След 11- часови дебати в парламента и гласуване до полунощ,

...
След 11- часови дебати в парламента и гласуване до полунощ,
Коментари Харесай

Окончателни промени в извънредния закон - глобата за разходка в парка е от 300 до 1000 лева

След 11- часови диспути в Народното събрание и гласоподаване до среднощ, измененията в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние са факт. Те плануват до анулацията на изключителното състояние партиите да не получават дотация от страната.

Депутатите, членовете на Министерския съвет, членовете на политическите кабинети, ръководителите на държавни организации да не получават хонорари от 1 април до края на изключителното състояние, одобри още Народното събрание. "За " единомислещо гласоподаваха 170 народни представители.

Предвижда се след удръжки на налози, на здравни и обществени осигуровки, възнагражденията да бъдат привеждани по сметка на Министерството на здравеопазването за предварителна защита и лекуване на инфектираните от ковид. Предложението пристигна от Красимир Ципов от ГЕРБ след края на дебатите. То обобщава концепциите на НФСБ и на Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Първоначалният план на ГЕРБ предвиждаше от 1 април до края на изключителното състояние депутатските заплати да не се преизчисляват по избрания механизъм, в случай че са по-високи от размера им от декември 2019 година

Българска социалистическа партия отдръпна предлагането си възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на равнище от края на мандата на предходното Народно заседание. "Воля " също се отхвърли от понижаване на главното заплащане от 1 април на равнището на минималната работна заплата за страната. Това направиха и от парламентарната груба на "Обединени патриоти ", които желаеха месечните хонорари да са 50 % от брутните хонорари, като това да важи и за членовете на Министерския съвет.

Мярката "60 на 40 "

По мярката "60 на 40 " страната ще поеме и осигурителни вноски, които се дължат от страна на работодателите.

Пълно или отчасти ще могат да се освобождават от наем ползвателите/наемателите на държавни или общински парцели до края на изключителното състояние.

При закъснение за заплащане на отговорности на частноправни субекти, длъжници по контракти за заем и други форми на финансиране, предоставени от банки и финансови институции включително когато вземанията са добити от други банки, финансови институции или трети лица, и по контракти за лизинг, не се начисляват лихви за веселба и неустойки. Задължението не може да бъде оповестено за предварително изискуемо и договорът не може да бъде негоден заради несъблюдение, както и не могат да бъдат изземвани движимости.

За периода от 13 март до анулация на изключителното състояние стопират да текат давностните периоди, с приключването на които се погасяват или получават права от частноправните субекти.

Намаляване на санкциите за нарушение на противоепидемичните ограничения

За разходка в парка санкцията ще е от 300 до 1000 лв., при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лв.. Досега нарушителите се наказваха с санкция от 5000 лв.. Запазва се обаче санкцията от 5000 лв. за нарушение на карантината.

Когато нарушаването на рестриктивните мерки по време на изключителното състояние е осъществено от едноличен търговец или юридическо лице, ще се постанова имуществена глоба от 500 до 2000 лв., а при наново нарушаване - от 2000 до 5000 лв.. Досега глобата беше 15 000 лв..

Туроператорите ще могат да оферират ваучери за отплата. Ако пътуващият не се съгласи, парите би трябвало да бъдат върнати след анулация на изключителното състояние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР