След 25-годишно прекъсване Русия започва да добива литий. Този метал

...
След 25-годишно прекъсване Русия започва да добива литий. Този метал
Коментари Харесай

Русия започва добив на стратегически суровини

След 25-годишно спиране Русия стартира да добива литий. Този метал е основен за производството на акумулатори, съставни елементи в нуклеарната промишленост, галактическата и транспортната промишленост. Разработването на най-голямото находище се прави от взаимно дружество сред “Норникел ” и “Росатом ”. Защо това е значимо.

Ехо от предишното

Русия е на трето място в света по ресурси от литий. От 1941 година се добива по руден способ в находището “Завитински ” в Забайкалието. По отношение на производството Съюз на съветските социалистически републики е на второ място след Съединени американски щати.

От 70-те години на предишния век се употребява по-евтина технология - извличането на литий от естествени солници с висока централизация на минерала. За задачата водата се събира в специфични резервоари от солени планински езера. При изпаряването се получава разтвор с високо наличие на редкия земен метал. Тази техника е доста подобаваща за горещи страни. Основните експортьори стават Аржентина, Чили и Боливия, до момента в който цената на литиевия карбонат не пада от 8-9000 на 3000-3500 $ за звук.

По тази причина през 1997 година Русия свива добива, макар че Трансбайкалското находище е създадено единствено на 40%. Оттогава Новосибирският цех за химически концентрати, “Халмеком ” и Красноярският химико-металургичен цех купуват първични материали от чужбина - в Латинска Америка и Китай. Въпросът със личното произвеждане се изостря след миналогодишното заледяване на доставките от Аржентина и Чили.

В същото време някои страни - да вземем за пример Австралия - резервират промишлеността. Това им носи големи изгоди: цените на металите скачат над 80 000 $ за звук до края на 2022 година

Полярен литий

Литият е нужен за производството на алуминиеви полуготови артикули, електроника, лазерни технологии и се употребява в галактическата промишленост и нуклеарната енергетика. Самостоятелното му произвеждане е стратегическа задача.

От тази година взаимно дружество сред “Росатом ” и “Норникел ”, “Полярен литий ”, стартира да създава огромното находище “Колмозерское ” в Мурманска област. Открито е през 1947 година и изследванията са осъществени към 1960 година Но работата е лимитирана: в тези години търсенето на литий е ниско. Сега металът е в огромно търсене заради растеж от 75% в производството на електрически транспортни средства, през последните две години цените за него доближиха исторически върхове. Тенденцията ще се резервира още дълго време, предвиждат анализатори.

Само вносът на литиев карбонат коства на Русия най-малко съвсем четири милиарда рубли годишно. Според индустриалния специалист Леонид Хазанов създаването на находището “Колмозерское ” ще спести обилни средства, ще задоволи изцяло вътрешното търсене и ще развие износа.

„ Благодарение на взаимния план на “Норникел ” и “Росатом ” ще се образува единна софтуерна верига - като се стартира от добива на първични материали и преработката им в концентрат и се стигне до производството на литиево-йонни акумулатори и електрически транспортни средства. Русия ще направи същински пробив на международния пазар, унищожавайки господството си в Чили, Австралия, Китай и Аржентина “, акцентира специалистът.

Производствените размери ще бъдат до 45 000 тона литиев карбонат и хидроксид годишно. Планира се геоложките изследвания да приключат до няколко години, а плановият потенциал да бъде доближат до 2030 година, показват от Министерството на индустрията и търговията.

Странични резултати

Освен създаването на кариера и построяването на обогатителна фабрика са нужни пътища и електропроводи. “Норникел ” разисква инфраструктурния проект с локалното население. Маршрутите не би трябвало да минават през места за поклонение, исторически погребения и аграрни земи - в региона има две държавни ферми за развъждане на северни елени.

" Ние се ръководим от правилата на свободно, авансово и осведомено единодушие, заложени в Устава на Организация на обединените нации. Всяка стъпка е съгласувана с коренното население, живеещо наоколо ", споделят от компанията.

За да разпознава значими места, компанията ангажира откриватели, изследва архиви и беседва с локалните поданици. " Миналото лято организирахме съвещания в селата Ловозеро и Красношелие- те са относително покрай евентуалното място на находището. Разговаряхме с хора, които живеят и се занимават със земеделие тук, изслушахме техните отзиви, опасения и рекомендации ", разкрива представител на “Норникел ”. Процесът на утвърждение ще завърши през 2024 година

Освен това компанията прави оценка въздействието на работата върху околната среда. Основните вреди ще бъдат породени от разкопаването на земята. Технологията на произвеждане не включва токсични излъчвания и боклуци. Страничните артикули на завода за преправка на концентрат ще бъдат гипс и алумосиликати, сходни на бяла глина. Самият артикул е нетоксичен. И по този начин, литиевият карбонат се употребява във фармацевтиката като успокоително средство, а литиевият хидроксид е слаба основа.

Леонид Хазанов отбелязва, че съществуващите технологии за преправка на литиевосъдържащи пегматити разрешават да се обезпечи затворен воден цикъл по време на производството и да се предотвратят нездравословни излъчвания в атмосферата. Въздействието върху околната среда ще се сведе единствено до образуването на кариера, както и до натрупването на могили, състоящи се от фелдшпати и кварц. Те могат да се употребяват в керамичната и стъкларската индустрия, да вземем за пример за производството на облицовъчни плочки, и пясък и трошляк за пътно строителство.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР