя прагматично ", посочи Сидеров.

Той е на мнение, че в договарянията за новите самолети би трябвало да вземат участие и по един представител от всяка парламентарна група. " Иначе ние какъв надзор имаме върху нещо, което ще гласуваме ", попита той. Според Сидеров би трябвало също да вземем под внимание, че вече 12 години държавното управление на Съединени американски щати употребява 4 военни бази у нас гратис. " Ако се спрем на договаряния за F-16, самолетите да ни бъдат предоставени безплатно. Така ще кажем на гласоподавателите ни, че сме икономисали тези пари ", предложи водачът на " Атака ".

Според някогашния вътрешен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Валентин Радев всички би трябвало да благодарят на ГЕРБ, тъй като започването на тази процедура е едно огромно достижение. " Слушам сътрудниците от опозицията, бъдете малко по-въздържани. Вашите държавни управления модернизирахте българската войска единствено с транспортни средства ", обърна се той към Българска социалистическа партия.

В поддръжка за самолетите F-16 се изрече и шефът на комисията по защита ген. Константин Попов. " Изказвам голяма признателност към всички, които в продължение на доста години работиха по този въпрос. Защото нямаше по какъв начин да вземем осведомено решение, без резултата от труда на тези специалисти ", съобщи той. Ген. Попов даде няколко образеца за какво F-16 е най-хубавият избор за нов военен аероплан: " Съединени американски щати оферират цялостен пакет с въоръжение. Европа може да ни предложи единствено ракети въздух-въздух. Предлагат ни високотехнологичен нов радар. Говорим за особено съоръжение. Това значи осведомителни технологии. Това означа радиостанция, която е предпазена. Информационна система, която ни дава цялостната картина. Това е програмен продукт въз основата на разузнаването. Разликата сред това, което ни оферират едните, и целия пакет. който ни оферират Съединени американски щати, превърща самолета в бойна високотехнологична машина, каквито са условията на актуалната високотехнологичната война ".

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов днешното решение на Народното събрание е продължение на тематиките, които са били обсъждани на Консултативен съвет за национална сигурност. " По време на първия кабинет на Бойко Борисов започнахме да изпълняваме уговорката си за рационализация на българската войска. Към 2012 година имаше завършена процедура, която беше гласувана от Министерския съвет, и тя трябваше да бъде прегледана от българския парламент. От предизвикани събития се стигна до политическа рецесия и до предварителни избори ", разяснява Цветанов.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че рядко в Народното събрание се вземат такива решения с дълготраен резултат. Според нея България е била злепоставена пред Съединени американски щати и европейските ни партьори поради метода, по който държавното управление е провело процедурата за нови самолети. " Позицията на Българска социалистическа партия е за рационализация на българската войска, за правовата страна, за рационалния баланс на харчовете от бюджета ", съобщи Нинова.

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов е на мнение, че " в днешния спор политическите сметки надвиха над националните ползи и сигурността на България ". " Моят другар Волен Сидеров ви сподели, че вземаме решение да стартираме договаряния, а не да сключим договорка на следващия ден. Изказаха се откровени неистини ", упрекна той опозицията.

Каракачанов е безапелационен, че провеждането на нов конкурс не е решение, тъй като това ще забави модернизацията на армията. " Този мач го играем към този момент 14 години и резултатът е един огромен геврек ", разяснява той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР