След 2 г. ще липсват 10 000 даскалиОколо 500 са

...
След 2 г. ще липсват 10 000 даскалиОколо 500 са
Коментари Харесай

1800 учители са без квалификация

След 2 година ще липсват 10 000 даскали

Около 500 са незаетите училищен места, а към 1800 учители са без педагогическа подготовка. Това разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на полемика, отдадена на кадрово застраховане на българското обучение. “Проблем остават професионалните посоки от природоматематическите науки. Факт е, че към момента имаме на пазара на труда учители, които са излезли от системата на по-ранен стадий и в този момент се включват, само че те са най-вече на възраст над 50 години. Големият проблем пред системата ще бъде след 10 до 15 години, когато огромна част от педагогическите експерти, които работят през днешния ден, ще навлязат в пенсионна възраст ”, изясни обстановката министърът.

Според него въпросът със запълването на някои позиции в професионалните учебни заведения е извънредно сериозен. Става дума за застраховане на местата по непознати езици, осведомителни технологии. “Имаме диалози с представителните организации от бранша на осведомителните технологии да създадем такава стратегия, в това число и експерти от бранша да се включат. Учителите да вървят в ИТ фирмите, да вършат взаимни образования ”, добави Вълчев.

Имало дефицит по избрани дисциплини, който можело да бъде обезщетен от съществуващите педагогичен експерти посредством в допълнение образование за дисциплини с по-малък хорариум. “Например учители по химия да преподават и физика, учители по математика да преподават информатика, учители по история да преподават вяра ”, посочи министър Велчев.

Недостигът на учители бил освен по избрани дисциплини, само че и по избрани региони, стана ясно още. Затова МОН планува да финансира основаването на самобитен корпус от учители, които против в допълнение заплащане да преподават в по-трудните учебни заведения – тези, които са отдалечени и тези, в които би трябвало да се работи с максимален брой проблематични деца. “Трябва да подготвим учители за най-малките и най-отдалечени места. Много е значимо да осъществяваме цялата идея, заложена в Закона за учебно и предучилиищно обучение и да подтикваме нововъведенията в система ”, безапелационен бе Вълчев. Той разгласи, че от следващата година минималната заплата за учителите става 920 лева След 8 години в системата ще липсват 39 000 учители, а единствено след 2 години – 10 000 учители. Това заяви пък ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на полемиката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР