След 3 седмици война в Украйна с видими затруднения за

...
След 3 седмици война в Украйна с видими затруднения за
Коментари Харесай

Ще използва ли Путин оръжия за масово унищожение в Украйна

След 3 седмици война в Украйна с забележими усложнения за съветските сили, може ясно да се каже, че Москва ще се наложи да скъса с упованията си за бърза и лесна победа в конфликтa

Колкото повече продължава това състояние, толкоз по-вероятно е политическото управление на страната да прибегне до фрапантни ограничения, които включват и оръжия за всеобщо поразяване,.

Бойни токсини

Според онлайн изданието най-вероятна е използването на химическо оръжие, тъй като Русия в предишното притежаваше най-големия в света боеприпас от сходни средства, в това число зарин, фосген, VX и иприт. „ Макар Русия да твърди, че към 2017 година е унищожила арсенала си, потреблението на нервнопаралитичния сътрудник „ Новичок “ при опити за убийства през 2018 година и 2020 година (случаите със Скрипал и Навални – б.р.) демонстрира, че тя продължава да има химически оръжия, въпреки количествата от тях да са неразбираеми “, написа медията.

Американски и други западни публични представители към този момент обществено оповестиха, че има данни това, че Москва обмисля или дори възнамерява интервенция „ под подправен байрак “ с присъединяване на химическо оръжие, с цел да оправдае дейностите си – да вземем за пример посредством офанзива против свои сили, за която да упрекна Киев или просто да разгласи, че е намерила „ украински “ бойни отровни вещество в завзетите територии в сюжет сходен на този, с който Съединени американски щати оправдаха втората война в Залива против Ирак (нещо такова Москва опита с прокарването на изказванието, че в Украйна има секрети американски биолаборатории - б.р.).

Много от химическите оръжия остават в околната среда за дълъг период, а дори най-малък контакт с тях може да бъде гибелен. Обеззаразяването на засегнатите региони ще е дълъг и рисков развой.

Към момента не са се появявали фрагменти със профилирано военно съоръжение за работа при опасност от бойни отровни субстанции. Според създателя на публикацията Джеймс Дуайър това демонстрира, че химически оръжия няма да се употребяват скоро.

Мирният атом над бойното поле

В наши дни по-често свързваме термина „ оръжия за всеобщо поразяване “ с нуклеарните заряди. Русия има най-големите ресурси от тях с 4477 броя, от които 1912 са т.нар тактически атомни оръжия.

Името на последните идва от това, че са предопределени за приложимост на бойното поле – за разлика от стратегическия нуклеарен боеприпас, който би трябвало да унищожава стратегически цели като да вземем за пример градове. На процедура, това което отличава тактическите нуклеарни оръжия, е на какви системи се употребяват. Обикновено те са с по-малък радиус на пукотевица – артилерия, балистични ракети с дребен обхват, изтребител-бомбардировачи.

Обикновено са по-слаби от стратегическите нуклеарни оръжия, само че не е наложително – а и доста от актуалните модели са доста по-мощни от атомните бомби, пуснати от Съединени американски щати над Япония в края на Втората международна война. Като цяло, задачата при използването им е да пробият съсредоточената защита на врага и/или да унищожат цели като летища или скупчвания на бойци и бойна техника.

„ Изключително едва евентуално, само че не невероятно е “ Путин да прибегне до тактически нуклеарен удар, в случай че се почувства изправен до стената, написа изданието. Това, което е изцяло неразбираемо, е по какъв начин Западът би реагирал оттатък политическото наказание на сходна офанзива – може страхът от пълномащабен нуклеарен спор да го накара да обърне тил на Украйна, само че може и да има противоположен резултат.

Най-страшната деескалация на света

Тактическите нуклеарни оръжия сами по себе си са задоволително страшни, само че опасенията на Запад са, че Русия може да вдигне залога още повече и да се окажем на ръба на стратегически атомни удари. „ Конверсейшън “ отбелязва, че Москва е доста евентуално да загуби в стандартен спор със страните от НАТО и по тази причина може да прибегне до ограниченията за деескалация,.

Думата „ деескалация “ в тази ситуация е подвеждаща, тъй като концепцията е, че в неподходяща за нея обстановка Русия ще се стреми към бърза ескалация, която да охлади упоритостите на НАТО, т.е. Алиансът може да е подготвен на война с естествени средства, само че не и на такава с потребление на нуклеарни оръжия.

Изданието показва евентуален сюжет. Русия може да насочи финално предизвестие – да вземем за пример с нуклеарен опит в океана, а по-късно да се прицели в стратегически цели на НАТО, унищожаването на които ще е съпроводено с допустимо най-малки цивилни и военни загуби, като да вземем за пример значими летища, пристанища, пътни и жп възли, хранилища с оръжие и гориво. Важен миг е жертвите да не бъдат толкоз огромни, че западните общества да се обединят зад военните и политически управления за контраудар).

Според Съединени американски щати този тип деескалация е водещ принцип в съветската нуклеарна теория. Не наподобява инцидентно и че след острата западна реакция против нахлуването в Украйна Владимир Путин разпореди на стратегическите войски да преминат в по-висок режим на подготвеност.

НАТО може да налее масло в огъня

Официално Москва твърди, че ще употребява нуклеарни оръжия единствено за отбрана на страната, а не за изпреварващ удар. „ Конверсейшън “ отбелязва, че реториката на съветското военно министерство, а и на близки до властта кръгове през годините доста се разграничава от тези поръчки.

В тестване може да се трансформира всяка ескалация на настоящето състояние в Украйна. Например, оповестяването на Украйна за зона, свободна от полети, би означавало изтребители на НАТО да нападат съветски бойни самолети, което евентуално ще докара до ответна реакция и в последна сметка спорът може елементарно да излезе отвън надзор.

„ Намесата на НАТО от какъвто и да е тип може да докара света по-близо до нуклеарна война, в сравнение с е бил когато и да било след края на Студената война. Потенциалното заличаване не може да бъде подценено “, приключва публикацията.

Източник:
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР