След 12 юли влиза в сила наредба № Н-32, според

...
След 12 юли влиза в сила наредба № Н-32, според
Коментари Харесай

Новите екостикери няма да изчистят въздуха, но могат да провокират корупция

След 12 юли влиза в действие разпоредба № Н-32, съгласно която всички леки коли и коли до 3,5 тона в България би трябвало наложително да разполагат с нов екостикер. Той ще се издава при прекосяване на механически обзор и ще указва " екологичната група " на транспортното средство.

Европейският център за транспортни политики счита, че процесът в България не транспонира вярно Директива 2014/45/ЕС на Екологичен потенциал и на Съвета от 3 април 2014 година по отношение на периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на моторните транспортни средства и техните ремаркета, на която е основана разпоредба № Н-32.

Директивата гласи, че в случай че при даден автомобил, минаващ на годишен механически обзор, се откри противоречие по отношение на екологичния стандарт, избран от производителя, повредата наложително би трябвало да бъде отстранена, с цел да бъде автомобилът наведен в валидност съгласно индустриалните параметри. Директивата не позволява вид, при който да има опция за намаление или смяна на екологичната категория на преводното средство.

Българският вид обаче вкарва ново разбиране като „ екологични групи ", което е нещо друго. Тук се основава опцията автомобил, който не дава отговор на индустриалните параметри, да получи стикер за по-ниска " екологична група ", без обаче да бъде длъжен да в профил повредата, като по този начин на процедура той ще продължи да замърсява . А без подозрение това е причина за корупционни практики в пунктовете за механически прегледи.

С ЕЦТП се свързаха притежатели на такива пунктове, тъй като са обезпокоени от неналичието на неизясненост по отношение на това по какъв начин ще става тестването на колите, какъв брой ще коства въвеждането на софтуера и така нататък

Те повдигат и други забавни въпроси:

1. Вярно ли е, че въпросните нови екостикери са отпечатани още предходната година?

2. Разполага ли КАТ с най-малко един лицензиран пункт за осъществяване на механически прегледи?

3. Как ще се реши казусът с качеството на горивата в България, поради което доста постоянно колите няма по какъв начин да отговорят на индустриалните параметри във връзка с замърсяването.

Важно да се уточни още, че остава неразбираемо за какво е належащо въобще да се вкарват сходни стикери и надлежно да се построява скъпа система за тяхното разчитане. Известно е, че наличните камери по пътищата и в градовете разчитат без проблем регистрационните номера на транспортните средства и по този начин може бързо да се ревизира те на какъв заводски екостандарт би следвало да дават отговор. Според изявления в медиите инфраструктурата за новата система за екостикерите коства към 300 милиона лв., като също така се генерира спомагателен масраф и за данъкоплатците.

ЕЦТП приветства опитите и напъните на управляващите за присъединение на България към фамилията на страните от Европейски Съюз с екологичен превоз. Но и пита чия беше концепцията да се прокарва политика, която може да коства прекалено много на данъкоплатеца поради риск от наказателна процедура и голям брой каузи, които евентуално ще бъдат заведени против страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР