След 15 юни с превозвачите ще обсъдим състоянието и развитието

...
След 15 юни с превозвачите ще обсъдим състоянието и развитието
Коментари Харесай

АПИ и превозвачите обсъждат тол системата след 15 юни

След 15 юни с превозвачите ще обсъдим положението и развиването на тол системата на база резултатите от нейното въвеждане. Това сподели проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), в предаването „ Лице в лице “ на БТВ. В разговора с бизнеса ще бъдат включени и представители на спедиторските компании, както и на огромните търговски вериги.
Времето дотогава е належащо, с цел да се създадат разбори на данните за трафика и приходите от тол такси след края на изключителното състояние поради COVID-19. „ Дискусиите с сектора ще ни покажат какви да бъдат бъдещите стъпки в развиването на системата “, уточни проф. Асенов. От 1 март 2020 година пътните транспортни средства над 3,5 т заплащат за използването на 3 115 км (автомагистрали и първи клас пътища) на база на изминато разстояние – тол такси.
Тол системата включва три параметъра – цена, покритие и взаимоотношението сред обособените тарифни цифри за другите категории рейсове и камиони вътре в самата цена, изясни проф. Асенов. Дискусията с нашите сътрудници от транспортния отрасъл ще ни покаже какви да бъдат бъдещите ни стъпки в развиването на тол системата, да вземем за пример може да се окаже, че е по-ефективно да се трансформират някои вътрешни съотношения в цената с тол таксите, в сравнение с да се включат нови пътни сектори в обсега на тол системата, разяснява той. АПИ към този момент прави и мониторинг по какъв начин се е пренасочил тежкотоварният трафик по републиканските пътища след въвеждането на тол системата. Той даде образец с второкласния път път II-64 от Пловдив до Карлово, по който натоварването се е нараснало със 100% спрямо 2019 година
Диалогът с превозвачите не е спирал, те се отнесоха съществено към оборудването на камионите и рейсовете си с бордови устройства, сподели още проф. Асенов. Той заяви, че към този момент близо 56 000 пътни транспортни средства над 3,5 т са оборудвани за автоматизирано таксуване – с бордови устройства и GPS тракери. Купените маршрутни карти за еднократни пътувания са над 950 000 от въвеждането на тол системата до момента.
Резултатите от първите три месеца ни дават съображение за сдържан оптимизъм, заключи проф. Асенов. Той подсети, че при въвеждането на тол системата прогнозите за предстоящите доходи са били в порядъка на 1-1,5 млн. лева дневно или към 30 млн. лева на месец. В изискванията на изключително състояние и при анализите на превозвачите, че бизнесът им е сгънат до 30% ние сме събрали приблизително по 9 млн. лева на месец. Това ни дава съображение да считаме, че системата е работоспособна, сподели още проф. Асенов.
Вижте още:
ЛиЛана: Атакуват ни, тъй като се изправихме против корупцията в ТОЛ системата и АПИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР