След 11 часа дебати и над сто предложения между първо

...
След 11 часа дебати и над сто предложения между първо
Коментари Харесай

След 11 часа дебати депутатите приеха финансовата рамка на бюджета  

След 11 часа диспути и над 100 оферти сред първо и второ четене, Народното събрание утвърди финансовата рамка на държавния бюджет за 2022 година със 133 гласа "за ", 96 - "против " и един въздържал се, съобщи Българска телеграфна агенция.

В зала рамката поддържаха депутатите от ръководещото болшинство - "Продължаваме Промяната ", "БСП за България ", "Демократична България " и "Има подобен народ ". "Против " бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и "Възраждане ".

Рамката планува доходи в размер над 57, 2 милиарда лв. и разноски от над 63, 1 милиарда лв.. Заложеният недостиг е в размер на 4, 1 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Над 31, 6 милиарда лева са плануваните данъчни доходи. Прогнозите на държавното управление са за безработица от 5 на 100 и инфлация от 5, 6 на 100. Предвидените средства за обществения бранш са над 20 милиарда лева, а за опазване на здравето - 8, 3 милиарда лева Предвижда се опазване на ниските данъчни ставки за корпоративните налози и тези за налозите върху приходите на физическите лица, като значима причина за вложения, стопански напредък и претовареност.

Над 140 оферти са направени по проектобюджета за тази година сред двете четения на законопроекта.

В рамката за нарастване на трудовите хонорари на учените от Българската академия на науките при осъществяване на знаци за научно и иновационно развиване са заложени 20 млн. лева С толкоз бяха понижени парите за правосъдната власт. 20 млн. лева са и плануваните средства за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения.

За саниране и ремонт на студентски общежития се заделят 35 млн. лева, други 80 млн. лева – за създаване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения. Десет милиона лв. са заделени за учебни рейсове, други 18 млн. лв. - за разширение на достъпа и обгръщането в наложително предучилищно обучение на четиригодишните деца. 90 млн. лева се плануват за повишение на интереса и увеличение на извънкласните действия. Още 15 млн. лева са планувани за създаване и ремонт на съществуващи спортни площадки в учебните заведения. За вложения в създаване на спортни обекти, в т. ч. дотъкмяване на спортна зала „ Арена Бургас “ са планувани 17 млн. лева

В бранш опазване на здравето за поддръжка на личния състав на първа линия против разпространяването на COVID-19 за интервал от шест месеца са планувани 352 млн. лева Още 76, 7 млн. лева се заделят за щадящи бързи антигенни проби за учениците. Над 19, 2 млн. лева се заделят за ваксини и още толкоз за обезпечаване на лекарствени артикули за лекуване на COVID-19.

За подкрепяне на фамилии с деца до 14-годишна възраст в интервал на изключителна епидемиологична конюнктура са отделени 36, 5 млн. лева Средствата, планувани за компенсиране на разноските за развъждане на деца, които не са признати заради липса тук-там в общински детски ясли и градини, са 600 хиляди лева Със 110 млн. лева страната ще подкрепи служащи и чиновници, за които са наложени краткотрайни ограничавания в интервала на изключително състояние по разнообразни ограничения за претовареност и по Националния проект за деяние по заетостта през 2022 година

За изплащането на изключителния труд на чиновниците от Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ при преодоляването на пандемията COVID-19 за шест месеца са заложени 26 млн. лева С още 102 млн. лева държавното управление ще компенсира прихода на пенсионерите след отпадането на коронавирус добавката до равнището от месец декември 2021 година

За туроператорите, ползващи въздушни превозвачи, се отделят 25 млн. лева Допълнителни пет млн. лв. бяха отделени за транспорт на пасажери по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския превоз и превоза в планински и други региони. Сумата набъбна от 50 на 55 млн. лв. по предложение на ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански.

За защита са планувани 180 млн. лева за създаване на интегрирана система и инфраструктура за новия вид военен аероплан. Други 100 млн. лева ще бъдат разходвани за придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Над 126, 2 млн. лева са отделени за придобиване и рационализация на въоръжение и техника.

В бранш външна политика е планувана помощ за развиване за Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ в Молдова в размер 1 млн. лева
dnes. bg/p

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР