След 20-годишно чакане Франция отново вдигна световната титла след победа

...
След 20-годишно чакане Франция отново вдигна световната титла след победа
Коментари Харесай

Франция стъпи за втори път на световния връх след паметен финал с Хърватия

След 20-годишно очакване Франция още веднъж подвигна международната купа след победа над Хърватия с 4:2 в атрактивния край на международното в Русия. Талантливият френски отбор, който две години по-рано загуби на край на европейското състезание, този път стигна до златото против опитните хървати.

Срещата мина през доста обрати, откакто Франция поведе с автогол на Манджукич още в 18-ата минута, само че хърватите изравниха 10 по-късно с попадение на Иван Перишич. Малко преди почивката Гризман още веднъж изведе отбора си напред след противоречива дузпа, отсъдена посредством системата за видеоповторения.

След почивката " петлите " нанесоха съдбоносен удар в границите на шест минути, когато сред 59-ата и 65-ата Погба и Мбапе вкараха нови два гола. Крайното 4:2 оформи Манджукич след неточност на вратаря Лорис.

Финалният конфликт на стадион " Лужники " в Москва предложи доста страсти и се трансформира в едвам третия, в който падат шест гола. Със същия резултат приключват финалите през 1930 година Уругвай – Аржентина, през 1938 година Италия – Унгария, както и този през 1966 година сред Англия и Германия, приключил след продължения.

Единственият по-резултатен край е Бразилия – Швеция през 1958 година, когато южноамериканците печелят с 5:2.

Франция стигна до купата без да загуби нито един мач, записвайки единствено едно тъждество в груповата фаза. По пътя си към трофея във етапа на директните елиминации " петлите " отстраниха други от посочените за любимци преди шампионата – Аржентина, Уругвай и Белгия.

Тимът подвига още веднъж международната купа след 1998 година, когато победи на домашното състезание, а през 2006 година загуби от Италия.

За Хърватия второто място е най-успешното показване на международни финали. Както и във френския отбор, преди 20 години хърватите пазеха положителни мемоари след третото място в дебюта си. По време на шампионата в Русия, хърватският отбор пречупи серията си да отпада още в групите в последните си три участия, само че факторът отмалялост изигра роля, откакто в елиминациите, хърватите побеждаваха противниците си след продължения и дузпи.

В началните минути на финала хърватският тим подходи доста нападателно и опита да пречупи мощните страни на противника си. Футболистите на Златко Далич си помагаха по целия терен, постоянно влизаха по двама в единоборствата против един в наследник екип, което им носеше триумф.

За разлика от това Франция разчиташе по отношение на на дълги подавания, което най-малко при започване на мача даде преимуществото на страната на хърватите. Погба и Канте срещаха проблеми с изнасянето на топката, по тази причина постоянно търсеха Жиру с дълги подавания.

Въпреки натиска на хърватите Франция беше тимът, който нанесе първия огромен удар в дуела.

В 18-ата минута звездата на Франция Антоан Гризман съумя да си завоюва фаул на към 25 метра от вратата на Хърватия след контакт с Марсело Брозович. Нападателят с №7 застана зад топката и центрира остро в наказателното поле, където Марио Манджукич опита да почисти, само че отклони в личната си мрежа.

 Автоголът на Марио Манджукич.
© Reuters

Автоголът на Марио Манджукич.

Попадението беше записано като автогол на нападателя на Хърватия, с което Манджукич стана първият футболист в историята на финалите на международни шампионати, който се разписва в личната си мрежа.

Освен това Хърватия пусна пети гол от статично състояние в Русия 2018 от общо шест в целия шампионат.

Ранният гол на Франция направи срещата още по-агресивна като Хърватия се опита да отговори доста бързо. Въпреки че поведоха играчите в синьо по този начин и не съумяха да открият надзор над дуела. Канте и Погба продължиха да изпитват проблеми против Модрич, Ракитич и Брозович.

На собствен ред хърватските футболисти стигнаха до няколко обстановки от статични положения, пробвайки заучени обстановки. След два несполучливи опита в 28-ата минута Хърватия стигна до нова заплаха, откакто Нголо Канте извърши фаул и получи жълт картон.

След осъществяването на свободния удар от Лука Модрич френските бранители срещнаха проблеми да изчистят топката. Манджукич игра с нея, Вида я отклони към Иван Перишич на границата на наказателното поле и фланговият състезател се разписа с мощен удар с левия крайник.

 Иван Перишич изравнява резултата със мощен удар с левия крайник.
© Reuters

Иван Перишич изравнява резултата със мощен удар с левия крайник.

Агресията по терена продължи и след бързата замяна на голове, като нито един от двата тима не искаше да отстъпва. Топката не се задържаше доста в средата на терена, откакто и двата отбора правиха повече нарушавания.

Около 10 минути след изравнителния гол на Хърватия се стигна до най-спорния миг в мача, пред вратата на хърватите. След корнер и леко отклонение на топката от Матюиди, тя срещна ръката на Иван Перишич.

 Най-спорната обстановка в мача при играта с ръка на Иван Перишич.
© Reuters

Най-спорната обстановка в мача при играта с ръка на Иван Перишич.

Френските играчи желаеха дузпа от съдията Нестор Питана, а той получи указания от видеоарбитрите да изгледа повтаряне. Аржентинецът прибегна до системата VAR, след което реши, че хърватинът играе с ръка и трансформира траекторията на топката, отсъждайки дузпа.

Гризман застана зад топката и с компактен удар в долния ляв ъгъл още веднъж изведе Франция напред.

Нападателят означи четвъртия си гол на международното и трети от дузпа, както стори против Австралия и Аржентина. Ударът от бялата точка на Гризман беше и първият прецизен за френския тим през първото полувреме.

 Антоан Гризман означи третата си дузпа на международното.
© Reuters

Антоан Гризман означи третата си дузпа на международното.

През първите 45 минути хърватският отбор беше по-активен като насочи общо седем удара, а единственият прецизен се трансформира и в гол. Играчите на Златко Далич притежаваха и топката в над 60% от времето.

Финалният дуел се трансформира в първия от 1974 година насам (ФРГ – Холандия 2:1), в който падат три гола преди почивката.

Хърватия стартира нападателно и след почивката, и бързо се настани в половината на французит. Два пъти флангови офанзиви обаче не успяваха, а сред тях Антоан Гризман опита един удар, само че той беше доста слаб, с цел да затрудни Субашич.

В предни позиции хърватите непрекъснато сменяха позициите си и това изненада френската отбрана. Ребич и Перишич влизаха във вътрешността и се възползваха от пространства зад тила на Манджукич. При една обстановка в 48-ата минута Ребич даже стигна до удар, само че Юго Лорис се намеси чудесно мазета с една ръка.

Само минути по-късно френският капитан още веднъж се прояви, откакто трябваше да излиза отвън наказателното поле при извеждащ пас към голмайстора Перишич.

Хърватският порив обаче беше спрян не от дейности на френските играчи, а от навлизане на почитатели на игрището, което умъртви и динамичността в играта на футболистите на Златко Далич.

 Фенове нахлуха на терена при започване на втората част.
© Reuters

Фенове нахлуха на терена при започване на втората част.

Малко след началото на второто полувреме Дидие Дешан направи и смяна, откакто извади Канте. Основният му халф беше с жълт картон и към този момент не действаше толкоз интензивно в средата на терена, което докара до влизането на Стивън Нзонзи.

Именно резервата на Франция се оказа с основна роля в 59-ата минута. От Нзонзи потегли бърза контраофанзива, при която той откри Мбапе на десния фланг. Младият нападател центрира в наказателното поле, Гризман гардира и подаде към Погба.

Първоначално изстрелът с десния крайник на халфа с №6 беше блокиран, само че топката остана в него и с левия си крайник Погба беше прецизен – 3:1 за Франция.

 Пол Погба ознаменува положителната си игра на международното с гол във финала.
© Reuters

Пол Погба ознаменува положителната си игра на международното с гол във финала.

Голът на Погба обърка всички проекти на хърватския тим, който не съумя да се отърси и да провежда играта си, а даже в противен случай. В половината хърватите се отвориха големи пространства, от които Фрнация незабавно се възползва.

Само шест минути след попадението на Погба, Килиан Мбапе приближи тима си още повече до международната купа. След поредна контраофанзива Люка Ернандес откри 19-годишния си съотборник на към 22 метра от вратата.

Мбапе си настройки топката и с компактен удар с десния крайник не остави никакви шансове на вратаря Субашич, вкарвайки четвърти гол за французите.

19y 207d - Kylian Mbappé is the 2nd youngest player to score in a @FIFAWorldCup final, after Pelé (17y 249d) in 1958 for Brazil. Anointed.#WorldCupFinal#WorldCup#FRA#CROpic.twitter.com/RAX9fOPWL0
— OptaJoe (@OptaJoe) July 15, 2018

Нападателят на " петлите " стана и вторият най-млад състезател, който се разписва във край на международно състезание след Пеле през 1958 година, когато бразилецът е едвам на 17 години.

Хърватите изглеждаха съкрушени от четвъртия гол във вратата си, само че френският отбор се погрижи да върне интригата, без действително да бъде притиснат. При едно връщане към Лорис, вратарят на " петлите " реши да работи технично и да залъгва Манджукич, само че вместо това прати топката в крайници на нападателя, а от там и в мрежата си – 4:2.

Централният нападател на Хърватия стана едвам вторият състезател в историята, който вкарва гол и автогол във край на международно състезание. Другият е Ерни Брандтс през 1978 година за Холандия против Италия.

До края на мача хърватите пробваха да отговорят и да наложат напън пред вратата на Юго Лорис. Тогава обаче и факторът отмалялост стартира да играе роля, откакто в предходните си три срещи Хърватия печелеше след продължения и дузпи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (455)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР