След 12 г. управление на ГЕРБ статистиката е безмилостна -

...
След 12 г. управление на ГЕРБ статистиката е безмилостна -
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Достъпно здравеопазване за всички, има как

След 12 година ръководство на ГЕРБ статистиката е безмилостна - ние, българите продължаваме да бъдем най-болни в Европа, от заболявания, които там лекуват по-успешно. Смъртността ни също е най-високата в Европа, поради изчезнала тактика и мисъл в нашето опазване на здравето през последните 12 години. 

Това сподели през днешния ден във Варна лидерът на листата на обединяване “Продължаваме Промяната - Демократична България ” Даниел Лорер по време на конференция за опазването на здравето в страната.

Има по какъв начин да решим здравните проблеми на Варна – посредством смяна в тласъците в системата които да не водят всички в болница, даже и за общоприета диагностика или профилактика, както и дейно разходване на средствата – за ДКЦ-тата, Окръжна и инфекциозна болница и тубдиспансера.

В обединяването “Продължаваме Промяната - Демократична България ” виждаме доста ясно какво би трябвало да бъде променено, с цел да имаме най-сетне опазване на здравето на европейско равнище и да не ни се постанова да пътуваме за лекуване в чужбина.

За претендентите от обединяването “излекуването ” на болното опазване на здравето в нашия град и в цялата страна е задача от стратегическа значимост.

Един от огромните проблеми, които специалистите от обединяването акцентираха пред медиите във Варна, несъмнено са фрагментите. Държавата влага 30 години грижи в образованието на един млад доктор, след което той си взема куфара и знанията и отпътува за чужбина, където още от летището го наемат на работа, тъй като Европа има голям апетит за медицински фрагменти, означи Даниел Лорер.

Другият - репродуктивните проблеми, които имат близо 140 000 български двойки. Има по какъв начин те да бъдат решени дейно. За нова разпоредба, която да дава рамките за работа на клиниките по асистирана репродукция и сигурност на пациентите и техния генетичен материал, ще се бори в новия парламент фармацевтът Йорданка Костадинова, депутат от 48-то Народно заседание. Както и за прибавяне на 5 млн. лева към фонда за асистирана репродукция, който все още той е 20 милиона лева и с помощта на него са се родили 1500 българчета. 

В късия живот на предходния парламент успяхме да създадем промени в два законопроекта, с които се дава опция да бъдат отпуснати средства на общински лечебни заведения в дребните обитаеми места и в регионалните лечебни заведения, с които те да могат да останат на повърхността до момента в който в България не се откри постоянен небосвод в опазването на здравето.  За първи път посредством един от тези закони ще се провиснал средства и за съществуването на аптеки в дребни обитаеми места, или за работа през нощта в по-големите градове. Тези средства ще дойдат с новия бюджет, добави тематиката ръководителят на здравната комисия в 47-то и 48-то Народни събрания доцент доктор Антон Тонев. 

Кадрите са основният детайл, те ще усилят междинната дълготрайност на живота, без значение каква инсталация или лекарства ще купим. Огромен е дефицитът на медицински сестри, за последните 10 години те са се стопили от 60 000 на 30 000, както и на млади лекари. В момента нашите фрагменти са свръхнатоварени и зле платени. Поели сме ангажимент да получават почтено възнаграждение като работят единствено на едно място, а не, както в този момент - на няколко, счита доктор Тонев.

Към него е изпратен сигнал, че във Варненско и Добричко има лечебни заведения, в които след края на работното време не позволяват медиците да си тръгнат, тъй като няма кой да продължи тяхната работа. Той ще упорства за по-сериозна държавна политика, която да заплаща труда на младите лекари и промяна в изискванията за кариерно израстване.

Тонев дефинира като “здравен феодализъм ” невъзможността да се кандидатства по избрани здравни специалности заради остарялата и мощно субективна уредба за класиране на специализанти.

Няколко казуса са колкото районни, толкоз и национални - счита доктор Ивайло Митковски, втори в листата на обединяването.

Специализациите на младите лекари се заплащат от лечебните заведения, които като цяло са в неприятно финансово положение и те не са стимулирани да притеглят нови специализанти и това е един от главните проблеми с фрагментите.

Спасяването на Тубдиспансера е втори проблем, по който ще работи доктор Митковски. Той не може да продължи да съществува по този метод, счита медикът и предлага да бъде преместена във функционираща болница в област Варна, където, обаче изолирането на пациентите ще бъде по-трудно. Да бъдат основани една или две лечебни заведения в страната - за Северна и Южна България, за туберкулозно заболели, където ще бъдат изолирани. Това е по-практично решение, което той поддържа.

Друг значим проблем, който си пролича изключително в коронавирус рецесията е инфекциозната болница във Варна, която е в доста тежко положение - морално остаряла постройка, която към този момент не предстои на обилни поправки. Нова постройка може да бъде построена и с привличане на европейски средства.

Ако се почисти въпросът със собствеността на лечебните заведения, ще се отпуши и решаването на техните проблеми. Има метод, счита ортопед-травматолога и дава образец прехвърлянето на Очна болница от общината към Медицинския университет в града. Стратегическите лечебни заведения би трябвало да са държавни и академични, счита той.

Проблемите на локално и национално равнище са доста и не се разграничават изключително.   Нямаме илюзии, че ще ги решим бързо. Здравеопазването може да е налично за всички българи. Има по какъв начин!

Парламентарни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР