След 10 години чакане, на 22 май т. г. бе

...
След 10 години чакане, на 22 май т. г. бе
Коментари Харесай

След 10 години чакане: Първа копка на газовата връзка с Гърция

След 10 години очакване, на 22 май т. година бе даден старт на построяването на газопровод, свързващ България и Гърция, който да постави завършек на тоталната взаимозависимост на страната ни от съветски газ, както и да помогне за диверсификацията на доставките в югоизточната част на Европа.

Първата копка бе направена тържествено от българския министър председател Бойко Борисов гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас, като мероприятието в село Кирково бе съответно снимано и оповестено във Facebook страницата на Борисов, подреждайки се до останалите всекидневни репортажи от обиколките на премиера из страната.

Стойността на плана, подкрепян мощно от Европейски Съюз и Съединени американски щати, е 240 млн. евро. Изграждането на интерконектора бе посочено като непосреден приоритет още през 2009 година, след газовия спор сред Москва и Киев, провокирал спиране на съветските газови достави измежду зима. Въпреки това и досега България внася всичкия си нужен природен газ единствено от Русия, по един газопровод. Проектите за газовите връзки с Гърция, Румъния и Сърбия напредват извънредно постепенно, на фона на смайващо късите периоди и експедитивност, с които се задейства съветският план " Турски поток " през България.

Газовата връзка сред България и Гърция ще е дълга 182 км и първичният ѝ годишен потенциал ще е 3 милиарда куб. м. Очаква се газопроводът да е подготвен до края на 2020 година и посредством него България да получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, както и през терминала на Александруполис за полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

" Поработихме тихичко и ето - старт на градежа "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР