След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците

...
След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: След 18-и януари по-големите ученици могат да се върнат в клас

След 18 януари можем да чакаме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на образование. Това сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Днес той бе на посещаване в столичното 143-то ОУ " Георги Бенковски ", с цел да ревизира по какъв начин върви образователният развой след завръщането на децата от 1 до 4 клас в клас. По думите му първо би трябвало да мине една цялостна седмица на присъствено образование, да се наблюдава броят на зоболелите и да се вземат съответните решения.

" Необходимо е да имаме цялостна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са изцяло показателни и изцяло действителни от позиция на регистрираните случаи. В тази връзка ще обсъдим, евентуално идната седмица, евентуално в случай че има подобен вид в възстановяване на обстановката и отчасти връщане на учениците от 18, а не от 11 януари, тъй като ни е нужна една цялостна седмица ", изясни министърът, представен от Фокус.

По думите му обстановката с ковид може да се усъвършенства или утежни поради празниците. Ако се усъвършенства, ще се пристъпи към режим на периодично повтаряне - една част от учениците да са у дома, една в класните стаи ", разясни Вълчев.

Вълчев уточни, че е в разговор със здравния министър от 11 януари да бъдат позволени спомагателни действия като провеждането на държавни изпити по специалност и олимпиади.

" Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е официално до 31 януари, защото е синхронизирана с тази на министъра на опазването на здравето. Има вид обстановката да се утежни било поради празниците, било поради новия вариант на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима обстановка. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме ограничения, които усъвършенстваха обстановката. Те не са крайни от една страна, само че въпреки това са ефикасни ", посочи просветителният министър.

Красимир Вълчев регистрира, че през предходната година просветителната система е потвърдила, че във всеки миг може да превключи от присъствена към електронна форма на образование и противоположното.

От през днешния ден бе обновено присъственото образование за учениците от първи до четвърти клас в учебните заведения и в детските градини в страната. Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат отдалечено най-малко до 18 януари.

 Директорът на учебно заведение
Директорът на учебно заведение "Васил Левски " в Хасково Милена Михайлова и здравната сестра посрещат на входа малчуганите Директорът на учебно заведение "Васил Левски " в Хасково Милена Михайлова и здравната сестра посрещат на входа малчуганите
Снимка: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР