След 14 април се очаква държавата да започне да плаща

...
След 14 април се очаква държавата да започне да плаща
Коментари Харесай

Окончателно: Държавата поема по 60% заплата и осигуровки по схемата 60:40

След 14 април се чака страната да стартира да заплаща на работодателите, поискали помощ по схемата 60:40, с цел да запазят чиновниците си в изискванията на рецесията с ковид. Съгласно решението на Народното събрание бюджетът ще поеме 60 % от осигурителния приход и осигуровките за тези 60%. Над 840 са към този момент заявките за такова подкрепяне, а безработицата пораства със скорост от 5 хиляди души на ден, измежду които има и завърнали се от чужбина. Хората, които са пуснати в насилствен неплатен отпуск или получават компенсации за безработица, ще могат да работят на краткотраен контракт в селското стопанство.

Това изясни общественият министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет в сряда. Тя сподели още, че обществените служащи, които са на първа линия в бюрата по труда, патронажа за възрастните хора и инспекторите по труда ще получат спомагателни хонорари за интервала на изключителното състояние. Колко тъкмо ще са бонусите за тежката им и рискова работа, тя не можа да каже, тъй като занапред ще се създадат планове. Сачева изясни още, че ведомството работи по ограничения за подкрепяне на работодателите след излизане от рецесията.

" Ако трябват спомагателни помени, ще се съобразим със обществените сътрудници ", съобщи Сачева.

Мярка за чиновниците, не за бизнеса

Тя обаче акцентира, че помощта по схемата 60:40 не е икономическа мярка за бизнеса, а е в поддръжка на техните чиновници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР