След 10-дневна мисия на тръстиковия кораб Абора 4, единственият български

...
След 10-дневна мисия на тръстиковия кораб Абора 4, единственият български
Коментари Харесай

Завърна се единственият българин на борда на тръстиковия кораб Абора 4

След 10-дневна задача на тръстиковия транспортен съд " Абора 4 ", единственият български участник в експедицията - археологът Теодор Роков, се завърна във Варна. Той беше част от интернационален екип, който се пробва да потвърди сведенията на Херодот за търговски контакти сред Древен Египет и народите по крайбрежията на Черно море през праисторическата ера.

Мисията на Теодор Роков завършила в град Троя. По време на плаването екипажът на " Абора 4 " разчитал на консервирана храна и водни ресурси, които попълвали на всяко пристанище. Режимът на кораба е непоколебим и всеки член от екипажа има тъкмо избрани задания.
Теодор Роков, археолог: 6 часа работиш и дежуриш на борда, занимаваш се с платното и преносимите килове, идващите 6 спиш и след това имаш свободна промяна, само че постоянно да си в подготвеност да окажеш помощ на тези, които работят.
Плаването с тръстиков транспортен съд е същинско предизвикателство. В Мраморно море вятърът ненадейно сменял посоката си и екипажът преживявал тежки мигове.
Теодор Роков, археолог: На десетина метра от брега се разминахме. Вятърът беше доста мощен странично и освен това третиране настрана се счупиха пет от преносимите килове.
Мисията " Абора " продължава. Ако времето е хубаво и има попътен вятър, тръстиковият транспортен съд ще доближи крайната си точка - Кипър, най-рано в средата на септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР