След 26 г. затишие гостите на Варна отново ще могат

...
След 26 г. затишие гостите на Варна отново ще могат
Коментари Харесай

Възраждат крайбрежните круизи в Черно море

След 26 година мъртвило гостите на Варна още веднъж ще могат да пътуват по море до разнообразни точки по Северното Черноморие. Консорциум “Блек сий травел ”, в който влизат няколко транспортни компании, открива линия до Златни пясъци и Балчик. Ще я поддържа докараният предходната година от Истанбул транспортен съд “Фентъзи ”, който побира 149 пасажери, заяви пред “Труд ” представителят на консорциума Максим Петков.

Цената на морската разходка до Златните ще е 10 лева, а до Балчик – 20 лева, като за проведени групи ще има и разновидности за визити на Албена и Двореца в Балчик с екскурзовод. Предстои графикът на кораба да бъде разгласен, като при всеки курс ще бъдат защитавани и места за пасажери, пристигнали до Морска гара в последния миг, подсигурява Петков.

Втора линия ще свързва всекидневно Варна и Белослав. Тя ще бъде открита на 14 юни. Билетът за пътешестване по езерото с корабчето на община Белослав “Белла ” ще коства 10 лева След като варненското кметство влезе във притежание на отдаденото от страната пристанище в кв. Аспарухово, “Белла ” ще стопира и там, а за деца от летните зелени учебни заведения и за проведени групи туристи ще предлагаме пакетни предложения с визити на три музея, добави Петков. Според него при триумф на самодейността следващата година тя може да се разшири с възобновление на крайбрежните линии от Северното към Южното Черноморие.

В предишното те бяха същински шлагер и за българските, и за задграничните летовници. Мнозина помнят вятъра в косите при прехода с кометите от Варна до Несебър. 13 корабчета на подводни криле пореха морето с 60 км/ч, а билетът струваше 4,20 лева Автобусите вземаха с към левче по-малко, само че острите завои по трасето накланяха везните в интерес на морските крайбрежни круизи. Според остарели морски вълци в средата на 70-те години годишно държавните тогава комети са возели над 600 000 души. Въпреки това специалисти са безапелационни, че и в пиковите години този тип превоз е бил губещ и се е издържал само с помощта на дотациите.

До 1987 година оцеляват 6 от кометите, а през 1994 година е спряна и последната. Опит да бъдат възродени морските връзки на подводни криле сред Варна и Бургас през 2011 година направи бургаска компания. Комети потеглиха от и до Варна за 55 лева, само че бизнесът се оказа недоходоносен и линията затихна след два сезона. Отдавна ги няма и пътническите кораби, които до 70-те години поддържаха крайбрежното корабоплаване по цялото Черноморие, а след това пореха вълните до Одеса и Истанбул. “Варна ”, “Несебър ” и “Васил Коларов ” са нарязани за остаряло желязо. Няма го и дребното корабче “Мичурин ”, което през соца разхождаше летовници от несъществуващия през днешния ден мост на Рибарския плаж до нос Галата, където има китно диво плажче.

От остарялата туристическа флотилия оцеля единствено бившето държавно корабче “Атанас Димитров ”, което е в състава на Българския морски квалификационен център, само че не се експлоатира.

“Този транспортен съд не е непреодолим, в него още има самун и след ремонт може да се употребява ”, счита Максим Петков, който е и ръководител на Националния съюз на превозвачите.

 морска гара бургас Преговарят за морска връзка Бургас-Истанбул

Текат договаряния скоро пътнически транспортен съд да пори вълните сред Бургас и Истанбул. От два месеца насам управлението на пристанище Бургас работи по тази концепция. “Водим диалози с турското консулство”, удостовери пред “Труд” изпълнителният шеф на пристанището в Бургас Диян Димов.

Обсъждана е и опцията за облекчение на визовия режим особено за туристи, които ще пресекат водната граница и ще се върнат назад в границите на 48 часа. Ако това стане към Бургас ще има огромен интерес от страна на турските туристи, само че и в противоположна посока.

Към тази морска линия интерес сигурно ще демонстрират и туристи, пристигнали да почиват на българското море. В момента те имат спомагателни екстри – екскурзии до Несебър, Созопол и селски туризъм.

Според предварителните проекти, корабът ще потегля от Бургас късно вечерта и рано заран ще е в Истанбул. Шефът на пристанището Диян Димов счита, че линията би трябвало да се обслужва от незначителен транспортен съд, с към 200 места.

Морски специалисти считат, че и билетът може да стане по джоба на всеки, тъй като в Турция има държавна политика за дофинансиране с 45 $ на пасажер и тази субсидия може да се употребява.

Търгът за „ Комета ” отиде в съда

След като страната посредством регионална администрация във Варна откри най-сетне покупател на именитата “Комета-5″, която ръждясва от години на брега в парка на квартал ” Аспарухово”, търгът за нея се апелира в Административния съд.

Делото ще се гледа чак през декември, тъкмо година, откакто обявихме продажбата й, сподели за “Труд” регионалният шеф Стоян Пасев.

“Комета-5” беше продадена при второто наддаване, когато компания брои 10 530 лева с Данък добавена стойност, с цел да стане притежател на извадения от строя транспортен съд на подводни крила. Някой от останалите четирима играчи в търга обаче е обжалвал незабавно в съда избора на спечелилия.

“Комета-5” е била дадена безплатно на локалния Комсомол от БГА „ Балкан ” през 1985 година, с цел да стане атракция. Според чл.6 на Закона за имуществото на Българска комунистическа партия, ДКМС, Български земеделски народен съюз, Отечествен фронт морският кораб е станал през 2012 година благосъстоятелност на Министерството на финансите, което насрочи търга.

 02-11 Разходка с лодка по българската Амазонка

Една от най-обичаните и екзотични разходки за туристите е по река Камчия, известна като българската Амазонка.

Поне 10 моторни лодки, вързани на пристана, оферират това наслаждение за душата и очите всяко лято. Цената от 5 лв. на човек не е мръднала от години. Разходката е 30 минути и стартира от курортен комплекс Камчия до устието на реката в Черно море, следва завой и назад към живописното рибарско населено място.

Маршрутът е през щедро зелената лонгозна гора, оповестена за естествен резерват. От борда на лодката туристите могат да видят от време на време сърни и елени, които уплашено се скриват от погледите им, или пък огромни риби във водата.

Капитанът на лодката споделя всевъзможни лакардии за Камчия и гората на гостите си. Първите туристи за този сезон бяха израелци, които излязоха от казината поради разходката, както и руснаци.

Първият пътнически транспортен съд „ Емона “ е в Кърджали

Първият български пътнически транспортен съд “Емона ” сега е баснословен ресторант в едноименния язовир до Кърджали. Навремето той е превозвал пасажери в Черно море, а в този момент е туристическа атракция, включен е в стоте национални ресторанта на България.

Корабът бил пуснат на вода в Черно море през 1942 година (по гледище и персонална концепция на цар Борис III). Именно тогава е било сложено началото на пътническия морски превоз у нас.

“Емона ” е дълъг 39 метра, необятен е 7, водоизместването му е 217 тона. До 1979-а корабът реализира регулярни курсове сред Бургас и Царево.

Идеята “Емона ” да бъде докарана от Бургас била на кап. Георги Георгиев, първият българин, осъществил околосветско странствуване с яхта, вписан в книгата на “Гинес ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР