След 10:00 часа утре, 17 май, ще бъде възстановено подаването

След 10:00 часа утре, 17 май, ще бъде възстановено подаването ...

След 23 дни решиха да пуснат водата в квартал на Генерал Тошево, но с предупреждение.

След 10:00 часа утре, 17 май, ще бъде възстановено подаването на вода по водопроводната мрежа за генералтошевския квартал „Пастир“. Това е решението на Областния щаб за защита при бедствия, съобщават от областната администрация в Добрич. Още тази вечер представители на Генерал Тошево и кметският наместник на квартала, заедно с полицаи, ще посетят по домовете жителите на квартала и ще ги информират срещу подпис, че водата не е годна за пиене и готвене. 
Водата в квартала в Генерал Тошево беше спряна на 25 април, след като се установи замърсяването ѝ с пестициди и хербициди в резултат на дейността на местен фермер. Оттогава около 400 жители на квартала бяха лишени както от питейна течност, така и от вода за битови нужди. Назря напрежение сред хората и те се заканиха да излязат на протест.
По думите на зам.-директора на Регионалната здравна инспекция Николинка Минчева случаят със замърсяването на водопровода е прецедент в страната, но е притеснително дълго и времето, в което хората са без вода. По нейни данни са предприети всички действия за почистване на водопроводната инсталация.
Областният управител на Добрич Красимир Кирилов цитира писмо от главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което се казва, че в Министерството на здравеопазването са постъпили писма от Министерството на регионалното развитие и „ВиК Добрич“ АД, с които се иска отмяна на въведената забрана за водоподаване. „От предоставените протоколи е видно, че са изследвани три от четирите активни вещества. Установено е, че трите активни вещества са под границата на количествено определяне, съгласно използваните методи“, се посочва в писмото.

Източник: actualno.com