След 15 г. като водещ на предаването Вяра и общество

...
След 15 г. като водещ на предаването Вяра и общество
Коментари Харесай

Кошлуков манипулира и сплашва хората в БНТ

След 15 година като водещ на предаването " Вяра и общество " по Българска национална телевизия преди дни журналистът Горан Благоев заяви във " Facebook ", че генералният шеф Емил Кошлуков се готви да смъкна рубриката поради броя й на 6 юни, когато бе излъчен материалът  " Как страната обгрижва БПЦ след пандемията ". Последва среща на Кошлуков със Съвета за електронни медии, на която шефът удостовери, че повода за подхванатите от него ограничения са точно сериозният взор на Благоев към представители на Светия синод и към премиера Бойко Борисов. 

Благоев стартира работа в Българска национална телевизия като помощник в предаването " Ку-ку ".    Завършил е Историческия факултет на Софийския университет през 1993 година, 10 година по-късно пази просветителна и научна степен „ лекар “ в Българска академия на науките. Има специализация по „ Теория и история на дипломацията “.

 

-Г-н Благоев, шефът на Българска национална телевизия Емил Кошлуков съобщи, че като създател и водещ на " Вяра и общество " непрекъснато нарушавате рамката, по която Българска национална телевизия би трябвало да отразява БПЦ, защото нейното ръководство си е " единствено нейна работа " и " никой различен не може да се меси ", а вие го вършиме, въпреки да не сте продуцент на публицистично предаване. Според Кошлуков в броя на 6 юни сте отишъл още по-далеч, като сте злепоставил премиера Борисов. Приемате ли, че нямате право на мнение по отношение на БПЦ и връзките й с страната, изключително в случай че е сериозно?
- Не одобрявам сходни обвинявания, тъй като Българска национална телевизия не е нито синодална, нито държавна телевизия. Тя е телевизия на българското общество, а в него има разнообразни гледни точки – освен формалните, официозните и конюнктурните, които явно господин Кошлуков желае да наложи. От 2005 година „ Вяра и общество “ е декларирано като предаване за религиозна журналистика и просвета. Г-н Кошлуков е добре да потърси концепцията, на която аз съм създател. И до момента структурно екипът ни беше в направление „ Обществени и обществени планове “ към Програмата на БНТ1, а не към направление „ Култура и обучение “. Кой и по какъв начин го регистрира пред Съвет за електронни медии не е моя работа – има други равнища над мен в йерахията на Българска национална телевизия. От мен, като изпълнителен продуцент се изискваше на всеки шест месеца да давам доклад на обществено-значимите тематики, предавани в предаването. В тези доклади съм вписвал и тематики, отдадени на другите проблеми от живота на религиозните общности – т.е. това е журналистика, съгласно както е замислено и декларирано предаването. Разбира се, има и доста просветителни материали. Предаването съчетава и двете. Преди да стане общоприет шеф господин Кошлуков беше програмен шеф на БНТ1 и „ Вяра и общество “ е било под директното му наблюдаване. Как тогава не откри „ тежките нарушавания и закононарушения “, които ми вменява в този момент? 

 -Съгласен ли сте с мнението на Кошлуков, че подбирате преднамерено тематиките и гостите, с което накърнявате възприятията на православните християни и че поради вас " те не могат да чуят своите пастири от БПЦ "?

- Темите в предаването се сортират съгласно тяхната новост. Това се вижда от всички фенове и по тази причина то се радваше на подобен интерес. Със сигурност може да има фенове, на които съм уязвил възприятията, само че за това има надлежния законов път – в случай че някой се е почувствал обиден, има право на отговор и посещение в предаването. Такива рядко сме получавали. В множеството случаи „ ощетените “ реагират със злобни писма и подписки, както в този момент. Винаги е търсена и другата страна и когато тя е отказвала, съм го обявявал в предаването. Що се отнася до накърнените усеща някому, ще кажа, че сме получавали недоволства и от атеисти, че им нарушаваме правата, като излъчваме церемонията на Благодатния огън от Йерусалим. По тази логичност господин Кошлуков да спре и тези излъчвания. Ако някой реши да провежда атеистите, те също може да го залеят с писма. Тогава какво ще прави?

Що се отнася до пастирите – паството им би трябвало да ги слуша най-много в храма, а не по малкия екран. Въпреки възбраната на Светия синод от 6 февруари 2016 година чиновници на БПЦ да не вземат участие във „ Вяра и общество “ тези, които не бяха съгласни с нея, откриха метод да заобиколят този парадокс. В момента пиша несъгласие до Съвет за електронни медии във връзка неистините, изнесени от генералния шеф. Там напомням, че и през предишния сезон (от 14.09.19 до 6.06.20 г.) православните тематики, материали и посетители още веднъж са доминирали в предаването, както е било постоянно до момента. Православието в България по конституция може да се показва и съставлява от БПЦ, само че тя не е единствено Светият синод. Нейни членове са освен архиереите, само че свещениците и миряните. Във „ Вяра и общество “ не са преставали да гостуват православни богослови и представители на „ народа Божий “. През миналия сезон мои събеседници са били един митрополит, двама православни епископи, неколцина свещеници. Не загатвам репортажите с експлицитното присъединяване на православни духовници. Имахме и специфични рубрики – една от тях е „ Добрият овчар “, в която най-често описваме за православни свещеници. И това е в случай, че Светият синод ми постанова тотална цензура. Смея да настоявам, че някои от митрополите осъзнаха безумието на това решение и се пробват да компенсират отсъствието си неофициално. Затова и кръговете, за които „ Вяра и общество “ от дълго време е бодил в очите, по този начин злостно се надигнаха сега. Но техните обвинявания не почиват на причини, а на клюки и лъжи. Но Бог вижда всичко и най-правилно ще отсъди. 

- Как ще отговорите на Кошлуков, че вътрешна инспекция е открила серия от нарушавания във " Вяра и общество ", в това число и че като продуцент имате контракт със брачната половинка си?

- Не зная за какви нарушавания, с изключение на този прославен контракт със брачната половинка ми, е открила тази инспекция, както не зная и от кого е осъществена. Това, което чух от ревюто му в Съвет за електронни медии, ме кара да мисля, че нещата се сервират преднамерено. Подписвал съм контракт с моята брачна половинка, по този начин както в качеството ми на изпълнителен продуцент на „ Вяра и общество “ съм подписвал контракти за разнообразни действия в помощ на предаването с всички нещатни сътрудници – консултанти, кореспонденти, преводачи и така нататък Съпругата ми е доцент, академични учител, има втора спецалност британска лингвистика, употребява френски и старобългарски език. През годините ми е пособия доста с преводи, търсене на материали и тематики, контакти с посетители, влючително и от чужбина. Сключвал съм контракти с нея за такава активност случайно, а не непрекъснато – за всеки брой. При това сумите са по избрана цена, те не са мой случаен избор. Ползвал съм нейните познания и умения и това не е било загадка за моите директни ръководители. Просто в този миг тя беше подобаващата да свърши тази работа. Така че с парите, които съм си разрешил да изплатя на брачната половинка ми, не е ощетена нито останалата част от нещатния екип на предаването, още по-малко  БНТ. За 15-годишната история на „ Вяра и общество, “ заради нашата фамилна връзка, тя е дала доста повече безплатна помощ на „ Вяра и общество “ и Българска национална телевизия, в сравнение с това, което е взела. За предходната година общата сума е 1240 лева Това може всеки да се ревизира във финансовата дирекция на Българска национална телевизия или в Национална агенция за приходите. А обвиняването, че съм в спор на ползи, е юридически несъстоятелно, защото не съм държавен чиновник и на никое място не написа, че не мога да наема брачната половинка си за активност, в която тя има подготвеност. Както се вижда, тя не работи в бакалница или фризьорски салон, с цел да ми вменява някой възприятие за виновност. Тази година тя не е взела и лев, няма и да вземе, въпреки че по време на пандемията помощта й беше повече от потребна. Понякога сме работили до полунощ. Но това е „ удоволствието “ да си брачна половинка на тв деец. По логиката на господин Кошлуков един шеф на спектакъл не може да позволява в него да играе брачната половинка му, нищо че е актриса. Ами началник на институт,  в който работи и брачната половинка? Не са ли в спор на ползи? Ако някой счита, че съм ощетил Българска национална телевизия и данъкоплатците – ще върна тази сума. И още нещо – малкия екран е креативна организация, а не военно отделение. Искам да ви кажа, че тя е основала доста фамилии, които и до момента работят в нея. Е какво, да се разведат ли, с цел да не бъдат в спор на ползи, съгласно господин Кошлуков?

За 15 години с изключение на като водещ и създател съм снимал и стотици репортажи за предаването. Те не са ми заплащани, тъй като няма по какъв начин да сключа контракт със самия себе си, а по контракт аз не съм кореспондент в предаването. Всичко, което до момента съм направил за „ Вяра и общество “, както и за директните ефири по църковни и национални празници като създател и продуцент, е било единствено против заплатата ми. За разлика от други излъчвания, където щатен чиновник, който се изявява и като водещ, и като създател или сценарист, получава някакво в допълнение заплащане. Така че много съм икономисал на Българска национална телевизия от хонорари, които би следвало да ми се поставят.

Същевременно, като продуцент на „ Вяра и общество “ съм осъществил и икономии от възнаграждения и икономически разноски, без да ощетявам нещатните сътрудници, на които се заплаща. Само за първото тримесечие те са приблизително по 10% от бюджета на всяко предаване. Така че, в случай че би трябвало да стигнем до бакалски сметки, на всеки три месеца Българска национална телевизия получава от мен като изпълнителен продуцент по един безвъзмезден брой на „ Вяра и общество “ - т.е. това са икономии, от които се употребява общият ефирен бюджет, а не самото предаване. Откакто се помня в малкия екран, рядко е имало опция едно предаване да се възползва от икономиите, които прави. За сметка на това постоянно ни се е казвало, че няма пари. Иначе пред обществеността се основава усещането, че в Българска национална телевизия надали не тънем в благоденствие.  

Подло и неприлично е да бъда очернян по този метод. Още повече, че аз като създател и водещ на предаването „ Вяра и общество “ не получавам и лев авторски. След като господин Кошлуков развява контракта на брачната половинка ми, следва да спомене и обстоятелствата, които посрамвам пред вас.

 Що се отнася до това дали някой е знаел – всеки контракт, който се подписва с нещатен помощник, се подписва от пет души. Моят автограф е единствено един, а останалите четирима стоят над мен в йерархията. Кои са те, може да ревизирате, тъй като, за разлика от генералния шеф на Българска национална телевизия, не искам да издавам фирмени секрети. Само ще допълня, че договорите за всяко предаване се комплектоват по този начин, че най-после автограф поставя и програмният шеф. А тази служба до лятото на предходната година изпълняваше точно от  г-н Кошлуков. Интересно, в случай че е видял нещо неправилно, за какво не е реагирал още тогава? Това, което в този момент се пробва да прави, наподобява само на компроматна война. Очевидно в основаната от него ситуация той няма други причини, с изключение на да развява компромати.

- Защо решихте в последното издание на " Вяра и общество " да разработите тематиката " Как страната обгрижва БПЦ след пандемията "? Тя може да се окаже последната за вас  в предаването, което водите от 15 година?

Най-вероятно ще се окаже по този начин. Направих тази тематика, тъй като това повеляваше публичният интерес – видя се и от зрителските реакции във фейсбук. По време на пандемия, на заплаха от сриване на здравната система, на задълбочаващи се стопански проблеми и вероятността за всеобщ недостиг, си разреших да слага на разискване въпроса дали това беше най-удачният миг държавното управление да отпуска 2 102 000 лв. за поправки в БПЦ. Става въпрос за финансирането на трите най-големи манастири у нас, на постройката на Софийската митрополия и на Софийската семинария. Поставих за разискване тази тематика не по принцип, че страната финансира църквата, а че моментът е прекомерно под напрежение от финансова позиция и парите можеше да отидат за опазване на здравето и обществена активност. Още повече, че по време на пандемията БПЦ не провежда нито една забележима благотворителна акция, само че в този момент получава пари от бюджета. Въпросът е прекомерно честен, с цел да бъде подминат от една социална медия. Както виждаме обаче – това е скандално според генералния шеф на Българска национална телевизия. Според позицията му в Съвет за електронни медии националната телевизия не може да си разрешава рецензии към държавното управление и Светия синод. Сигналът е явен. Българска национална телевизия би трябвало да е официозна и проправителствена, както към този момент установяваха и „ Репортери без граници “. Това е доста тревожна наклонност за държава-членка на Европейски Съюз. Хора като Кошлуков в устрема си да бъдат угодни на държавното управление, в последна сметка може да му донесат само негативи.   

- Как се развиха събитията по-късно? Вярно ли е, че управлението на Българска национална телевизия няма да спре плануваните повторения на " Вяра и общество " през лятото, както Кошлуков съобщи пред Съвет за електронни медии?

- Ръководството на Българска национална телевизия в лицето на програмния шеф на БНТ1 Ивайло Огнянов спря сборните летни повторения на „ Вяра и общество “ обратно на решението на УС от 4.06.2020. В моята дългогодишна работа в Българска национална телевизия това е първият случай, в който началник на звено не се преценява с решение на принципала – в тази ситуация Управителния съвет. И защото имам съображение да считам, че това не е негово еднолично решение, допускам, че е в съгласие с генералния шеф като реакция против така наречен скандално предаване от 6 юни. На 20 и 27 юни във времето на предаването бяха излъчени документални филми. В момента съм в болнични и никой не ме е уведомил дали „ Вяра и общество “ е върнато в лятната скица – виждам, че е планувано за лъчение в събота на 4 юли, само че дотогава има време и нищо не се знае. Това е нормална процедура, откогато управлението на Българска национална телевизия е поето от господин Кошлуков – излъчвания и водещи постоянно се качват и смъкват безредно. 

- Около експлоадирането на абсурда се появи позиция на БПЦ, от която стана ясно, че Кошлуков самичък е потърсил среща със синода. Според в ас кой желае повече да в и няма в това предаване - шефът на Българска национална телевизия или представители на Светия синод?

-Това би трябвало да попитате самите тях. Г-н Кошлуков и до момента не е споделил защо е приказвал с неколцината митрополити, които са го приели. Можем да съдим единствено по акцията против „ Вяра и общество “, която беше подета след тази среща. Недоумявам по какъв начин е допустимо общоприет шеф на една социална медия да търси контакти с външни институции, с които да подлага на критика и злепоставя лична продукция, която по закон той би трябвало да пази. В сходна обстановка Българска национална телевизия не е вкарвана от нито един общоприет шеф преди него. Това е невиждана обстановка, която слага доста тежки въпроси за медийната обстановка в България и свободата на словото. Представете си генералният шеф на BBC да разисква сериозно и задкулисно  с главата на Анликанската църква предаване на личната си медия. Дали ще продължава да е на този пост? Кошлуков в действителност самичък наруши Закон за радиото и телевизията. 

- На съвещанието в Съвет за електронни медии бе казано, че много след лъчение на предаването на 6 юни, само че по едно и също време с началото на офанзивата, срещу в ас са се появили над 100 писма, които наподобяват като  " писани под индиго ". Какво знаете за тях?

-Знам единствено за четири писма. Другите очевидно не бяха пристигнали още. За тях ми беше поискано документално пояснение с обвиняването за липса на „ плурализъм и обективност “. Прави усещане, че и четирите писма са писани след срещата на господин Кошлуков в Светия синод, освен това те съдържат единствено обвинявания, само че нито един сериозен мотив против тезите, изказани в предаването. По мотив останалите „ 100 писма “ самите членове на Съвет за електронни медии означиха, че като че ли са писани „ под индиго “. Що се отнася до неналичието на плурализъм във „ Вяра и общество “, ще попитам Емил Кошлуков имаше ли плурализъм в неговото предаване, когато Волен Сидеров косвено изиска отстраняването ми? София Владимирова от Съвет за електронни медии е изцяло права, че в доста други излъчвания липсва плурализъм. По значими тематики се кани единствено по един посетител. Неясно за какво господин Кошлуков, който отстоява плурализма, настойчиво мълчи за няколкото петиции и отворени писма в моя отбрана, които демонстрират доста огромна поддръжка? 

- На чуването на Кошлуков Съвет за електронни медии ви отбрани . Мислите ли, че това ще в и помогне в спора с управлението на Българска национална телевизия?

Съвет за електронни медии сподели извънредно кардинална позиция. Изводите от експертното му наблюдаване бяха оповестени обществено. Няма нарушение на Закон за радиото и телевизията, а единствено прочут дисбаланс и аз одобрявам тази записка. Не имам вяра обаче, че професионалните причини на регулатора ще оказват помощ в тази обстановка. Съвет за електронни медии не може да се намесва в публицистичната и кадровата политика на Българска национална телевизия. Както чухме, господин Кошлуков се опитваше да наложи своята теза над членовете на регулаторния орган, че аз като водещ и продуцент на предаването съм позволил законови и други тежки нарушавания. При такава мощна фиксация върху мен изходът не е сложен за прогнозиране.

- Според вас какъв сигнал праща Кошлуков на публицистите в Българска национална телевизия с условието си за отразяване съгласно " рамката "?

- Целта му е явна – заплашване. Той по този начин работи, откогато е на този пост. Манипулира или плаши хората. Една безпристрастна, анонимна анкета може да извади много нелицеприятни неща за атмосферата в Българска национална телевизия сега. Но не съм уверен, че някой ще си направи труда да я направи. Да налагаш някому рамка, то е като да връзваш краката на една птица и да й внушаваш, че е неверно и погрешно да лети. Нямам поради, че свободата на словото е свободия. Това и в никакъв случай не съм мислил. Но свободата е несъвместима с цензурата и насилието, било то административно или психическо.

- Успя ли Кошлуков, откогато е отпред на Българска национална телевизия, да вкара работата на публицистите в " рамката ", за която приказва?

- Г-н Кошлуков има рамки за всички случаи. По-скоро прокрустови ложета. Не си комфортен, имал си неблагоразумието да влезеш в персонален спор с него – отмъщението е обезпечено. Спомнете си ориста на Кедъра. Формално го в профил, тъй като нямал висше обучение. Всъщност Кедъра беше един от дребното почтени сътрудници, които намерено се оповестиха против назначението на Кошлуков за програмен шеф. Обществена загадка в Българска национална телевизия е, че с изключение на Кедъра, имаше и други сътрудници, които са били в неговата обстановка, само че те великодушно са изчакани да си донесат дипломите за висшисти. Вижте какво се случва и с предаването „ Култура.БГ “ - единствено тъй като сътрудниците си разрешиха преди време отново да стачкуват против безобразията на Кошлуков като програмен шеф, в този момент са гледани под лупа. На някои от тях, както на мен и редактора на предаването Мариана Венчева, в този момент се ползва идентична наказателна мярка - пишеш пояснения, за какво не спазваш работното време. При състояние, че продуцентите и създателите на излъчвания сме на ненормиран работен ден. Ако господин Кошлуков съблюдава някакви правила, той би следвало да изиска разпечатки от пропуските на всички чиновници, само че това се прави изборно. При това обясненията ни се желаят за интервал, в който рестриктивните мерки на пандемията още важат и имаме право на работа от отдалеченост. Друго красноречиво доказателствао за управническите способи на господин Кошлуков е опитът му да смъкна Георги Ангелов предишния октомври като водещ на История.БГ, тъй като си беше разрешил да изкаже мнение в своя персонален фейсбук профил във връзка предаването „ Българска национална телевизия на 60 “. Кошлуков одобри това като персонална засегнатост и искаше да в профил Жоро от екран, като ме накара аз напълно да повеждам предаването. Отказах му, тъй като не е морално, а и със събаряне от екран те санкционират, в случай че имаш гаф като водещ, не тъй като изказваш персонални отзиви.    

- Вярвате ли, че през есента ще се завърнете като водещ на " Вяра и общество "?
- Това, което до момента декларира господин Кошлуков и акцията против мен, в която той взе участие, не ме изпълват с никакви оптимистични упования. Мисля, че занапред следва моята обществена екзекуция, която той си мислеше да провежда пред Съвет за електронни медии, само че не му се получи. Сега виждам, че е впрегнал доста мощни фактори, които да продължат оклеветяването ми. Имам сигнал, че един от младите митрополити, за който се приказва, че е обвързван с родственици на прочут олигарх, медиен магнат и народен представител, ще предложи на Светия синод да одобри позиция в отбрана на генералния шеф против предаването „ Вяра и общество “ и мен. Кой е той, не е мъчно да се досетите – неговите медии единствени тиражират злостната акция и компроматите против мен. Надявам се синодалната позиция да е слух, тъй като в противоположен случай ще е следващото доказателство за преодоляването на България от най-мрачното задкулисие. Скоро ще разберем дали е истина. И тогава нямайте подозрение каква ще е професионалната ми орис. Аз ще си отида, само че този човек ще продължава да трови атмосферата в Българска национална телевизия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР