Слави Трифонов © Юлия Лазарова 1. Защо си тръгва Слави

...
Слави Трифонов © Юлия Лазарова 1. Защо си тръгва Слави
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Слави Трифонов

© Юлия Лазарова 1. Защо си потегля Слави Трифонов

След деветнайсет години ефирен живот в ефира на bTV най-дълго просъществувалото предаване - " Шоуто на Слави ", евентуално ще спре да се излъчва вечно. Обяви го неговият продуцент и водещ Слави Трифонов, като акцентира, че това е персонално негово и на екипа му решение. Новината провокира лавина от реакции и накара доста хора да си задават въпроса за какво. Интересът в тази ситуация не е единствено за това какво ще се случи с водещия на едно от най-дълго издържалите в ефир телевизионни излъчвания. Залогът се подвига от непрекъснатите подмятания на Слави Трифонов за възможното му включване в политиката. Вижте детайлностите и вероятните пояснения тук.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък 2. Технологиите могат да изместят Доган и Пеевски

Големият проблем на възобновимите енергийни източници към този момент не е цената. Вятърните турбини и слънчевите панели поевтиняха фрапантно през последните години и силата им стана конкурентна на пазара. Проблемът е, че производството е непостоянно. Тъй като климатът е непредвидима система, а ток би трябвало да има постоянно, операторите на електроенергийните системи са изправени пред разнообразни провокации - свръхпредлагане в нощните часове, дефицит в облачно и безветрено време.

Как виртуалните електрически централи вземат решение казуса с балансирането на енергийните системи и могат да изместят Доган и Ковачки от студения запас четете в този текст.

3. Първият румънски IT милиардер

Основана в дребен апартамент в Букурещ с екип от няколко души, а през днешния ден оценена на... 7 милиарда $. Историята на румънската започваща компания UiPath е почтена за филм, изпълнен с възходи и падения, само че най-после завършващ с хепиенд - софтуерната компания съумя да се наложи на пазара на изкуствен интелект, който продължава да се разраства, а това й подсигурява постоянен напредък в идващите години.

Досега UiPath е привлякла общо над 1 милиарда $, а вложители в нея са някои от най-големите фондове в света като Accel, CapitalG, Sequoia и Kleiner Perkins и други Новата оценка направи UiPath най-голямата млада компания в областта на изкуствения разсъдък, откакто надмина китайската SenseTime.

4. Историята на двама бизнесмени, които вършат вафли от месо

Съвременните хора са не запомнили качествата на тялото да употребява мазнините за гориво. Те се хранят на чести шпации и с доста въглехидрати. Когато преминеш на хранене с високомазнинни и нисковъглехидратни артикули обаче, тялото употребява по-добре източниците на сила, което води до съкращаване на тежестта, смяна в композицията на силуета, повишение на инсулиновата устойчивост, промяна на равнищата на кръвната захар, повече тонус и по-добро здраве. В това имат вяра бизнесмените Иво Димитров и Тихомир Колев, които освен практикуват към този момент години наред LCHF (low carb high fat) храненето, известно още като кето, само че и разпространяват концепциите му през блога lchf-bg.com и фейсбук страница.

Покрай този метод на живот двамата откриват, че на пазара има незапълнена ниша в комфортните за консумация в придвижване артикули, които са богати на протеини и потребни мазнини, небогати на въглехидрати и приготвени от качествени първични материали. Така преди към 4 години потегля шегата, че ще би трябвало си произведат сникърс от месо, а през 2019 година на пазара към този момент са пуснати първите 4 барчета с месо, ядки и сушени плодове от марката Meat Me. Подробностите ще откриете тук.

5. Какво се случва с облеклата втора употреба

Текстилните боклуци в страната са над 100 хиляди тона годишно. Това е сред 3.8 и 4% от общия битов боклук. През 2018 година единствено в София са изхвърлени над 12 хиляди тона облекла, като половината от тях могат да бъдат употребявани още веднъж, споделя Севдалин Спасов, ръководител на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка и притежател на " М холдинг ".

Вероятно е да познавате най-известната марка на холдинга - магазините " Мания ", в които през април бе сложено началото на акция " Дрехите не са отпадък ", в границите на която в 14-те обекта на веригата в столицата са обособени специфични места за събиране на ненужни облекла, обувки и текстил. Това не е първата самодейност за събиране на облекла втора употреба. Няколко други компании и организации към този момент имат опит в тази активност. А с повдигането на приходите, всеобщото нахлуване на огромни марки и все по-осъзнатото потребителско мислене страната ни от вносител става експортьор на непотребен текстил с български генезис. Какъв е пътят и какво в действителност става с облеклата, които към този момент не носим, четете в този текст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР