След 19 дни Саудитска Арабия потвърди смъртта на Джамал Хашоги.

...
След 19 дни Саудитска Арабия потвърди смъртта на Джамал Хашоги.
Коментари Харесай

Смъртоносна игра на тронове в Рияд

След 19 дни Саудитска Арабия удостовери гибелта на Джамал Хашоги. Рияд стартира версията, че Хашоги е умрял при юмручен пердах на територията на саудитското консулство в Истанбул. Тялото му към момента не е намерено. Тази версия беше отречена от редица специалисти в областта на разузнаването.
Изчезналият саудитски публицист Джамал Хашоги записал убийството си Турските управляващи разкрили записи, доказващи, че Хашоги е бил погубен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул
В ранния следобяд на 2 октомври, саудитският жител с американски паспорт Джамал Хашоги влиза в саудитското консулство в Истанбул. Очакват го няколко сътрудника на саудитските служби, които първо режат пръстите му, по-късно главата му.

Накрая тялото му е изцяло разчленено. Тази информация от турски разследващи източници предизвика отзив, който не са предизвиквали и войни, и геноцид.

Кой е Джамал Хашоги?

Наричаха го публицист. Но истината е, че той е човек от кухнята на кралското семейство на Саудитска Арабия. Джамал Хашоги е пишещ човек, интервюирал преди години младия Осама Бен Ладен, с дълготраен стаж и всекидневен представител на кралската фамилия преди появяването на престолонаследника Мохаммед Бин Салман.

Годеницата му Хатидже Дженгиз на вятъра го чака повече от 10 часа на улицата. И тук стартира сюжет като от шпионски трилър, само че същински. В идващите дни турските управляващи координирано изпускат информация към избрани медии, от която излиза наяве следното.

15 мъже влизат с частни самолети на територията на Турция в деня на изгубването на Хашоги.

Няколко от тях са посочени от " Ню Йорк Таймс " като членове на близкото обграждане на принц Мохаммед Бин Салман.

33-годишният престолонаследник е индивидът, който в действителност ръководи страната, а Хашоги – един от огромните му критици в Западния свят с над милион почитатели в „ Туитър”.

Изчезването на Хашоги скандализира целия свят – в Съединени американски щати демократи и републиканци желаят разграничаване от Саудитска Арабия, а Рияд импровизирано заплашва с понижаване на петролните доставки. Отзвукът от " странния случай " може да преобърне цялото съответствие на силите в Арабския свят.

Какво се крие зад изгубването на Хашоги? Какво и какъв брой е знаел за принцовете, милиардите и въздействието на другите крила в кралската фамилия?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР