След 16-годишно прекъсване, Съединените щати възобновяват изпълнението на смъртни присъди

...
След 16-годишно прекъсване, Съединените щати възобновяват изпълнението на смъртни присъди
Коментари Харесай

САЩ подновяват изпълнението на смъртни присъди

След 16-годишно спиране, Съединените щати възобновяват осъществяването на смъртни присъди на федерално ниво. Решението на администрацията на Доналд Тръмп провокира остри рецензии измежду правозащитни организации. Смъртните присъди са законни в 25 от 50 щата, само че за първи път от 2003-та ще бъдат изпълнени такива на федерално равнище. Европейският съюз разгласи, че решението на Вашингтон опонира на Всеобщата декларация за правата на индивида.

Петима души, наказани за тежки закононарушения, ще бъдат екзекутирани в затвор в щата Индиана в интервала декември тази година и януари 2020-а. Става дума за причинители на убийства по изключително нечовечен метод, за които федерални правосъдни заседатели са решили, че би трябвало наказването да бъде най-тежкото допустимо.
Рори Литъл, професор по право: Министърът на правораздаването заяви, че федералното държавно управление ще стартира да извършва изтезания, в случаите когато присъдата е смъртно наказване и са изчерпани всички правни благоприятни условия за обжалване. С други думи, когато решението е дефинитивно.
Доналд Тръмп е последовател на смъртната присъда за наркотрафиканти, убийци или радикални ислямисти. Според съперниците на концепцията, постоянно правосъдният състав не е изцяло справедлив и се следи наклонност небогати, маргинализирани или цветнокожи по-често да бъдат осъждани.

В момента в Съединените щати има 62-ма души, наказани на гибел от федерален съд. 29 щата не престават да извършват изтезания. Федералният съд де факто има господство над щатския и може да реши изпълняването на присъда даже в щат, в които не се ползва най-тежкото наказване.

Смята се, че измежду аргументите за мораториума от последните 16 години, са както натискът на правозащитниците и дългите правосъдни процедури по обжалване, по този начин и отводът на фармацевтични компании да доставят нужните смъртоносни инжекции. С новото решение, президентът удостовери предизборно заричане, макар, че от 90-те години насам публичното мнение в Америка е от ден на ден срещу смъртното наказване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР