След 18 години като лидер на Християндемократическия съюз Ангела Меркел

...
След 18 години като лидер на Християндемократическия съюз Ангела Меркел
Коментари Харесай

Меркел казва „Довиждане”, но дали казва „Сбогом”

След 18 години като водач на Християндемократическия съюз Ангела Меркел разгласи, че се отдръпва от председателския пост. Четвъртият й мандат ще бъде и нейният финален като канцлер на Федерална Република Германия.

Тя още веднъж се качи на сцената в централата „ Аденауер” на Християндемократически съюз. Застана пред камерите и приказва тъкмо 10 минути – за „ горчивата загуба” на гласове на локалните избори в провинция Хесен, за загубата на доверие към ръководещите и „ неприемливия облик на държавното управление, за „ работната култура” в кабинета, за политическата и за управническа отговорност.

Меркел попита риторично: „ Какъв може да бъде моят персонален принос, в сегашната обстановка, за нашата страна и за моята партия?!”

От 18 години Ангела Меркел е водач на ХДС, а от 14 години е и федерален канцлер. На парламентарните избори през 2013 година партията й реализира най-хубавият резултат от години, тъй като като канцлер Меркел съумя да овладее финансовата рецесия в Европа. А на изборите през 2017 година – най-слабият в историята на партията, поради миграционната й политика като канцлер.

„ Аз не съм родена като канцлер. И в никакъв случай не забравих това.

Меркел няколко пъти се разписа в новата политическа история на Германия- като първата жена водач в партията си, източногерманка, и като първата жена-федерален канцлер.

Решението й да се отдръпна е предстоящо, а сигналите идват от месеци.

Меркел дълго мълча, преди да разгласи, че за четвърти път ще се кандидатира за канцлер. Направи го на фона на незатихващия спор в Украйна и бежанския поток към Европа, опита за прелом в Турция, брекзит и единствено дни откакто Доналд Тръмп завоюва президентските избори в Съединени американски щати. Още тогава през ноември 2016 година тя към този момент беше най-обичаният и най-мразеният водач в Европа. Още тогава Меркел загатна, че може би това ще бъде последната й борба за канцлерския пост.

Изборната нощ през септември 2017 година предупредели сложни политически договаряния за нов кабинет. В политическа история на Федерална Република Германия бе реализиран нов връх – шест месеца договаряния за сформиране на държавно управление. Желаната коалиция „ Ямайка” (между християндемократи, либерали и зелени) се провали. Така Меркел се наложи още веднъж да ръководи в „ Голяма коалиция” със социалдемократите с цената на сложни взаимни отстъпки.

Четвъртият й мандат не потегли добре. В първите месеци на ръководство преобладаваха крамоли в обединението и чести конфликти с дългогодишния съдружник – Християнсоциалния съюз. Доскорошният ръководител на баварската партия Хорст Зеехофер сложи ултиматум на Меркел поради политиката за предоставяне на леговище и се заигра с бъдещото на обединението. Позициите сред двамата се сблъскаха и по абсурда с шефа на контраразузнаването.

Надиграването в обединението трансферира доста гласове към други партии. Зелените печелят нови последователи, а крайнодясната „ Алтернатива за Германия” след изборите в Хесен към този момент е показана във всички локални парламенти.

В партията си Меркел постоянно е имала критици, само че през последните месеци получава повече сигнали. Един от най-приближените й – дългогодишният ръководител на парламентарната група на ХДС Фолкер Каудер, изненадващо за самата Меркел бе заменен преди месец. А това бе значим знак от партията към канцлерката за управническите решения.

Оттеглянето на Ангела Меркел е премислено. Казва, че го е взела още през лятото, а в този момент е моментът за „ новата страница”. Всъщност показа план-стратегия. Меркел предава председателското място, само че е подготвена да изкара мандата си до дъно. Едва ли я блазни фактът, че по този начин ще стане най-дълго ръководещият канцлер във федералната република. Ако Меркел в този момент се отдръпна от поста канцлер, в Германия ще има сериозна политическа рецесия. Предсрочни избори сега не са изключително мечтани и от партиите поради късото време, а и поради към момента не запълнените партийни каси.

Меркел няма да се кандидатира още веднъж нито за канцлер, нито за народен представител, нито за какъвто и да е политически пост. Но решението й е знак, който ще раздвижи християндемократите. Първият им тест е европейският избор следващата година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР