Слави Трифонов реагира, след като в публичното пространство известни личности

...
Слави Трифонов реагира, след като в публичното пространство известни личности
Коментари Харесай

Слави скочи на бивш премиер, обвини го, че не познава закона

Слави Трифонов реагира, откакто в общественото пространство известни персони показаха мнение, че новосъздадената от него партия " Няма такава страна " може да не получи регистрация поради наименованието си. Той цитира закона, с цел да обясни в частност на проф. Огнян Герджиков за какво групировката му няма да им проблем с регистрацията и изрази удивление, че някогашен министър председател, ръководител на Народно събрание и учител по право не познава Конституцията.

ЕТО КАКВО ПИШЕ СЛАВИ НА СТЕНАТА СИ ВЪВ ФЕЙСБУК, КОЯТО ОТДАВНА Е НЕГОВАТА ЕДИНСТВЕНА ТРИБУНА:

Позволявам си да разясня изявление на професор Огнян Герджиков, единствено тъй като е някогашен ръководител на Народното събрание и някогашен министър-председател. Освен това е и учител по право в Софийския Университет. И като подобен, би следвало да познава закона по-добре от всички нас.

Вчера професор Герджиков съобщи: “... зaкoнът нe пoзвoлявa пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe и прecтиж нa държaвнocттa. A нaрушeниe нa тoвa изиcквaнe ce cъдържa oщe в имeтo нa caмaтa пaртия " Нямa тaкaвa държaвa ".

Малко обстоятелства.

Първо:
Няма закон в България, който да има подобен текст, какъвто неподготвено показва професорът.

Второ:
В член 4-ти от Закона за политическите партии написа следното: “Организацията и активността на политическите партии се реализират въз основа на Конституцията, законите и в сходство с техните устави. ”

Трето:
Ето какво написа в Конституцията:
Член 44.
(1) Гражданите могат свободно да се сдружават.
(2) Забраняват се организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение.
(3) Законът дефинира организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното преустановяване, както и взаимоотношенията им с страната.

Пояснявам за професора – в тези текстове на Конституцията се приказва за активност, а не за име.

Четвърто:
Единственото място в Закона за политическите партии, където се приказва за име, е следният текст:
Член 14.
(2) Не се позволява повторение на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, числа, цифри или други знаци.

И пето:
В закона за Юридическите лица с нестопанска цел, който е водещият закон във връзка с сдруженията, а партиите също са съдружие по смисъла на закона, написа следното:
Чл. 7. (1) Наименованието би трябвало да включва ясно обозначение на типа на юридическото лице с нестопанска цел.
(2) Наименованието би трябвало да не вкарва в подвеждане и да не накърнява положителните нрави.

Това са обстоятелствата.
В последна сметка, изказванието “Няма такава страна ” не дава отговор на въпроса “каква? ” Каква “такава ” страна няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в последна сметка, страната е такава, каквато си я създадем.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР