След 10 години строителни работи Берлин вече има отговор на

...
След 10 години строителни работи Берлин вече има отговор на
Коментари Харесай

Нов музей в Берлин по подобие на Лувъра

След 10 години строителни работи Берлин към този момент има отговор на „ Пирамидата " в парижкия Лувър. Канцлерът Меркел публично откри галерията „ Джеймс Симон ". Тя е дело на английския проектант сър Дейвид Чипърфийлд. Изградена е жанр класицизъм и ще свързва шестте музея в историческия център на немската столица, ситуирани върху прословутия Остров на музеите.

 © БГНЕС
„ Най-скъпият дрешник в света " - това е закачливият прякор, който берлинчани към този момент дадоха на модерната и дълга сграда с многочислените колони. Тя служи като вход към най-важните музеи в града. Стойността ѝ е 134 млн. евро. В нея ще се продават билетите, ще има музеен магазин и ще се вършат изложения. Галерията носи името на еврейски филантроп Джеймс Симон, подарил на Берлин някои от най-значимите експонати, като египетската кралица Нефертити.
Сър Дейвид Чипърфийлд, проектант: Ние бяхме изправени пред голямо предизвикателство. Очакванията на града и на неговите взискателни жители бяха доста огромни. От тях се развиха връзки, които ни възнаградиха.
Музеите отварят кръгозора към света, съобщи канцлерът Меркел.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Така че, Островът на музеите освен е място, в което научаваме за култури и исторически персони, само че и в което осъзнаваме днешните, взаимни обвързаности в нашия свят.
Новото и остарялото на Острова на музеите са толкоз близо, колкото и постройките, измежду които като че ли с почит се вписва галерията „ Джеймс Симон ". Така тя добавя Световното културно завещание на ЮНЕСКО, където от 1999 година е вписан прословутият остров на река Шпрее.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР