След 15-минутната почивка заради липса на кворум, продължила всъщност повече,

...
След 15-минутната почивка заради липса на кворум, продължила всъщност повече,
Коментари Харесай

С критика на ГЕРБ към Минчев стартира днешното заседание на парламента

След 15-минутната отмора поради липса на кворум, траяла в действителност повече, депутатите възобновиха работата и по разискването на промени в Закона за Данък добавена стойност на второ четене.

От парламентарната естрада Лъчезар Иванов от ГЕРБ направи забележка ръководителя на Народно събрание Никола Минчев за закъсненията при започване на съвещанията и непрекъснатото оповестяване на 15-минутни почивки, които се трансформират в 30-минутни.

" Времето на Народното събрание е скъпо ", акцентира той.

Проблеми с кворума имаше и при вчерашното пленарно съвещание, което продължи над 10 часа. Това стана при разискванията за измененията в Закона за поощряване на вложенията, който бе гласуван три пъти. Това пък провокира недоволството на опозицията.

Преди това депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и да започнаха разисквания на второ четене на промени в Закона за налог върху добавената стойност.

С промените в Закона за корпоративното подоходно облагане се вкарват разпоредбите на европейска инструкция и се приравняват избрани хибридни формирания, учредени или открити в страната, които до момента са били отвън обсега на данъчно задължените лица в настоящия ЗКПО, на данъчно задължени лица при избрани условия. Посочените текстове влизат в действие от 1 януари 2022 година, за разлика от останалите разпореждания от признатите промени.

С промените се анулира наредба от настоящия закон за премахване на несъответствията с директивата. По този метод всички данъчно задължени лица в Република България, които подлежат на облагане с корпоративен налог и имат следени задгранични сдружения, без значение от формата на облагане на тези следени задгранични сдружения, ще попадат в обсега на характерните правила за установяване на данъчния финансов резултат в случаите на следено задгранично сдружение.

Предвидена е и наредба на разноските, приходите, облагите и загубите по отношение на договорите за противоположен лизинг, които се признават за данъчни цели.

Самото съвещание стартира със спор сред опозицията и ръководещите. Заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Халил Летифов още веднъж възрази, че вътрешният министър Бойко Рашков не е дал отговор на въпрос на водача на Движението Мустафа Карадайъ. Летифов изиска пояснение от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

Севим Али (ДПС) също съобщи, че би трябвало да се утвърди парламентаризмът. Той описа, че гласоподаватели на партията питат къде е отговорът за репресиите върху жители при предходните избори. И настоя на уеб страницата на Народното събрание да се промени статусът на въпроса.

Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС се оплака, че още веднъж й е върнато запитване към министър-председателя. Тя запита дали не се прави опит да се запуши устата на опозицията. И при двата случая Никола Минчев не отговори. Преди ден той сподели на Движение за права и свободи, че на въпроса на Карадайъ е отговорено и той не може да направи нищо повече.

Депутатите ще преглеждат предлагането на " Възраждане " за анулация на решението на Народното събрание за влизане със зелен документ в постройките на Народното събрание.

В програмата на Народното събрание за през днешния ден е и предлагането на ГЕРБ-СДС за въвеждане на обезщетителен механизъм в цялостен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на обекти на вероизповеданията, общините, обществените структури, образованието, опазването на здравето.

Във времето за парламентарен надзор на въпроси и питания на депутати ще дават отговор министър председателят Кирил Петков и петимата вицепремиери, както и министрите Надежда Йорданова, Николай Денков, Атанас Атанасов, Иван Иванов, Божидар Божанов, Александър Николов, Радостин Василев, Георги Гьоков и Стефан Янев.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР