След 38-годишно издирване в Боливия беше заловен бившият италиански крайноляв

...
След 38-годишно издирване в Боливия беше заловен бившият италиански крайноляв
Коментари Харесай

Арестуваха бивш италиански крайноляв активист в Боливия

След 38-годишно търсене в Боливия беше хванат някогашният италиански крайноляв деятел Чезаре Батисти. В родината си Батисти е наказан на пожизнен затовр за четири убийства, осъществени през 70-те години. От 12 години той се укриваше в Бразилия, където се ползваше с протекцията на някогашния бразилски президент Лула да Силва.

 64-годишният Чезаре Батисти - минути преди да бъде хванат в Боливия. 64-годишният Чезаре Батисти - минути преди да бъде хванат в Боливия.
Независимо от слънчевите очила и подправената брада, той бил разпознат от екип на Интерпол.

През 70-те години Батисти бил деен член на " Въоръжени пролетарии за комунизма ".

Крайнолява формация, на която се преписват кражби и убийства. Заради участието в нея, през 1981 година Батисти бил хванат в Италия и наказан на 12 години. Той, обаче, съумял да избяга и да се укрие във Франция. В негово неявяване била издадена доживотна му присъда за 4 убийства.

Батисти в никакъв случай не е отричал, че е членувал в групировката, само че изрично отхвърля убийствата. От Франция той избягал в Мексико, а по-късно в Бразилия, където потърсил леговище през 2007 година

Бившият бразилски президент Лула да Силва отказал да съобщи Батисти на италианските управляващи. Но изгонването на италианеца от Бразилия беше едно от предизборните обещания на новия държавен глава Болсонаро.

Според разследващите данни, през декември малко преди встъпването на Жаир Болсонаро в служба, Батисти избягал в Боливия.

" Салвини, дребният подарък ще дойде ", написа в Туитър синът на Болсонаро до италианския вътрешен министър.
Матео Салвини, вътрешен министър на Италия: Благодаря на президента Болсонаро. Ако не беше той, Батисти в този момент щеше да е на плажа в Рио де Жанейро.
В годините на бягство Батисти написал към 20 романа. В Бразилия той има 5-годишен наследник. Преди година, в изявление за Франс Прес, Чезаре Батисти съобщи, че в случай че бъде върнат в Италия, за него това значи гибел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР