След 30-годишно прекъсване летище Русе може да възстанови самолетните полети

...
След 30-годишно прекъсване летище Русе може да възстанови самолетните полети
Коментари Харесай

След 30-годишно прекъсване: Очаква се възобновяването на полетите София-Русе

След 30-годишно спиране летище Русе може да възвърне самолетните полети до София при започване на март, заяви в " Денят стартира " служебният министър на стопанската система Даниела Везиева.

Тя разясни, че държвата е подготвена да обезпечи част от средствата, водят се диалози и с потеницален транспортьор.

Очаква се съществуващата авиобаза да бъде осъвременена и при започване на новата година полетите към този момент да са факт.

Подробности вижте в директното включване на Андрей Кючуков.

Летището край русенското село Щръклево е построено преди 54 години и в началото е било единствено за военни цели. След това е обслужвало и по три цивилен полета от и до София на ден, само че през 1991 година те са прекъснати.

След неколкократни несполучливи опити за отдаване на концесия, от 2015 година летището става общинска благосъстоятелност, като локалната администрация вложи и средства в поддържане и ремонт на постройката.

Служебният министър на стопанската система Даниела Везиева е оптимист, че при започване на идната година, след дълго спиране, ще бъдат възобновени полетите.

" Работим доста интензивно и по лицензирането на летището за цивилен полети и за по-големи самолети, пренасящи пасажери, освен чартъри които сега кацат - дребни самолети. Моето откровено предпочитание и вяра е това се случи при започване на идната година - края на февруари и началото на март. " - съобщи Везиева в студиото на " Денят стартира "

Целта е летището да обслужва вътрешни линии, като към този момент се водят договаряния с евентуален транспортьор, а страната е подготвена да подкрепи възобновяване на полетите.

" Беше направена анкета сред русенци, Разград, Силистра и близките области, тъй като това летище, отваряйки, ще обслужва освен русенци. Освен декларирания интерес, се коменитраше и цената. Аз откровено се веселя, че по време на нашите диалози с бъдещия преозвач-фирма, коментирахме и цената и всички си дават ясна сметка, че би трябвало да е конкурентна. Обсъждаме цена сред 60-80 лева И си даваме ясна сметка, че би трябвало да подпомогнем този вид активност, тъй че той да стане конкурентоспособен в някакъв предстоящ перод - може би 2 години. " - добави Везиева.

Кметът на Русе съобщи, че общината има подготвеност да поеме обслужването на летището откакто то отовори порти.

" Ние ще създадем сдружение, което ще се занимава с това. Ще обучим чиновници и в началото вложител, който е декларирал. Община Русе ще окаже цялостно подпомагане да се възстановят полетите. Надеждата ми е, че след началото на тази активност и други полети и компании ще проявят интерес към нашето летище. " - споделя Пенчо Милков, кмет на Русе

Общината за своя сметка към този момент е направила съществени поправки на летището.

" Ремонтирахме покрива, което беше безусловно наложително, тъй като по стълбите течеше вода, и санитарните възли. Има количествено-стойностна сметка за нова ограда. От година работим по възобновяване на полетите. Летище Русе има абсолютния късмет да бъде построено като районно летище. Община Русе поддържа постройката. Вложихме средства в ремонт на покирва. Имаме машини, с които можем да запълним фуги, да създадем нова маркировка, леден пластик. " - добавя Милков

Потенциалният транспортьор, с който се водят договаряния, е подготвен незабавно да обезпечи 3 самолета за първите линии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР