След 15 месеца втората по големина жп гара в София

...
След 15 месеца втората по големина жп гара в София
Коментари Харесай

Ремонтират втората по големина гара в София с 2,3 милиона лева

След 15 месеца втората по величина жп гара в София - "Подуяне ", ще бъде напълно реконструирана с европейски средства при опазване на достоверния й образ и ще може да се трансформира от обект с локално значение в подобен на националното ни културно-историческо завещание. В четвъртък беше обещано символичното начало на обновлението на гаровия комплекс, който е дело на арх. Панайот Калчев и е построен през 1930 година

Реконструкцията на гаровия комплекс "Подуяне " ще коства 2,3 млн. лв., като планът е съфинансиран по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура ". През тези години гарата е била единствено отчасти ремонтирана.

Целта е да се реконструира гарата, която е строена през 1930 година, дружно с построената през 1928 година "Сточна гара ", посочи пред публицисти министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков. Той подсети, че това са вторите гари след столичната Централна. Оттогава на обекта са правени единствено частични поправки, с цел да се поддържа функционалната употреба на гара "Подуяне " и в никакъв случай не е юридически общоприет ремонт, какъвто се планува - от покрива до детайлите, през инсталациите, разяснява министърът и подчертава, че изпълнителят е длъжен да резервира достоверния образ на гарата, като бъдат подчертани архитектурните й елементи наред с функционалните условия за комфорт на пътуващите. Докато трае ремонтът на гарата, тя ще работи при съблюдаване на нужните ограничения за сигурност.

Подновяването и модернизирането на жп инфраструктурата на страната е част от общоевропейски развой и след десетина - петнадесет години и за България този тип превоз още веднъж ще стане главен, тъй като е по-евтин, комфортен и екологичен метод на напредване, уточни още министър Росен Желязков. По данни на Национална компания "Железопътна инфраструктура " се планува модернизацията на 14 гарови комплекса, шест спирки и с национално финансиране на 25 гари тази година. Този месец стартира и построяването на две нови гари "Костенец " и "Обеля ".

Предвижда се на гара "Обеля " да се направи транспортен хъб, където да бъдат разположени и трите типа транспорт - жп, метро и авто, като обектът би трябвало да бъде изработен в границите на програмния интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР