Славната история на Шоуто на Слави е доста дълга –

...
Славната история на Шоуто на Слави е доста дълга –
Коментари Харесай

Славната история на „Шоуто на Слави”: Кои звезди никога не гостуваха и кои са най-големите гафове

Славната история на „ Шоуто на Слави ” е много дълга – цели 19 години предаването е измежду най-гледаните в тв ефира. Стартиралата през 2000 година БТВ подписва контракт с Трифонов за всекидневно шоу и не бърка. Първоначално Дългия не е уверен, че ще се оправи – той упорства шоуто да е 2 часа, само че да се излъчва в събота или в неделя, един път седмично. От БТВ обаче го убеждават да се хвърли в дълбокото с всекидневно предаване. Главна заслуга за това има първия изпълнителен шеф на малкия екран Албърт Парсънс – основна медийна фигура у нас за времето си. Така стартира всичко, написа ХотАрена.

Но по какъв начин се стига до този миг?

На 1 април 1995 година от зала 12 на НДК онлайн по Канал 1 започва продължението на „ Ку-ку ” – „ Каналето “. От лятото на 1996 година Трифонов става и копродуцент с Камен Воденичаров и Любен Дилов-син посредством тяхната обща компания „ ТриВоДи “ ООД. През 1997 година „ Каналето “ взе участие интензивно в митингите против ръководството на Жан Виденов. Пред 1998 година при преподписване на контракта за предаването с Българска национална телевизия Камен Воденичаров се пробва да направи това не от името на „ ТриВоДи “ ООД, а от едноличната си компания „ Камен Во Студио “ ЕООД, което води дефинитивно до разпада на екипа на предаването.

Трифонов продължава своята тв кариера с огромна част от екипа на студентските излъчвания през 1998 година като продуцент и водещ на „ Хъшове “. То е свалено от Българска национална телевизия след едно-единствено лъчение на 8 февруари. Казват, че персонално премиера Иван Костов подрежда шоуто да го няма, откакто вижда безсрамен съгласно него скеч за състоялата се тогава среща на външната му министърка Надежда Михайлова с немския канцлер Хелмут Кол. „ Хъшове ” демонстрират актриса, гримирана като Хубавото Наде (в ролята е Албена Михова), да се кълчи полугола на стълб, а изпод тече надпис – „ Истинската среща на Надежда Михайлова с прът ”. Публична загадка е, че по това време Костов е ухажор на Надежда Михайлова. Гневен, че обичаната му е опозорена, министър председателят подрежда предаването да бъде спряно неотложно.

Българска национална телевизия изхвърля „ Хъшове ” без пояснения. След това 2 години шоуто се излъчва в телевизия „ 7 дни ” всяка неделя вечер, а във вторник – по стотици други кабелни малките екрани в страната. Основен детайл на предаването, с изключение на гостите, още веднъж е острата политическа ирония, както и присъединяване на „ Ку-ку бенд “, на която Слави е и създател дружно с приятелите си от детството, музикалната гимназия в Плевен и Консерваторията – Евгени Димитров-Маестрото, Евгени Йотов и Илия Илиев – Професора. Основни идеолози на „ Хъшове “ са сценаристите Росен Петров, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Драго Петров и Иво Сиромахов. В началото на 2000 година Трифонов и Дилов преценят, че „ Хъшове ” се е изчерпало от наличие. Политическата активност е продължена от Движение „ Гергьовден “ с ръководител Любен Дилов-син, а останалата креативна част от екипа, ръководена от Слави и Росен Петров, стартира подготовка за реализация на всекидневно вечерно шоу.

Така на 27 ноември 2000 година от 22.30 ч. е излъчено първото издание на „ Шоуто на Слави “.

Предаването се излъчва от зала 12 на НДК, където и до през днешния ден са студията на частната телевизия. От стартирането си предаването събира пред дребния екран сред 2 и 3 млн. фенове, а посетители в 19-годишната му история стават най-различни известни персони. Кой ли не е бил в „ Шоуто на Слави ”. В близо 20-годишната история на славното предаване са гостували хиляди звезди и елементарни хора – както се споделя „ от премиера – до портиера ”.

Някои звезди обаче изрично отхвърлиха да седнат на фамозното диванче на Трифонов.

Публична загадка е враждата на Слави с Лили Иванова. Той е разказвал десетки вицове за нея в предаването. Любимият скеч на Дългия за естрадният динозавър се родил около неин нов албум, в който тя решила да смени имиджа си и пуснала моторджийски части. Дори се снимала в клип с рокерско яке. Веднага сценаристите на Слави родили сценка, в която Лили карала мотор и я спрял катаджия. „ Още като ви видях по какъв начин карате и си рекох – най-малко 120! ” „ Ама, апелирам ви – възнегодувала Лили Иванова – по какъв начин 120?! Просто каската малко ме състарява! ” Искам да бъде маркирано за историята, че когато аз съм можел, съм се противопоставял на тази долнопробност от страна на сценаристите. Смеех се, само че се противопоставях. Много вицове съм спирал за Лили Иванова ”, спомня си Слави.

Има и други, които не са се съгласявали да ни гостуват. Един от тях е Васил Найденов. „ Нямам никаква визия за какво ни се сърди тоя човек. Обиден е, само че не знам от какво. Виждал съм го персонално няколко пъти и постоянно съм се отнасял с почитание към него ”, чуди се Трифонов. Категорично да седне на диванчето на Слави отказал и починалият артист Тодор Колев. Трифонов се отнасял с голямо почитание към него, „ Ку-ку бенд ” даже основал шлагера му „ Фалшив воин ”, само че великият комедиант останал афектиран на Дългия до последния си момент. Причината – звездата от „ Опасен сексапил ” се сърдел, че шоуменът е взаимствал от неговото шоу „ Как ще ги стигнем американците… ” концепцията за вечерното си предаване.

За 19-годишната история на предаването е имало е десетки случаи, в които съм шоуменът се е чувствал неудобно. Някои от тях били толкоз срамни, че му се желало да си тръгне от студиото по средата на предаването.

Един от най-запомнящите се за водещия гафове бил, когато му гостувала Валя Балканска. Сценаристите решили, че би трябвало да облекат като извънземно някой от актьорите и той да влезе изненадващо по време на изявлението й, с цел да опише по какъв начин песента на Валя Балканска се слуша в Космоса. Излязъл Стефан Рядков, облечен в някакво зебло, с маска и почнал да мучи, а Валя Балканска афектирана понечила да си тръгне. Слави потопен в земята от позор. При различен случай Руслан Мъйнов втрещил публиката в студиото, появявайки се като бяла мечка, обута с маратонки, и почнал да се търкаля по пода. „ Мечата кожа беше сцепена навръх чатала му. То не беше и меча кожа, а някакъв родопски китеник. Просто не можех да допускам, че такава дивотия се случва в студиото ”, спомня си Дългия.

Когато му гостувала лидерката на Български земеделски народен съюз Анастасия Мозер, от екип „ Гости “ му написали неверната информация, че Мозер има щерка. В разгара на изявлението им Трифонов решил да вкара нещо персонално в диалога и полюбопитствал по какъв начин е щерка й. „ Но, господин Трифонов, аз нямам деца “, изненадала се от въпроса Мозер, за която тази тематика е изключително деликатна. „ В тоя миг желаех да изляза от студиото и първо да убия някого, а по-късно да се самоубия. Такъв срам ”, споделя за гафа шоуменът.

По време на договарянията за продуцирането на „ Гласът на България “ пристигнала дясната ръка на притежателя на лиценза Джон де Мол – хубавица на име Диана. Когато схванала, че Слави има вечерно шоу, поискала да гледа по какъв начин се прави предаването. „ И както повеждам, имах някакъв сериозен диалог, и внезапно от най-левия бранш на публиката се чува зов: „ Татко-о-о “. И аз си споделих: „ Кой баща, бе? “. Погледнах наляво. Имам мой човек, който стои във всеки един бранш. Погледнах го, а той подвигна високо плещи, в смисъл: „ Не знам к’ъв е тоя “. Помислих си, че сценаристите ми вършат някакъв номер. И се направих, че не съм го чул, което ми е доста комплицирано в такива обстановки. Продължих да повеждам диалога, само че повторно от публиката се чува: „ Татко-о-о “. И аз си споделих: „ Боже, к’во става? “. И в тоя миг оня изкрещя: „ Слави Трифонов е мой татко “. В тоя миг аз погледнах моя помощник, който стои в бранша, и му направих жест: „ Махай го тоя отсам “. И го изнесоха момчето на открито. После се оказа, че това бил 17-годишен юноша от Кюстендил, който една вечер споделил на родителите си, че те не са негови родители, а аз съм негов татко. И бяга от Кюстендил, и идва на шоуто. Изглеждаше напълно естествен, до момента в който не стартира да крещи „ Татко-о-о “, спомня си за конфузната обстановка Трифонов.

Най-прочут е казусът с ферарито, което Слави подари на спечелилия в „ Танцувай с мен ” Метин Енимехмедов. На финала опитите на Трифонов да възпламени спортната кола удариха на камък. Екипът направил подготовки, на които Краси Радков бил в ролята на спечелилия, а Слави предизвестил, че в случай че инцидентно ферарито вечерта не възпламени, ще му се подиграва цяла България. За смут на Слави тъкмо по този начин стана… Предаването свършило, той излязъл от студиото, влезнал в гримьорната, взел един вентилатор и с него потрошил гримьорната. „ Бях доста издивял. Никога не съм изпитвал друго с изключение на отвращение към себе си, от това, че съм губил надзор ”, признава шоуменът.

Гафовете в „ Шоуто на Слави ” обаче не всеки път са смешни.

През лятото на 2015 година голяма покруса сполетя президента Росен Плевнелиев, който загуби сина си Филип от рядко генетично заболяване. Слави се плацикал в басейн и правел процедури по физиотерапия, когато му звъннал основният управител на БТВ Павел Станчев, с цел да го скастри, че не е добре да се майтапят с Плевнелиев в миг на такава персонална покруса. Слави се съгласил, спокоен, че предаването е в отпуска, само че когато чул, че малкия екран излъчва по време на лятната им почивка повторения, изтръпнал. „ Пак изпаднах в тежък, нелицеприятен яд. Извиках основните мениджъри, продуцентите на нашето шоу, които се занимават с всичко. Крещях им, макар че виновността не беше наша, тъй като в последна сметка, тези повторения се програмират месец и половина преди този момент, само че нашите продуценти е трябвало да го плануват. Аз бях не запомнил, че на повторението може да се случи това. И без значение от това, че ние нямаме такава виновност, излязох и се извиних, с ясното схващане, че по този начин е вярно ”, изяснява Дългия.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР