След 19 дълги години чакане задължителният праг за регистрация по

...
След 19 дълги години чакане задължителният праг за регистрация по
Коментари Харесай

ДБ доволни, че след близо 20 г. прагът за регистрация по ДДС се увеличил

След 19 дълги години очакване наложителният предел за регистрация по Данък добавена стойност бе повишен на 100 000 лева Това касае 1 милион български жители, дребни предприятия, микро компании, самонаети лица и жители и измененията ще влязат в действие от 1 януари 2023. Това ще докара до по-малко администрация, по-малко администрация, повече благоприятни условия за правене на бизнес и напредък на българската стопанска система.

Удовлетвореността си изрази депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров на брифинг в Народното събрание.

" Да бъдеш бизнесмен в България, да правиш бизнес, да се развиваш - всички тези тласъци ще бъдат налице. Това е една от най-големите промени за дребния бизнес, които могат да бъдат направи ", удовлетворен е Димитров.

Иначе единствено в случай че вземете прага от 50 000 лева и насъбраната инфлация за 20 години - това е съображение да се усили прагът на Данък добавена стойност на 100 000 лева оттук насетне. Това е извънреден бонус за дребните производители в България, като могат да създават и продават, без да се записват по Данък добавена стойност, което им дава значимо конкурентно преимущество, изключително в обстановка на инфлация и композиция от рецесии, изясни Димитров.

Страшно значимо е от позиция на предприемаческата среда да има бизнесмени, които по-малко са натоварени с бюрократични и административни тежести, разясни от своя страна икономистът Георги Ганев от Демократична България. Той благодари на всички народни представители за поддръжката на мярката, която мина с цялостен консенсус в Народното събрание.
 Вдигнаха прага за регистрация на компания по Данък добавена стойност до 100 000 лева
Вдигнаха прага за регистрация на компания по Данък добавена стойност до 100 000 лева

Изискването е компания да има облагаем оборот от 50 000 лв. за последните 12 месеца

Причината за това, че измененията в Закона за Данък добавена стойност да влязат от 1 януари 2023 година е, че България трябвало да изиска дерогация от страна на Европейския съюз в смяната на прага и процедурата към този момент е задвижена. Това лишава няколко месеца - до половин година дерогацията би трябвало да се получи и по този начин да влезе в действие от началото на идната година.

Идеята и борбата, за която " Демократична България " ще се бори от следващата година е прагът за регистрация по Данък добавена стойност да се вдигне до 166 000 лева почти. Ганев се надява, че страната ни ще може да убеди сътрудниците от Европейска комисия за по-високия предел.
 Окончателно одобриха минималния предел на облагаемия годишен оборот да е 100 000 лева
Окончателно одобриха минималния предел на облагаемия годишен оборот да е 100 000 лева

Прогнозират загубите да са сред 85 и 130 млн. лв.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР