След 20 години на сянка под чадъра на всички власти

...
След 20 години на сянка под чадъра на всички власти
Коментари Харесай

ЧЕТИВО за Кьовеши: Велико Желев стана милиардер на наш гръб – напуска АПИ и купува „Макларън“, „Кайен“ и „Ламборгини“

След 20 години на сянка под чадъра на всички управляващи предходната седмица необятната аудитория научи името на Велико Желев. 55-годишният предприемач един от най-големите строителни босове у нас. Те не обичат светлината на прожекторите. Управляват десетки компании, акционери са в стотици, в това число зад граница. Общото сред всички тях е, че разчитат напълно на пари от бюджета – общинските и републиканския.

Едва ли на доста хора приказвам нещо имената Николай Михайлов. Георги Василев, Григор Иванов, Христо Савев. Първият управлява „ Трейс Груп “, вторият – „ Джи Пи Груп “, третият – „ Пътстройинженеринг-Т “, четвъртият – „ Грома Холд “ (преди „ Агромах “).

Те са измежду най-големите компании, на които страната заплаща за инфраструктура и публично строителство. Един от тях е и Велико Желев — притежателят на империята „ Хидрострой “. На 6 март изненадващо за всички служители на реда влязоха в офиса му на столичния бул. „ Цар Освободител “, написа „ Филтър “.

От няколко години той се обитава в постройката на някогашната ДЗИ, която Желев кули от вдовицата на разстреляния през 2005 година Емил Кюлев. Пътният строител беше изведем от ченгетата и откаран с патрулка към ареста.

Мнозина се учудиха, че става дума за побой и изнудване на негов чиновник – шефа на направление „ Строителство “ в друго негово сдружение – „ Водстрой “. След две денонощия в килия Желев беше освободен с гаранция от 20 хиляди лева

Въпреки че вътрешният министър Иван Демерджиев свърза случая с парите от автомагистрала „ Хемус “, такава връзка от прокуратурата още не е посочена. „ Хидрострой “ е една от фирмите, получили прословутите задатъци за строителството на автомагистралата по инхаус процедури. Арестът на един от най-богатите хора в България, и то за изнудване, го предизвика да каже, че изнася бизнеса си в чужбина.

Дори някогашният вътрешен министър Бойко Рашков не посмя да подреди задържането на Желев, макар че намекваше за нередности, открити от подчинените му. Той говореше за „ един популярен и жилест “ предприемач, който, откакто получил задатък за „ Хемус “, превел половината пари в Обединените арабски емирства. А инспекциите на ГДБОП по случая са завършили преди три месеца.

Първият милион

Днес Велико Желев има същинска империя с помощта на държавните пари, с които е строил инфраструктура. Обектите му са автомагистрали, пътни възли, жп инфраструктура, публични здания, ВиК мрежи. „ Хидрострой “ и дъщерните му сдружения стремително поддържат и ремонтират пътищата в доста общини, в това число и Варна.

Точно от морския град потегля кариерата на Велико Желев. Морската столица е забъркана директно и с първия милион на днешния предприемач, който при започване на новия век е елементарен служител в регионалното пътно ръководство във Варна, което е част от АПИ.

Трамплинът на Желев към огромните пари е държавното управление на Национална движение „Симеон Втори", което идва на власт през 2001 година. Тогава Велико Желев е видян от виновни фактори в Министерство на регионалното развитие в София и персонално от министър Валентин Церовски. Така Велико Желев е назначен за началник на пътното ръководство във Варна. Тогава е единствено на 33 години. Заема поста до 2003 година и става един от любимците на към този момент починалия Церовски.

Точно той го изтегля в София и го прави собствен консултант. Малко по-късно, през април 2004 година, го назначава и за зам.-шеф на АПИ. Остава на поста до юни 2005 година – края на мандата на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори". След това става шеф за няколко месеца, а след това е консултант и на Асен Гагаузов в Тройната коалиция.

Точно в този интервал Велико Желев проправя пътя си към огромния бизнес от високата позиция на държавен служител, който дава отговор за строителството и ремонта на пътищата. Съпругата му Мая Христова към този момент е в съвета на шефовете на приватизираната по време на държавното управление на Иван Костов „ Хидрострой-Варна “.

По-късно там влиза и Иван Желев, брат на пътния началник, който персонално утвърждава публични поръчки и контракти за 143 милиона лв. към свързаната с него „ Хидрострой “, както и към още две сдружения, към които има директно отношение в предишното.

В състезанията компаниите играят сами, т.е. съревнование с един кон. Второто сдружение с лъвския къс от поръчки за строителство и поправки е „ Инжстройинженеринг “ на Пламен Стилиянов. В края на 90-те Велико Желев е бил шеф на компанията. Третата е „ Пътища и мостове “, която взе участие в консорциуми с първите две.

Реклама

През 2005 година да вземем за пример Велико Желев като началник на АПИ подписва 4 контракта с компанията на брачната половинка си Мая Желева „ Хидрострой “ и още толкоз с компаниите на доближения си Стилиянов. Трите сдружения в консорциум печелят контракти за зимно поддържане с подписа на Велико Желев за над 70 милиона лв..

Докато Желев е консултант в Строителното министерство при Асен Гагаузов, „ Хидрострой “ подписва и 3 контракта с Министерство на регионалното развитие по програмата ФАР за над 3 милиона евро.

Негов правоприемник в АПИ е небезизвестният Батко

Докато е на поста като началник на АПИ Веселин Георгиев, прочут като Батко, подписва контракти с компаниите на братята си Бойко и Емил за 38 милиона лв. пo същата скица, която прави богат Велико Желев. Скандалът „ Батко и братко “ обаче надминава всички упования и прераства в следствие на прокуратурата и правосъдно дело, което завършва дефинитивно чак през 2016 година с… оправдателни присъди.

Заради Батко тогавашната комисия за лишаване на незаконно имущество, известна като „ Кушлев “, стартира инспекции и на Велико Желев. И в последна сметка не открива нередности. Причината е тривиална – до тогава няма условие за обявление на съгласуваност в Закона за публичните поръчки, нито има закон за спор на ползи.

Те се одобряват през 2009 година, с цел да борят явлението „ Батко и Братко “. През това време обаче хиляди стават богати предприемачи с помощта на държавната си работа, а един от най-богатите е Велико Желев.

Той напуща държавната администрация през 2008 година и незабавно оглавява „ Хидрострой “, където са брачната половинка му Мая и брат му Иван. Фирмата към този момент е подплатена с контракти за милиони и има опит в дейностите, които развива сполучливо при всички управляващи по-късно.

Желев не крие благосъстоянието, което е натрупал в АПИ и като консултант на двама министри на районното развиване.

Още е първите си дни като предприемач си купува мерцедес „ Макларън “ за себе си порше „ Кайен “ за брачната половинка и „ Ламборгини “ за сина си Виктор, който тогава едвам на 19 години.

„ Хидрострой “ на фамилия Желеви продължава възхода си в края на ръководството на кабинета на Тройната коалиция и не стопира нито за минута при ГЕРБ. Има подозрения, че великият и жилест предприемач управлява и други компании, които усвояват стотици милиони от страната, само че това занапред би трябвало да се потвърди.

През 2016 година купува и огромната компания „ Водстрой 98 “, сменя името й на „ ВДХ “ АД и влиза в държавните поръчки за жп инфраструктурата. Точно там е работил и Благой Андонов, по чийто сигнал, че е обичай и изнудван от Желев, строителният необут е задържан.

През годините от време на време се появяват и подозрения, че „ Хидрострой “, както и други огромни реализатори на инфраструктурни обекти, пестят материали и работата им е некачествена.

Преди ареста му министър Иван Шишков сподели и така наречен ядки от асфалта на няколко основни автомагистрали, които потвърдиха, че са по-тънки с 30% от заложеното в плана. Велико Желев отхвърля обвиняванията, само че по информация на „ Филтър “ прокуратурата също работи по случая, както и Европейската на Лаура Кьовеши.

В последните години „ Хидрострой “ взема от ден на ден поръчки и усилва оборотите и облагите си с нови и нови покупко-продажби. Неизменно употребява подизпълнители и снабдители, които правят главната работа. Излиза и в чужбина, компанията има офиси в Дубай, Македония и Румъния.

Велико Желев е притежател на хотели, скъпи лимузини, жилища и вили за милиони у нас и в чужбина. Митът, че Желев е обвързван единствено с ГЕРБ, рухва при ръководството на четворната коалиция, отпред с „ Продължаваме промяната “. През юни 2022 година консорциум с главен състезател „ Хидрострой “ подписа контракт за тунела под връх Шипка за 358 милиона лв.. При идващото служебно държавно управление пък компании, свързани с Велико Желев, дефинитивно бяха определени за реализатор на един от лотовете на автомагистралата Русе – Велико Търново.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР