След 1 септември започва изплащането на еднократната помощ в размер

...
След 1 септември започва изплащането на еднократната помощ в размер
Коментари Харесай

Решено - плащат по 300 лв. за прасе от „задния двор“

След 1 септември стартира изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лева на стопаните, които непринудено заклаха животните в персоналните си стопанства поради африканската чума по свинете. Право на обезщетение имат ферми вид „ заден двор “ в 20 км санитарни зони към индустриалните ферми и тези, избрани с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии.

По данни на Областна дирекция по сигурност на храните в Пловдивска област обектите вид „ заден двор “, попадащи в рисковите зони, са в 74 обитаеми места. До момента са тествани 51 обитаеми места и 1092 обекта, като е установено доброволното осъществяване на заповедта в по-голямата част от тях. Заклани са 2184 свине, а броят на незакланите е 73. Стопаните им са получили 29 наставления за непринудено заличаване.

За по-голямо облекчение на притежателите на свине представители на Областните дирекции по сигурност на храните ще посетят обитаемоте места за погашение на подпомагането, за което кметът авансово ще разгласи деня и часа. Средствата ще се превеждат и по банков път.

Допустими за подкрепяне са притежатели, които отглеждат до пет свине за угояване, ситуирани в санитарни зони и отглеждани във ферми вид,,лично стопанство ", които не продават на пазара, а добиват месо единствено за лична приложимост. Те би трябвало да бъдат включени в лист, направен от кмета на обитаемото място и удостоверен в период до 26 август 2019 година Документът се показва в Областната епизоотична комисия, удостоверен от регионалния шеф и от формалния ветеринарен доктор, с автограф и щемпел.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по пример, в който всеки притежател заявява, че е усвоил непринудено месото. За да се възползва от помощта, той би трябвало да е направил разчистване и стерилизация. Собственикът би трябвало да съобщи, че няма да отглежда свине в стопанството си за интервал минимум от 12 месеца след последната стерилизация.

Кметовете на обитаемоте места ще изготвят Констативен протокол по пример за засвидетелствуване на непринудено асимилиране на месото и разчистване и стерилизация на стопанството. Кметовете имат ангажимент да разгласяват на обществено място описите със стопаните, които следва да получат помощ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР