След 13 поредни месечни повишения, депозитите на домакинствата в страната

...
След 13 поредни месечни повишения, депозитите на домакинствата в страната
Коментари Харесай

Първи спад на депозитите от 13 месеца насам, къде влагаме парите

След 13 следващи месечни покачвания, депозитите на семействата в страната регистрират спад. Понижението е първо от март 2016 година, сочи информация на Profit.bg на база данни от централната ни банка.

Така в края на май спестяванията на популацията към този момент са 47.476 милиарда лева, или с 27.443 млн. лева по-малко от преди месец.

Изнесените данни демонстрират, че от началото на годината се регистрира средномесечно повишаване от 56.07 млн. лева по отношение на 205.2 млн. лева за последните 12 месеца.

Спрямо година по-рано депозитите регистрират растеж от 2.46 милиарда лева, като 1/3 от този растеж бе регистриран през декември, когато спестяванията набъбнаха с над 850 млн. лева

Спадът на интереса към депозитите се дължи, от една страна, на по-ниските лихви, предлагани от банките, както и на опцията да се вложат средствата в доста по-доходни активи.

Какви обаче са другите възможности ни през днешния ден?

Вчера една от огромните банки в страната разгласи, че от ден на ден българи, работещи и живеещи в чужбина, влагат в парцел у нас. Броят на запитванията за жилищни заеми от нашенци зад граница скача с 55% на годишна база, оповестяват от Пощенска банка.

„ Все повече от българите с непрекъснати приходи от чужбина желаят да финансират покупката на жилище или с капиталова цел, или с цел да подсигурят околните си в България със личен дом”, показват специалистите на банката.

Имот

Доходът от парцел, закупен за отдаване чартърен, през днешния ден носи в пъти по-висока рентабилност, оповестиха през юни от Национално съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ). Тя варира сред 5 и 6% за другите софийски квартали.

Според Ирена Перфанова, ръководител на УС на НСНИ, в случай че в последните години парцелите са поскъпнали с 8-10%, то упованията за 2017 година са цените да набъбнат с сред 4 и 8%.

Взаимни фондове

Справка на Profit.bg от преди към 3 седмици уточни, че шест от фондовете на български ръководещи сдружения реализират рентабилност от над 30% за последните 12 месеца. Към края на полугодието броя им даже пораства на 7, като два от тях реализират над 47%, а един - 41 на 100.

Инвестицията във съвместен фонд е елементарно налична, бързо ликвидна, т.е. можете да си изтеглите парите до 1-2 дни, само че следва да се има поради, че таксите за вход, излаз и годишно ръководство на част от фондовете доближават и до 5%.

Важен факт, който би трябвало да отбележим е, че най-старият борсов знак на Българска фондова борса е един от най-добре представящите се в света за последните 12 месеца - факт, който донесе положителни облаги на вложителите в родни акции.

Земеделска земя

Земеделската земя нарастна с 4% за 2016 година, като доближи най-високата си цена в историята. Земята също е близка като форма на инвестиция у нас, сходно на парцелите и за разлика от груповите капиталови схеми, валутната търговия и други

Припомняме, че през 2015 година междинната цена на един декар земя регистрира растеж от 7 на 100, а за предходните две години цената на земята набъбна респективно с 15.2 и 8.6 на 100.

Факт е още, че цената на земята у нас е много по-ниска от останалите европейски страни, в това число и прилежаща Румъния.

Друго

Сезонът на отпуските към този момент настъпи. Възможно е част от изтеглените спестявания да се употребяват за почивки, поправки, просветителни курсове, а за какво не и личен бизнес.

Дали обаче наклонността за спад на спестяванията ще продължи и през идващите месеци следва да разберем в края на юли. Факт е обаче, че с предстоящото леко покачване на лихвите по заемите през 2018 година, това може да се отрази позитивно и на приходите ни от депозитите.

За първите пет месеца на 2017 година лихвите от депозит доближават 90.06 млн. лева, или малко над 18 млн. лева месечно. Най-ниската стойност те доближават точно през май, когато приходите ни от лихви са едвам 16.4 млн. лева, по отношение на 16.7 млн. лева за месец по-рано и 28.2 млн. лева за преди година.

* Материалът е с осведомителен темперамент и не съставлява рекомендация за покупко-продажба на активи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР