Слави Трифонов сложи край на парламентарните съмнения от онази трибуна,

...
Слави Трифонов сложи край на парламентарните съмнения от онази трибуна,
Коментари Харесай

Какво игра Слави Трифонов: Шахмат или покер?

Слави Трифонов постави завършек на парламентарните подозрения от онази естрада, на която е време да се постави край - фейсбук пост. Той, че неговото предложение за министър председател ще бъде международния първенец по шахмат Антоанета Стефанова и че мандатът ще бъде върнат. Причината: " ИТН " се нуждае от устойчиво болшинство и няма да ръководи, в случай че се постанова да получава поддръжка от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, каквато е обстановката сега. Това значи, че ще има нови избори, най-вероятно през юни.
Ходът му незабавно бе последван от стрийм на Борисов, който към този момент, въпреки да не я е оповестил, има подготвена предизборна акция. Тя ще се провежда към една дума: непоклатимост. Може би повторена три пъти: непоклатимост, непоклатимост, непоклатимост. Партиите на митинга, ще гласи неговата изразителност, в действителност нямат куража да ръководят и хвърлят непрестанно страната в безпорядък, до момента в който още веднъж не се избере ГЕРБ.
Какъв бе ходът на " ИТН " - шахмат или покер? В първия вид, малко по-наивния обаче, става дума за рационално решение. Броят депутати не стигат, Трифонов не желае да бъде четиригодишен пленник на гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, приканва всички към втори тур, в който " систематичните партии ", както не доста мъдро са наричани, да бъдат осъдени още по-натясно в ъгъла. Докато стане това Народното събрание ще трансформира изборния закон и ще завоюва малко време, в което да промотира личния си потенциал. Например: Ива Митева да прави по-добро усещане от Цвета Караянчева (не доста трудно) и Тошко Йорданов да прави по-добро усещане от Лъчо Мозъка (не доста трудно). Очакванията: през юни, при по-топло време, по-малко инфектирани от ковид, повече обнадеждени за смяна и най-много - с по-голяма досегаемост до урните на българите в чужбина - царицата ГЕРБ и топовете Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да бъдат завзети от новите офицери. Стефанова-Трифонов-Митева да матират старите играчи. 
За страдание обаче, ходът наподобява на още една игра - цялостен залог, all-in в покера. Покер, тъй като има куп незнайни, които зависят от хазартната тръпка повече, в сравнение с от рациото на шаха. Например: ГЕРБ ще бъдат сигурно в по-добра позиция за идващите избори. Да обереш протестен избор в края на четиригодишно ръководство е едно, само че да го задействаш повторно няколко месеца по-късно, друго. Второ: обединението на Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, " Атака " и " Воля " наподобява доста евентуално - а в случай че се случи, доста евентуално е и завръщането им в Народното събрание. Трето: партията на Манолова влезе на ръба и оттова към този момент се чуха гласове в интерес на държавно управление на малцинството, доколкото не е несъмнено, че биха взели участие изобщо в идващото. Четвърто: Васил Божков беше към три %, които умерено мога да трансферират бариерата. Пето: Българска социалистическа партия към този момент няма избор и най-вероятно ще прегърне ролята си на безспорна съпротива. Тя е за предпочитане пред тази, която Българска социалистическа партия има сега: хем оцеляването й преминаваше през протест на ГЕРБ и Движение за права и свободи, доколкото е невероятно да привлечеш нови електорати, в случай че не го направиш, хем конкуренцията в това поле е прекомерно яростна и в случай че си срещу опозиционните партии, изглеждаш пък като партия от статуквото. Най-вероятно социалистите ще са също в all-in: на съпротива както на ГЕРБ, по този начин и на " ИТН ".
За подобен покер става дума. На езика на картите - хвърляш всичко на масата на две двойки или тройка до асо. Оттам и риска да стане таман противоположното: вместо умерено болшинство, да се получи още по-фрагментиран парламент, в който да влязат още повече партии. Не би изглеждало чак толкоз рисковано, в случай че не бяхме забелязали - а това се забелява с просто око - че не сме Белгия. Но, видяло се е - ще се опитаме. 
 
Автор: Райко Байчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР