След 15 юни с превозвачите ще обсъдим състоянието и развитието

...
След 15 юни с превозвачите ще обсъдим състоянието и развитието
Коментари Харесай

Проф. Олег Асенов: След 15 юни с превозвачите ще обсъдим развитието на тол системата

" След 15 юни с превозвачите ще обсъдим положението и развиването на тол системата на база резултатите от нейното въвеждане ", сподели проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), в предаването „ Лице в лице “ на БТВ. В разговора с бизнеса ще бъдат включени и представители на спедиторските компании, както и на огромните търговски вериги.

Времето дотогава е належащо, с цел да се създадат разбори на данните за трафика и приходите от тол такси след края на изключителното състояние поради COVID-19. „ Дискусиите с сектора ще ни покажат какви да бъдат бъдещите стъпки в развиването на системата “, уточни проф. Асенов. От 1 март 2020 година пътните транспортни средства над 3,5 т заплащат за използването на 3 115 км (автомагистрали и първи клас пътища) на база на изминато разстояние – тол такси.

Тол системата включва три параметъра – цена, покритие и взаимоотношението сред обособените тарифни цифри за другите категории рейсове и камиони вътре в самата цена, изясни проф. Асенов. Дискусията с нашите сътрудници от транспортния отрасъл ще ни покаже какви да бъдат бъдещите ни стъпки в развиването на тол системата, да вземем за пример може да се окаже, че е по-ефективно да се трансформират някои вътрешни съотношения в цената с тол таксите, в сравнение с да се включат нови пътни сектори в обсега на тол системата, разяснява той.

АПИ към този момент прави и мониторинг по какъв начин се е пренасочил тежкотоварният трафик по републиканските пътища след въвеждането на тол системата. Той даде образец с второкласния път път II-64 от Пловдив до Карлово, по който натоварването се е нараснало със 100% спрямо 2019 година

" Диалогът с превозвачите не е спирал, те се отнесоха съществено към оборудването на камионите и рейсовете си с бордови устройства ", сподели още проф. Асенов.

Той заяви, че към този момент близо 56 000 пътни транспортни средства над 3,5 т са оборудвани за автоматизирано таксуване – с бордови устройства и GPS тракери. Купените маршрутни карти за еднократни пътувания са над 950 000 от въвеждането на тол системата до момента.

" Резултатите от първите три месеца ни дават съображение за сдържан оптимизъм ", заключи проф. Асенов.

Той подсети, че при въвеждането на тол системата прогнозите за предстоящите доходи са били в порядъка на 1-1,5 млн. лева дневно или към 30 млн. лева на месец.

В изискванията на изключително състояние и при анализите на превозвачите, че бизнесът им е сгънат до 30% ние сме събрали приблизително по 9 млн. лева на месец.

" Това ни дава съображение да считаме, че системата е работоспособна ", сподели още проф. Асенов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР