След 3 дни в размисли за липсата на консенсус ие

...
След 3 дни в размисли за липсата на консенсус ие
Коментари Харесай

Избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание

След 3 дни в размишления за неналичието на консенсус ие безчет гласувания на номинирани за предстоящ ръководител на Народното събрание, депутатите взеха решение и избраха своя ръководител.

Това е най-възрастният депутат Вежди Рашидов, който към този момент три дни се пробва да вразуми своите сътрудници и да конституират работата на Народното събрание, като изберат ръководител на институцията, с цел да не се блокира работата на страната.

В последна сметка с гласовете на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " Рашидов бе определен за началник на Народното събрание с гласовете на 139 депутати, 73 гласоподаваха срещу, въздържаха се 27.

" Имам достойнството, благодаря, да бъда определен за ръководител на това Народно заседание ", съобщи Рашидов след гласуването.

" Обещавам да съм консенсусен, намалете ерченето, вслушвайте се в разсъдъка ", прикани той.

Макар през вчерашния ден Рашидов да отдръпна номинацията си, през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова го върна в играта, като разгласи, че зад него застават четири парламентарни групи.

В четвъртък Вежди Рашидов благодари и в това време не склони да заеме най-високия пост в страната с думите: " Оттеглям се в името на разсъдъка и ви апелирам, доста ниско стойте до хората ".

Днес обаче обстановката радикално се промени.

" Обединихме се към кандидатурата на единствения, който през вчерашния ден съумя да сплоти българското Народно заседание ", разгласи Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Спор в пленарната зала провокира отмора, поискана от Асен Василев от Политическа партия, който бе сюрпризиран от кандидатурата на Вежди Рашидов.

" Вие не бяхте на председателския съвет, само че Кирил Петков беше там, какво има да се разисква кандидатурата на Вежди Рашидов ", отвърна Атанасова.

Кирил Петков отбрани решението на Василев за отмора с претекста, че от Политическа партия са били сюрпризирани, че кандидатурата на Рашидов идва от Българска социалистическа партия.

Политическата кариера на новоизбрания ръководител на Народното събрание Вежди Рашидов включва поста министър на културата в кабинетите " Борисов 1 " 2009 година до 2013 година и " Борисов 2 " 2014 година до 2017 година, избиран е за народен представител от листата на ГЕРБ в няколко следващи Народното събрание - в 41 Народно събрание, 42 Народно събрание, 43 Народно събрание, 44, 45 Народно събрание.

В 44-то Народно заседание управлява парламентарната комисия по просвета.

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 година в Димитровград. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 година приключва Художествената академия, компетентност " Скулптура " при проф. Д. Даскалов, където по-късно като одобрен създател преподава.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР