След 1-ви септември започва изплащането на еднократната помощ за стопаните,

...
След 1-ви септември започва изплащането на еднократната помощ за стопаните,
Коментари Харесай

След 1-ви септември започва изплащането на обезщетенията заради АЧС

След 1-ви септември стартира изплащането на еднократната помощ за стопаните, които умъртвиха непринудено домашните си свине поради африканската чума. Средствата са в размер на 300 лв. и са за стерилизация на местата за развъждане на животните.

Една година след дезинфекцията в персоналните стопанства още веднъж ще могат да се гледат свине. Започнаха и срещи със свиневъдите, които към момента не са умъртвили животните си.

Една от първите срещи беше в ямболското село Безмер, където по неофициални данни към момента има живи над 50 свине. Професор Радко Пешев и представители на Агенцията по храните обясниха на стопаните какво съставлява болестта африканска чума по свинете, последствията и нуждата от използване на крайни ограничения за ограничение на разпространяването му.

Хората споделиха обаче, че тази среща е закъсняла.

,,При нас няма огнище на чума. Защо беше оповестена тази 20 км зона, превантивни ограничения да запазим огромните комплекси. Така споделиха и не престават да настояват, че е по този начин. Какви са тия превантивни ограничения да унищожат заден двор, да запазят огромните?'', пита пред камерата на Българска национална телевизия Ваня Димитрова, която е свиневъд от с. Безмер.

Кметовете на обитаеми места би трябвало да изготвят описи, по които ще се изплащат средствата. В съвсем всички ямболски села тези описи към този момент са подготвени и предадени.

Разяснителните осведомителни срещи ще продължат в обитаемоте места, където към момента има живи свине. Утре такава акция ще има в сливенското село Крушаре.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР