След 22 години с Арсен Венгер Арсенал избра новия път,

...
След 22 години с Арсен Венгер Арсенал избра новия път,
Коментари Харесай

Новият треньор на "Арсенал" е тактик, държащ на детайлите и видеоанализите

След 22 години с Арсен Венгер " Арсенал " избра новия път, по който ще поеме, откакто назначи Унай Емери. Баският експерт ще би трябвало да наследи поста от Венгер, само че и да промени радикално обстановката на " Емиратс " след двата следващи сезона с класиране отвън Топ 4.

Назначението на 46-годишния Емери се приема със смесени усеща. От една страна баскът е единствения топ треньор в европейския футбол, който е свободен през това лято, само че от друга няма впечатляващи резултати против водещите тимове в света.

Разбира се Емери ще има време да се потвърди в " Арсенал " и Висшата лига, а първата му и най-важна задача ще бъде завръщане в Шампионската лига.

" Искам " Арсенал " да бъде измежду елита на Европа и това минава през завръщане в Шампионската лига. Успех през този сезон ще бъде да борим за всички трофеи ", сподели баскът.

Той помоли да не бъде сравняван с Арсен Венгер, само че посочи, че сигурно сянката на французина ще бъде над него, като най-успешния управител в историята на " артилеристите ".

" Благодаря на Арсен Венгер за неговото прелестно завещание. Той е образец за всеки един треньор в света. Всички ние се учехме от него толкоз дълго време ", добави Емери.

Философията – високоскоростен футбол и здрава преса

Емери идва в " Арсенал " като треньор с построена визитка и триумфи зад тила си. Като човек, който не би трябвало да се учи в клуба от Северен Лондон, а да придвижи знанията и триумфите си назад на " Емиратс ".

Именно думата треньор е основна в назначението на баска, защото по този метод Емери беше показан. Самият испанец се показва тъкмо по този начин, като още по времети си в " Севиля " изясни че работи добре със състезателен шеф, който му разрешава да се концентрира напълно върху тренирането на първия тим и подготовката за мачовете. За разлика от структурата във Висшата лига Емери няма да бъде управител, каквито са множеството в Англия, а ще бъде просто старши треньор. Над него ще бъдат изпълнителният шеф Айвън Газидис, шефът по футболните въпроси Раул Санйехи и основният скаут Свен Мислинтат. Смята се, че точно те тримата ще имат последна дума по траснферите.

Possession and pressing: That will be the Arsenal way under Unai Emery. pic.twitter.com/C0ZoWbtWYI
— B/R Football (@brfootball) May 23, 2018

Всичко това загатва, че Емери идва без особени искания във връзка с селекционния развой и привличането на футболисти.

" Аз съм треньор, който изисква доста от играчите. Смятам, че единствено със здрава работа могат да се реализират резултати ", сподели Емери на първата си конференция в Лондон.

Емери залага на доста бягане от тимовете си, пресиране по целия терен и дейна игра при отбраната, която стартира още от нападателите. Обратното изисква и от отбраната, откакто крайните бранители в тимовете му обичайно са доста дейни в офанзива.

Баският експерт е считан за луд по детайлите, нещо което разкриват и някогашните му футболисти. Хоакин, с който беше във " Валенсия " споделя за Емери, че залага доста на видеоанализите.

" Даваше ни да гледаме доста видео – преди подготовка и след подготовка. Понякога екипът му приготвяше дискове, които да гледаме у дома, с цел да се готвим сами за някои мачове, какво да вършим против съперниците, които ни чакат ", споделя халфът.

Запознатите с работата на Емери го разказват като претенциозен, само че и доста деятелен.

" Една подготовка може да бъде спряна пет, шест или седем пъти, до момента в който не се получи упражнението или детайла, който се работи. Той влага доста сила в мачовете и тренировките. Наистина се любува да разучава противниковия тим до момента в който откри слабото му място. Мисля, че е най-хубавият стратег, с който съм работил ", споделя още Хоакин.



Въпреки трите следващи триумфа със " Севиля " в Шампионската лига, които са най-големият триумф на Емери в кариерата му, той има и някои не толкоз впечатляващи достижения. С ПСЖ треньорът завоюва седем трофея за две години, само че в първия си сезон изпусна купата, а в Европа не реализира нищо значимо.

Над Емери тегне и неуспеха на осминафиналите в Шампионската лига през сезон 2016-17, когато ПСЖ беше отхвърлен от " Барселона " макар че водеше с 4:0 след първия мач. В реванша на " Камп ноу " обаче французите изгубиха с 1:6.

Според водещите анализатори индикативен за работата на Емери е първият мач, в който ПСЖ безусловно изнесе лекция на каталунците. Успехът с 4:0 можеше да бъде и по-категоричен, а във Франция са уверени, че това е един от дребното мачове, в които звездите на ПСЖ са изпълнили всички инструкции на треньора си. В реванша ПСЖ излезе с терзание да не загуби, което и след това се случи. В Париж още са уверени, че диалог сред играчите в тунела преди излизането на " Камп ноу ", иницииран от капитана Тиаго Силва е повлиял отрицателно.

Еволюция или гражданска война

Този привидно безконечен въпрос стои пред Емери. Той е изправен пред комплицираната обстановка да бъде първият след Арсен Венгер и ще се сблъска със същите проблеми, каквито имаше Дейвид Мойс, заменяйки сър Алекс Фъргюсън в " Манчестър юнайтед ".

 За Емери се знае, че държи извънредно доста на дисциплината в тимовете си.
© Associated Press

За Емери се знае, че държи извънредно доста на дисциплината в тимовете си.
Емери има да взема решение доста огромни проблеми в " Арсенал ", откакто за разлика от сър Алекс, Венгер не оставя на наследника си шампионски тим, а тъкмо противоположното – състав пропуснал да се класира в Топ 4. Испанският експерт ще би трябвало да работи и при стеснен финанси, както се приказва настойчиво в Англия, само че тази обстановка му е позната от " Севиля ".

Дотук тимовете на Емери вкарват по 2.02 гола приблизително на мач, а получават, получават приблизително по 1.12 попадения във вратата си, което приказва за здрава отбрана. В " Арсенал " обаче ситуацията не е такова, откакто през миналия сезон " артилеристите " позволиха 51 гола във Висшата лига. Това беше първият случай от сезон 1983-84, в който " Арсенал " получава повече от 50 гола, а това е гаранция за огромни пропуски в защита.

След назначението на Емери шефът на " Арсенал " Айвън Газидис сподели нещо основно, сравнявайки испанеца с предшественика му: " Той е треньор, който тренира звездите, а не просто им повтаря какъв брой са положителни ". В Англия това беше признато за прилика с Венгер, който постоянно е бил по-мек със звездите си.

Емери държи повече на дисциплината и поддържането на отдалеченост с играчите, което се смята и за един от факторите, които доведоха до отхвърли на ПСЖ да продължи контракта му.

В търсене на първа победа против Гуардиола и Моуриньо

" Много съм благополучен за Унай, още един топ управител идва във Висшата лига. Той безспорно е подобен, тъй като резултатите му приказват сами по себе си ", сподели мениджърът на " Манчестър сити " Пеп Гуардиола.

Испанецът познава чудесно баският експерт, откакто двата са се изправяли един против различен в Ла Лига.

И макар огромните си триумфи Емери не може да се похвали с добър % на успеваемост против най-силните тимове в Испания. В 70 мача против огромната тройка " Барселона ", " Реал " (Мадрид) и " Атлетико " (Мадрид), Емери има едвам 10 победи.

 Специалистът няма победа против Жозе Моуриньо.
© Associated Press

Специалистът няма победа против Жозе Моуриньо.

В Англия той ще се изправи против познати имена, откакто преди този момент има мачове с Гуардиола, Жозе Моуриньо, Юрген Клоп, Маурисио Почетино, Рафаел Бенитес и Мануел Пелегрини, който преди дни пое " Уест Хем ".

Срещу Гуардиола той се е изправял 10 пъти, като няма нито една победа, записал е четири равенства и шест провали. Срещу Жозе Моуриньо има едно тъждество и четири загуби, като още веднъж няма победа.

Най-много пъти Емери се е изправял против Пелегрини,с рещу който има три победи в 12 мача. В шест от тези против баскът е губил. Срещу Почетино достижението му е четири победи, две загуби и едно тъждество.

Емери обаче има победи против Бенитес и Клоп, които е срещал единствено по един път. Срещу Клоп триумфът му беше във финала на Лига Европа през 2016 година

" Висшата лига е доста мъчно състезание за всеки, който одеве идва. Аз обаче имам вяра, че той ще реализира триумфи. Той е работил в топ тимове, свърши доста хубави неща в ПСЖ. Винаги е прелестно да играеш против неговите тимове ", сподели още Гуардиола.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР