След 14 години начело Борислав Михайлов приключи кариерата си като

...
След 14 години начело Борислав Михайлов приключи кариерата си като
Коментари Харесай

Кой е Михаил Касабов - човекът, натоварен с отговорност да оглави БФС

След 14 години отпред Борислав Михайлов завърши кариерата си като президент на Българския футболен съюз (БФС). Бившият вратар се трансформира в най-дълго управлявалия българския футбол, само че след свадите към мача с Англия, белязан от позорна загуба с 0:6 и расистки викания, подаде оставка.

Все още не е ясно кой ще бъде наследникът на Михайлов, като това ще бъде решено на идващия конгрес на БФС, който може да бъде призован при започване на 2020 година Дотогава индивидът, претрупан със задачата да управлява българския футбол е Михаил Касабов. Дотук той беше вицепрезидент и член на Изпълкома, само че в идващите месеци отговорността пада върху него.

Касабов, който е на 64 години, е най-дългогодишния чиновник на Българския футболен съюз, като стартира работа там още през 1979 година. За целия интервал, в който е във футболния съюз Касабов е и единственият чиновник, който в никакъв случай не се е замесвал директно или индиректно в скандал.

" Поемам тази отговорност сега, само че изрично декларирам, че на конгреса няма да се кандидатирам за президент на БФС ", сподели Касабов в петък.

Между " Левски " и Германия и БФС

Михаил Касабов е роден в София през 1955 година, като приключва образованието си в Софийския университет, където се дипломира като правист. Само на 24 години през 1979 година той стартира почасово работа в Българската футболна федерация (БФФ) като чиновник на интернационалния отдел.

Бързо се оформя като значим чиновник, откакто знае немски език и държи контакта сред БФФ и Германския футболен съюз (DFB), също така през него минава и връзката с " Адидас ", който по това време доставя екипировка на националния тим.

Касабов остава в БФФ в продължение на пет години, след което в интервала 1984-85 година стартира работа в " Левски ", който е и неговият обичан тим.

Следва ново завръщане завръщане към този момент в БФС, както е прекръстена футболната федерация, с цел да оглави интернационалния отдел.

Единственият интервал, в който Касабов не работи в БФС е при започване на 90-те години (1991-1994 г.). Тогава отпред на съюза за пловдивските брокери Христо Данов и Христо Александров. По това време Касабов е за малко вицепрезидент на " Левски ", а по-късно няколко години член на управителния съвет на клуба.

От 1975 година той е член на " Байерн " (Мюнхен), като за заслуги получава първо сребърна, а по-късно и златна значка на клуба.

Агент " Иван " от Държавна сигурност

През 2016 година излиза наяве, че Михаил Касабов, дружно с още 10 души в ръкодоството на футбола са сътрудници на Държавна сигурност. Вече краткотрайно изпълняващият длъжността президент е вербуван като сътрудник от Второ основно ръководство на Държавна сигурност (контраразузнаването) под псевдонима " ИВАН " през 1986 година.

Неговата агентурна принадлежност е оповестена от Комисията по досиетата при инспекцията на кредитните длъжници към " Банка за аграрни заем " (БЗК) през септември 2016 година

Касабов е сътрудничил на 03 отдел " Федерална Република Германия, Австрия, Франция " във Второ главно управление (на ДС) по линия на Западна Германия.

Освен кариерата си във футбола Касабов се занимава и с частен бизнес, като през 90-те години на 20 век е представител на " Адидас " за България. За малко има интерес в хазартния бизнес, а сега съгласно информация в Търгорския указател е съучастник единствено в една компания. Това е Б.Н.К., в която е съучастник с някогашния футболист на " Левски " и някогашен член на Изпълкома на БФС Веселин Балевски.

Неизменната дясна ръка

Преди да поеме поста на краткотрайно изпълняващ длъжността президент, Михаил Касабов 14 години беше до Борислав Михайлов в ролята на вицепрезидент. Заедно с Йордан Лечков, който беше първи вицепрезидент, беше до Михайлов от самото начало.

Касабов е работил общо със седем ръководители на БФФ или БФС.



На 21 ноември 1995 година той става вицепрезидент на БФС, откакто на власт идва Иван Славков. В продължение на 20 години той е до президента, а след промяната на властта и оглавяването на БФС от Четвъртите в света отпред с Борислав Михайлов, остава на поста си поради огромния си опит.

Благодарение на контактите си на всякакво равнище и връзките с Германия Касабов урежда и положителни контракти за БФС. Включително договор с " Пума " за доставка на екипировка преди години, както и другарски мач с Германия през 2002 година в София, който донесе на БФС 1.5 милиона марки от телевизионни права.

Дълги години Касабов е член на комисии на УЕФА и ФИФА.

Кой ще бъде идващият президент на БФС четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Скандалът след мача България - Англия (44)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР