Слави Трифонов обаче не отстъпва за Каримански„Продължаваме промяната“ изтеглят кандидата

...
Слави Трифонов обаче не отстъпва за Каримански„Продължаваме промяната“ изтеглят кандидата
Коментари Харесай

Телефонно обаждане до Асен Василев от ЕЦБ отказало „Продължаваме промяната“ от БНБ

Слави Трифонов обаче не отстъпва за Каримански
„ Продължаваме промяната “ изтеглят претендента си за началник на Българска народна банка Андрей Гюров и се надяват това да направи и Слави Трифонов с неговия претендент Любомир Каримански, като най-голямата ръководеща партия няма да гласоподава за него да оглави централната банка.

Това разгласи министър председателят Кирил Петков в неделя, минути преди вечерта да влезе на съдружен съвет с сътрудниците си от „ ИТН “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “. То бе следващ опит да бъде позволен спорът в обединението кой да оглави Българска народна банка. През цялата седмица течаха апели от Петков, Демократична България, а в събота и от Българска социалистическа партия двамата претенденти да бъдат оттеглени и да се търси трета, компромисна за ръководещите фигура.

Този излаз е бил подсказан и с дискретно телефонно позвъняване от високопоставена фигура в Европейската централна банка до вицепремиера Асен Василев, осведоми, базирайки се на източници в държавното управление.

ЕЦБ би се радвала претендентите за гуверньор да са подбрани по този начин, че да подсигуряват политическата самостоятелност на Българска народна банка и надпреварата да съблюдава положителния звук. Добре би било и гуверньорът, който бъде определен, да има по-малко обвързаности с локални банки, гласяло посланието, което чул в слушалката вицепремиерът. Мнението на разположената във Франкфурт финансова институция на Европейски Съюз е значимо поради желанието на държавното управление България да се причисли към еврозоната още през 2024 година. А за това уверено е ръководството на Българска народна банка.

Именно след тези диалози са почнали и апелите от политическите сили да бъдат оттеглени както Андрей Гюров, по този начин и Любомир Каримански.

Лидерът на „ ИТН “ Слави Трифонов обаче отхвърля да чуе рекомендациите и държи на претендента си за шеф на централната банка:

Цялата тази история за избор на шеф на Българска народна банка стартира да наподобява на мелодрама с детайли на сапунен сериал. В България има закони, най-добре е те да се съблюдават. Всичко останало са страсти и мечти. Няма безусловно никаква причина да отдръпвам кандидатурата на Любомир Каримански. Защо споделям това през „ Facebook “? Защото очевидно някои хора от дума не схващат и основават изцяло непотребен звук в медийното пространство. Няма да отдръпва кандидатурата на Любомир Каримански - той е добър експерт и заслужен претендент. И Народното събрание ще реши. Такъв е законът “, написа Слави Трифонов в неделя във Facebook часове преди ръководещата коалиция да се събере на съвет.

Кирил Петков е предложил на Каримански пост в Световната банка, с цел да се отдръпна от надпреварата за Българска народна банка, упрекна пък депутатката от „ ИТН “ Ива Митева. Пак тя разгласи в изявление за Би Ти Ви, че Каримански ще заведе дело против вицепремиера Асен Василев:

„ Вчера в едно радио един вицепремиер си разреши да каже, че господин Каримански е поставил подписа си под документ, с който са откраднати 1 милион лв. от чиновник на банката. Не може по този начин да се хвърля тиня върху хората. Не може с такава лекост това да се прави и по тази причина е правосъдната ни система. Надявам се тя да даде отговорите на всички въпроси “, съобщи Митева.

Посланието на ЕЦБ обаче явно е стигнало до „ Продължаваме промяната “ и в късния следобяд техният претендент Андрей Гюров разгласи, че се отдръпва:

„ При липса на съдружна поддръжка дано моят конкурент самичък да реши дали желае да остави този толкоз значим и виновен избор в ръцете на опозицията. Това в последна сметка е етичен избор, част от условието към ръководителя на Българска народна банка за висок морал и положително име “, разяснява Гюров още веднъж през обществената мрежа.

Премиерът Петков на собствен ред сподели следното:

„ Всички заплащания от и към България се наблюдават от Българска народна банка, в това число и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари. Всички заплащания, които излизат отвън страната. Също по този начин КТБ евентуално нямаше да се случи, в случай че тогавашният гуверньор си бе приключил по-добре работата. Така че тази позиция е доста значима. И с чия поддръжка тя се избира, е доста значимо. Аз ще осведомявам съдружния съвет за решението на Андрей Гюров да изтегли кандидатурата си за шеф на Българска народна банка със следните претекстове: Андрей Гюров не може да си разреши да взе участие в избор, който заради разединение на ръководещата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и Движение за права и свободи “, съобщи и министър председателят Кирил Петков преди съвещанието на четворната коалиция. Той направи това при изключително изказване за медиите.

Петков уточни и решение, което съгласно източниците в държавното управление би било утвърдено и от ЕЦБ - на поста гуверньор на Българска народна банка да остане досегашният Димитър Радев най-малко до намирането на компромисна и задоволително авторитетна кандидатура на ръководещата коалиция.

„ Няма спънка актуалният гуверньор да остане на поста си до сливане на обединението към общ претендент. Не бива да се позволява битката за постове да взема превес пред същински значимите цели на държавното управление. „ Продължаваме промяната “ няма да поддържа господин Каримански поради терзания, свързани с неговата професионална биография, които нееднократно споделихме “, съобщи министър председателят в изявлението си.

„ Демократична България евентуално също няма да поддържа Каримански “, изясни съпредседателят на обединението Владислав Панев. Той въпреки всичко посочи, че е нужно решение на парламентарната група.

„ Независимо дали партията на Слави Трифонов ще изтегли Каримански и ще се търси трети претендент за Българска народна банка, или не, гласуването в Народното събрание няма да е през тази седмица “, даде да се разбере министър-председателят. Много по-важна тематика за него било да се одобряват законовите текстове, с които се закриват профилираните съдилища и прокуратури.

„ Това е законодателна смяна, която, уповавам се, ще покаже на българския народ цялостното единение в редиците на ръководещата коалиция по почналото реформиране на българската правосъдна система, тъй като битката с корупцията е невъзможна без тази промяна “, сподели министър председателят в изказването си.

Кирил Петков сложи и в допълнение изискване на сътрудниците си от „ ИТН “, само че обвързвано към този момент с 640 млн. лева, които районният министър Гроздан Караджов желае да заплати на пътностроителни компании.

В продължение на седмици към този момент „ Продължаваме промяната “ блокират тези заплащания по контракти, подписани от държавното управление на ГЕРБ. Първоначално процедурата бе спряна в Министерския съвет, а през цялата предходна седмица депутатите на Политическа партия спъваха приемането на особено решение на Народното събрание.

„ Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа инспекция от експертна комисия, която създадохме през февруари със състав, определен от Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и Министерството на финансите. Всяко заплащане към всяка от компаниите първо би трябвало да бъде утвърдено от антикорупционната комисия на Народното събрание. Прозрачно и видно за всеки български жител “, разгласи в неделя министър-председателят. „ Това значи, че даже да получи право да заплаща, Караджов няма да може да го направи незабавно, макар че съгласно изказванията му това изцяло блокира пътните поправки “, сподели Петков.

Зам.-шефът на Има Такъв Народ Тошко Йорданов обаче дефинира това предпочитание на премиера като рекет и изиска то да важи за всички останали заплащания на страната:

„ Г-н Каримански е претендент на „ ИТН “ за гуверньор на Българска народна банка и ние стоим зад тази кандидатура. Второ, слушах изказването на министър-председателя. Това, което вършат сега Кирил Петков и Асен Василев, точната дума е рекет. Политически рекет върху „ ИТН “, рекет върху районното министерство, рекет върху всеки един водач, приказвам за казуса със строителните компании, рекет върху всеки един, който си изкарва хляба и си изхранва фамилията, бил той притежател на пътно-строителна компания или елементарен служащ, който кара валяк. На всичкото от горната страна си разрешават да вършат подмятания, че там има някаква спекулация на ГЕРБ, която видите ли надали не ние ще вземем и ще продължим “, съобщи Йорданов на влизане в Министерския съвет.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР