След 2020 г. няма да има пазар на едро на

...
След 2020 г. няма да има пазар на едро на
Коментари Харесай

Диловска: Електроенергията след 2020 г. няма да е стока, а услуга


След 2020 година няма да има пазар на едро на електрическа енергия. Токът към този момент няма да е стока, а услуга и допуска 3D пазар - декарбонизация, цифровизация и децентрализация (тоест трите D). Това разяснява в границите на енергийна полемика, проведена от сп. „ Ютилитис “, енергийният специалист Иванка Диловска.

Пакетът „ Чиста сила “, който преди беше прочут като „ Зимен пакет “ стои в основата на един нов модел на електроенергийния пазар, който да е еластичен, конкурентен и да предизвиква вложенията. Зад този вид систематизирания стоят доста разнообразни по своя вид проблеми и въпроси, само че и поради това, че сегашният модел не работи, изясни Диловска. По думите й, в процеса на преправка са прегледани към 3 хиляди промени в нормативните документи, свързани с „ Климат и енергетика “. Мотивът е в спорните цели за декарбонизация, конкуриране и чиста сила е прекъсната активността на доста централи, поради невъзможността на притежателите да ги поддържат.
Това наложи дебата за това по какъв начин да се работи по този начин, че пазарът да е ниско карбонов, само че и в това време да предизвиква вложенията, изясни специалистът.

Трябва да има обединен пазар на сила, да няма други, само че в това време да се усъвършенства по този начин, че да предизвиква и вложенията. В случая става въпрос и за това какви би трябвало да бъдат допусканите дотации за пазара, тъй че да стане наличен и конкурентен.

Позовавайки се на думите на някогашния началник на Е.ON Йоханес Тайсен, че „ Европа се нуждае от интелигентно проектирани пазари на потенциал за сигурност на доставките “, Диловска обърна внимание, че точно това ще е и новият енергиен модел. В 13 страни има подобен пазар на потенциал, с разнообразни механизми, които регистрират интереса на самите страни, изясни тя.

В проучването си, обвързвано с придвижването на цените на пазарите на едро в Европа и разноските за доставка на електрическа енергия, специалистът стига до извода за появяващ се абсурд - в един интервал на увеличаващи се разноски на електроенергийната система цените понижават, а това води до проблем на " лисващите пари " в енергетиката. Това значи производителите да търсят други инвестиции, което от своя страна основава проблем сигурно. Затова се основава и пазарът за потенциали.

Как би изглеждал обединен пазар на сила да дава сигнали за недостиг и да притегля вложения, т.е. по какъв начин да се промени пазара по този начин, че един вложител да построи, да вземем за пример парогазова централа, сложи въпрос тя, като изясни, че е явно, че казуса с " изчезналите пари " не може да бъдат решен при обичайна скица за „ пазар ден напред “. Според обяснението й, даже и при доста високи цени и обезпечено произвеждане за избрани часове, един вложител отново няма да пристигна, защото няма да има сигурност, че ще си върне инвестицията

„ Затова са значими пазарите за потенциал. Проблемите с този вид ценообразуване в интервал на недостиг е двузначен “, изясни още Диловска. От една страна става въпрос за възвръщаемост на вложенията, а от друга, какъв брой ще коства на потребителите да спрат за известно време потреблението даже и при възнаграждение, с цел да не се стигне до недостиг на електрическа енергия. Дефицитът от една страна пък е поради остарели мощности, от друга поради многото работещи ВЕИ. Дефицитът би трябвало да се реши по два метода – или с понижаване на потреблението, или с увеличение на вложенията.

Енергийният специалист направи съпоставяне на пазарите на България и Германия, като в изводите си предложи деликатно да се осмисли това, което страната ни счита да направи в бранша.

„ Само пазар за сила няма по какъв начин да работи и да ни докара до сполучлив енергиен преход “, сподели Диловска. В същото време тя посочи, че това, за което се приказва в този момент касае пазарен модел до 2020 година, а по-късно ще пристигна стадият на 3D пазара - декарбонизация, цифровизация и децентрализация (тоест трите D).

Този така наречен пазар на 3D ще бъде кръгообразен. Решенията ще се вземат изпод нагоре, т.е. от потребителите, като електрическата енергия към този момент става не стока, а услуга.

Вече няма да има пазар на едро, той ще бъде преместен от дребните пазари и тук ще господстват ЕРП-та. Тяхната работа ще е цифрова, изясни още Диловска.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР