„След 30 години ние няма да имаме 3600 мегавата въглищни

...
„След 30 години ние няма да имаме 3600 мегавата въглищни
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Трябва да се готвим за сценарий, при който нямаме въглищни централи

„ След 30 години ние няма да имаме 3600 мегавата въглищни централи. Така че за един подобен сюжет би трябвало да се готвим”, това съобщи енерийният специалист Иван Хиновски, откакто зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков разгласи, че България ще построява нови реактори на АЕЦ " Козлодуй ".

По думите му сходни планове са тежки и лишават време.

„ Един нуклеарен план се прави за 10-12 години, а някои и по-дълго. Всичко, което приказваме сега, е на идейна фаза”, сподели Хиновски.

Той изясни, че нуклеарните планове минават през 4 етапи – идейна, решение по принцип, решение всъщност и започване на лицензионен развой.

„ Ние сме към момента, изключително за „ Белене”, на идейна фаза. Това би бил добър, забавен и ексцентричен план. Но е под доста условия. Дали „ Фраматом”, които следва да посетят централата, да се срещнат с площадката, оборудването - ще преценява, че това е реализуема задача. Второто изискване е дали ще се договорят с „ Росатом” да получат документите за оборудването, защото тя е основна. Третото доста значимо за нас – какъв брой ще коства това”, изясни Хиновски.

По думите му френската технология е надграждане на съветското съоръжение, което ние имаме.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР