След 125 гласа на “генералната репетиция: Оставката на Минчев няма

...
След 125 гласа на “генералната репетиция: Оставката на Минчев няма
Коментари Харесай

Кабинетът “Петков” си отива, но още не се знае, ще се пробва ли експертно правителство

След 125 гласа на “генералната подготовка ”:

Оставката на Минчев няма нищо общо със самия Минчев - всички харесвали младия правист, само че по този начин претендирал “естественият ход на нещата ”. Сменя го Ива Митева

 Асен Василев отхвърли офертата на Движение за права и свободи за разговор, водачът Карадайъ отвърна: “Случайни минувачи сте! ”. Ще продължим да ви пречим, даже да не сме на власт, даде обещание вицепремиерът

Слави: Няма коалиция сред Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и ГЕРБ. И в никакъв случай няма да има

Отиваме наесен на избори и на тях се явяваме като на референдум - за еврото, за връщане на отбранителния ни суверенитет, за връщането на политическата ни самостоятелност и глобите против Русия.

С тази “оферта ” се обърна към останалите политически партии водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов в дебата по свалянето на най-младия парламентарен ръководител - Никола Минчев от “Продължаваме смяната ”.

34-годишният правист предизвестено падна със 125 гласа - на “Възраждане ”, ГЕРБ, “Има подобен народ ” и Движение за права и свободи, по предложение на хората на Слави Трифонов. Единственият въздържал се бе самият Минчев, а единственият отсъстващ - депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Дебатът за оставката на Минчев няма нищо общо със самия Минчев, признаха обаче заедно представителите от всички партии, макар че в проекторешението на Има Такъв Народ бе упрекнат в тъпчене на правилника. Отчетоха, че той е бил доста заслужен, диалогичен ръководител. Но това е “естественият ход на нещата ”, заключи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Има ново парламентарно болшинство, идващият ход е събаряне на правителстото, оповестиха в прав текст ораторите в дългия и противен спор, в чийто фокус още веднъж бяха обидите на “мафия ” и “предатели ”.

Новото болшинство обаче не е монолитно, стана ясно както от смущаващата оферта на Костадинов за изборите като референдум против НАТО и Европейски Съюз, по този начин и от сложното съгласие по какъв начин и по кое време ще излъчат нов парламентарен ръководител.

Че това ще е Ива Митева - шефката на двата провалени Народното събрание от предходната година, дадоха да се разбере от партията ѝ през вчерашния ден. Неофициално се знае, че ГЕРБ поддържа Има Такъв Народ да я издигне. Движение за права и свободи също - с претекста, че е добър правист и към този момент има опит на поста.

На свикания незабавно след свалянето на Минчев председателски съвет обаче решение не бе взето.

Още по-трудно ще бъде взето решението какво следва, признават главните играчи.

Предсрочните избори са неизбежни, оповестиха през вчерашния ден и към момента ръководещите, и опозицията. Но дали пътят към тях минава през програмен кабинет с къс мандат, или напряко се върви към длъжностен, е въпросът в този момент пред всяка от партийните централи.

По неофициална информация още при излизането на Има Такъв Народ от четворната коалиция е имало деликатни сондажи сред ГЕРБ и хора от “Промяната ”. Те се случили на фона на повтарянето в общественото пространство, че в случай че няма парламент, който да промени незабавно 22 закона, не можем да вземем парите по проекта за възобновяване. А при започване на седмицата съпредседателят на “Демократична България ” Атанас Атанасов съобщи пред една от националните малките екрани, че в ГЕРБ има положителни хора и че без Бойко Борисов партията би била друго нещо.

На неделния пленум на Българска социалистическа партия пък лидерката Корнелия Нинова сама е поискала мандат от своите да стартира договаряния за преформатиране на държавното управление в програмно - с 10 ясни точки до края на 2022 година

Ден по-рано президентът Румен Радев също настоятелно прикани партиите да мислят в тази посока и по този начин за първи път от 5 години лявата лидерка и президентът погледнаха в една и съща посока.

Социалистите решили да изземат самодейността, тъй като не вярвали, че министър председателят Кирил Петков ще се оправи със задачата самичък да обезпечи изчезналите 12 гласа за кабинет на малцинството. Вчера при гласуването срещу Минчев пролича, че сходна задача става съвсем невъзможна.

На въпросните сондажи с ГЕРБ въпросът може ли партията да предложи присъединяване без Борисов в къс програмен кабинет, отговорът бил позитивен.

Но с категоричната уговорка: “И без Кирил Петков ”

Подобна настройка към този момент имало и у хора в Българска социалистическа партия, описват социалисти.

Самият Петков пристигна с министрите си през вчерашния ден да поддържа Минчев. Видяхме новото болшинство - няма морал, няма идеология, само че хубавата вест е, че всички български жители го видяха. Вярвам обаче, че има още свестни хора в Народното събрание, съобщи той.

“Петков наподобява на подигравка на Робеспиер, когато не знае какво се случва и продължава да приказва и най-после го изнасят, с цел да го заведат на гилотината ”, включи се Тома Биков от ГЕРБ.

Отново потегли политическата клевета по какъв начин премиерския пост можело да поеме Асен Василев. Подобни клюки обиколиха коридорите и при рецесията с оръжията за Украйна, когато писмо от президента Володимир Зеленски и препоръчаното в него решение - не предоставяне, а единствено ремонт на военна техника, в последния миг избави ръководещата коалиция.

Не е ясно дали Движение за права и свободи е имало присъединяване в тези сондажи, само че в дебата за оставката на шефа на Народно събрание водачът Карадайъ се обърна към “Промяната ” с укора, че единствено с ненавист - както се пробвали да ръководят - не става. Трябва разговор.

Именно Асен Василев стана да му отговори.

“До момента, до който постовете са функционалност на хора, които не участват в това Народно заседание, България няма да бъде свободна от тъкмо тези мафия и задкулисие, за които вие говорихте ”, съобщи той. Закани се, че “безпардонното и безогледно крадене ” няма да продължи. И под овации на депутати от обединението разгласи на висок звук: “Ние в подобен разговор няма да влезем с никого! ”

Вие сте инцидентни минувачи, отвърна очевидно подразнен Карадайъ.

Според източници от ПП нямало вид за оттегляне на Петков и вдишване на премиерския пост от Василев

А тоталното опълчване сред Движение за права и свободи и Петков през вчерашния ден стигна нов връх поради гаф на премиера, който, атакувайки “Възраждане ” поради съюза им с придвижването в свалянето на Минчев, ги прикани да потвърдят заявките си за “българщина ” и “патриотизъм ”, като не гласоподават с Движение за права и свободи.

Това е размахване на етническата карта, единствено импотентни политици го вършат, вбеси се Карадайъ. “Не. Нашият апел е за опълчване на компаниите и хората, които грабят тази страна. Ние се борим против вашите подмолни ангажименти и хората, на които цялостните банковите сметки с метода си на ръководство. 32 години Движение за права и свободи е в политиката. Най-бедните краища на страната са там, където са гласоподавателите на Движение за права и свободи. За сметка на това едни от най-богатите хора в страната са членовете на Движение за права и свободи ”, отвърна Василев.

“Вие говорите с вярата за нашето престояване на политическия терен. С вярата, че ние сме нещо краткотрайно, което ще отмине. Ето ви вест - няма да отмине. Това е началото на една смяна, която българското общество изиска и ще желае по площадите всеки ден и която ще се случи, без значение от опитите да се образуват изкуствени болшинства, които са безусловно безпринципни. Да, знам, че доста ви пречим. Ще продължим да ви пречим, без значение дали сме на власт, или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме страната ”, прочувствено приключи вицепремиерът.

Също толкоз прочувствен бе обаче и зам.-шефът на Движение за права и свободи Йордан Цонев в отговор на всички обвинявания за “новото безпринципно болшинство ”.

“Не сме тук да крепим корумпираното ви и неспособно държавно управление, а да го свалим. И ще го свалим! ”, зарече се той. А Минчев падна жертва на премиера, обобщи Цонев.

“Няма никаква коалиция сред “Има подобен народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. И няма да има. Никога ”, написа по здрач Слави Трифонов във фейсбук.

В последна сметка новото болшинство не се разбра през вчерашния ден за новия парламентарен началник с досегашното - и на наново свикания председателски съвет не стана ясно по кое време ще се гласоподават разпоредбите за избор на ръководител на Народно събрание и по кое време ще е самият избор в пленарната зала. Дотогава краткотрайно събранието се управлява от зам.-председателя му Мирослав Иванов от “Промяната ”.

Шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова настояваше изборът да е още този петък, само че очевидно се отсрочва за другата седмица. И не е ясно дали ще предхожда разискванията по вота на съмнение, или те ще бъдат планувани и водени от нов началник на Народно събрание.

Никола Минчев: За мен бе чест, но по-добре е на такъв парламент към този момент да не съм ръководител

Младият правист не гласува за оставането си на поста - така, както не даде избор за себе си и при избирането

За мен беше чест, е и ще продължи да бъде - преди всичко, че влязох в храма на българската държавност. А още по-голяма е достойнството, която ми оказахте - да ме извършите пръв измежду равни.

Нарочно тичам от думите “да застана отпред ”. Вярвам, че в случай че ръководителят счита, че е “начело ” и се изживява като началник, то не е за тази позиция.

Така се обърна към пленарната зала в последната си тирада като ръководител Никола Минчев. Така, както не гласоподава за избирането си на поста - сторило му се неетично, по този начин и през вчерашния ден не даде гласа си да остане на него. Той бе единственвият “въздържал се ” при вота.

На поста, който ми оказахте достойнството да заемам, постоянно съм се стремял да подобавам с почитание към всички народни представители и имам вяра, че го оценявате. И в днешната така политизирана полемика, в която рецензиите към мен бяха по-малко, мисля, че го оценявате.

Винаги съм се стремял да ви прослушвам и да ви давам думата, с което от време на време съм си навличал гнева на съдружните сътрудници. Такова е институционалното ми схващане и образование - всички сме определени от народа и харесва ни или не, сме тук да го представляваме. И на мен ми се желае парламентнарната ни група да е от 167, а не от 67 депутати, само че по този начин е решил народът. Дори ми се случи човек от администрацията на Народно събрание един път да ми каже, че съм прекомерно добър за стандартите, на които е привикнала тази институция. Не съм сигурен, че това е за ръкопляскане..., продължи Минчев на фона на аплодисментите на сътрудниците си. “Хем е хубаво, хем е тъжно ”, прям бе той.

Няма да се спирам на основанията, с които се желае оставката ми. Всички знаем, че същинското съображение е същото, което стои и зад вота на съмнение - пленарната зала има ново болшинство. Влязох в политиката с готовност за смяна на един модел, властвал до този миг. Новооформящото се болшинство твърдо ще го запази. В подобен парламент по-добре е аз да не бъда ръководителят. Защото се оказа, че тези, които щяха да ги изчегъртват, в този момент желаят да изчегъртат мен. И без значение какво ще се случи на гласуването по-късно, в случай че се наложи да избираме нов председтаел, поисквам той или тя да се пробва да бъде толкоз справедлив, колкото пробвах и аз. Колко съм съумял - вие знаете. Благодаря ви! ”, приключи Минчев.

Неписан закон в българската политика е, че първи си отиват достойните, само че това не е краят, а началото на Никола, прочувствено го изпрати сътрудника му правист от Българска социалистическа партия Крум Зарков. “Надявам се повечме хора като него да виждаме в политиката ”, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР