След 18-годишно бягство от правосъдието във Франция беше арестуван дългогодишен

...
След 18-годишно бягство от правосъдието във Франция беше арестуван дългогодишен
Коментари Харесай

След 18 години заловиха бившия лидер на терористична организация ЕТА

След 18-годишно бягство от правораздаването във Франция беше задържан дълготраен водач на към този момент несъществуващата терористична организация ЕТА, която е виновна за гибелта на повече от 850 души в Испания през 50-годишната си партизанска война за самостоятелност на Страната на баските.

Жозу Тернера се укриваше от 2002 година, когато трябваше да бъде задържан за бомбен атентат в Сарагоса през 1987-а. При него починаха 11 души, измежду които 6 деца, а ранените бяха близо 90.

Тернера е бил хванат във френското алпийско градче Саланш, покрай границите на Италия и Швейцария.

Фернандо Гранде-Марласка, министър на вътрешните работи на Испания: Операцията беше наречена " Откраднато детство " поради малолетните жертви на терористичната организация ЕТА, в това число от нападението против полицейските казарми в Сарагоса.

В момента на задържането 69-годишният Тернера трябвало да постъпи в болничното заведение в Саланш, с цел да бъде лекуван от рак.

Той има да излежава 8-годишна присъда във Франция за участие в терористична организация.

В Испания процесът против него занапред следва.

Лично Тернера разгласи във видеообръщение на 2 май предходната година разпускането на ЕТА след 50-годишна партизанска война за основаване на самостоятелна страна на баските в елементи от Северна Испания и Югозападна Франция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР