Слави Славов е син и достоен последовател на водещия диетолог

...
Слави Славов е син и достоен последовател на водещия диетолог
Коментари Харесай

Слави Славов: Най-естественото отслабване е чрез въглехидратно хранене!

Слави Славов е наследник и заслужен почитател на водещия диетолог Георги Славов, който е работил с известната природолечителка Лидия Ковачева. След това Георги Славов в продължение на години създава и усъвършенства лечебна система “Vita Rama” за здравословно хранене. Тя повлиява сполучливо и работи превантивно против необятен набор от болести. Георги Славов работи дружно със синовете си в морското населено място “Емона”, където всеки ден десетки хора намират решение на здравословните си проблеми.

Какво е здравословното хранене, посредством което ще се спасим трайно от килограмите ни вповече или ще се излекуваме от редица всеобщи болести - ето какво показа по тези въпроси Слави Славов.

- Слави, споменахте за високовъглехидратно хранене - какво съставлява то?
- Високото въглехидратно хранене е най-естественото за индивида. Всички здрави нации, в това число и българския, са се хранили главно с въглехидратна храна. Днес можем да забележим такова хранене в селските региони на Индия, на Китай, на Мексико, където главно се употребяват въглехидратни храни, като картофи, царевица, ориз, просо, елда, плодове и зеленчуци.

- Защо при такова хранене човек е по-здрав?
- Защото главното гориво за нашата клетка е глюкозата. Без нея нито един развой в нашия организъм не може да съществува. Благодарение на нея се поддържа цялото тяло. Когато няма пълноценно асимилиране на глюкоза от нашите кафези, ние утежняваме здравословното си положение и стартират разнообразни болестотворни процеси в организма. Основата на пълноценното високовъглехидратно хранене е 80% от общите калории да бъдат въглехидрати, 10% мазнини и 10% белтъчини. Това е най-хубавото съответствие на храните, посредством което тялото може да метаболизира пълноценно.

Големият мит е, че от въглехидрати се пълнее. А ние вършим противоположното - с въглехидрати хората отслабват. Всички въглехидрати са от растителен вид. Процесът, при който въглехидратите се разграждат в нашето тяло, се назовава термогенеза. Т.е., когато изядем обещано количество въглехидрати, няма значение дали елементарни или комплицирани захари, дали плодове, зърнени или бобови храни - те се разграждат до глюкоза. Ако изконсумираме по-големи количества от тези въглехидрати, те зареждат мускулите и черния дроб с гликоген, в случай че изядем още по-голямо количество от тях, крайната фаза е топлота - по тази причина процесът се споделя термогенеза.

Пълнее се от комбинацията в храните

на въглехидрати и мазнини, тъй като свойството на мазнините е да се натрупат като второстепенен ресурс от сила в нашето тяло под формата на тлъстинки и килограми. Затова, когато консумираме главно въглехидрати и малко количество мазнини във тип на семена и ядки, не повече от 20-30 г дневно, въглехидратите последователно и гладко се усвояват в организма и естествено отслабваме, без да се лишаваме от нужните субстанции и микроелементи.

- Да, само че множеството от модерните диети изключват въглехидратите от режима на хранене - за какво?
- Повечето диети за намаляване са високопротеинови, като тези на Дюкан и Аткинсон, само че те утежняват нашето здравословно положение. Естествено, техният резултат е бърз, тъй като когато не консумираме въглехидрати, тялото стартира да разгражда мазнините до въглехидрати. Само че тези диети не може да продължат повече от 3-5 месеца, тъй като се стига до пагубно положение за организма. Когато разградим мазнините, започваме да разграждаме белтъците в тялото си, т.е. самите тъкани и органи. Това не е естественото намаляване за нас. Освен това, се усилва киселинността в организма ни, затормозяваме работата на бъбреците, черния дроб, повишават се пурините, получава се пикочна киселина, оттова подагра, камъни в бъбреците, ендокринни проблеми, нарушаване на хормоналния баланс в организма и други Затова най-естественото намаляване е посредством въглехидрати.

- Какво е вярното високовъглехидратно хранене, с което освен отслабваме, само че и сме здрави?
- Системата, която сме създали и се споделя “Vita Rama”, е следната:

до обяд се употребяват плодове иили сокове,

на обяд се приема огромна салата - може да се комбинират разнообразни зеленчуци - домати, краставици, маруля, спанак, алено цвекло - в недопечен тип. Към салатата на обяд се употребяват задушени зеленчуци, както и зърнени храни, които са 80% от храненето. Това са ориз, просо, елда, качамак, киноа, царевица, амарант. Хора, които са здрави и имат търпимост към глутена, могат да употребяват и ръж, овес, ечемик, пшеница. При всички положения е добре даже при здрав човек тези глутенови храни да бъдат лимитирани най-малко за месец. Към обяда има и 20% бобови храни - фасул, леща, нахут, грах, китайско бобче. Предварително са изкиснати зърнените и бобовите храни, по-късно са сварени добре и могат да се комбинират разнообразно. Това е главно хранене при заболели и при здрави хора. Вечерята е аналогична на обяда - салата и главно меню, съдържащо 80% зърнени храни и 20% - бобови, просто избираме други комбинации.

По принцип е хубаво да си дадем толеранс и най-малко за месец да се храним по този метод, без да прибавяме каквито и да било мазнини, като олио, масло, зехтин и така нататък, с цел да забележим дали ще ни се отрази добре. Храната се овкусява със сол, лимон, подправки. Както споделих, мазнините се набират от 20-30 г дневно семена и ядки - орехи, бадеми, лешници, слънчоглед, сусам, тиквено семе, чиа, ленено семе. Те могат да се пасират и създадат на разнообразни сосове, с които се овкусяват салатите. Може и сурови да се употребяват, единствено да се изкиснат 6-8 ч., с цел да се махнат инхибиторите.

- Защо мазнините не трябва да са повече от 10% от менюто ни дневно?
- Защото те задръстват кръвната плазма, полепват по стените на артериите и на клетките, по този начин не разрешават пълноценно да се усвоява глюкозата.

Получава се устойчивост към инсулина,

от който се явява диабет вид 2. В нашия център лекуваме този тип диабет за 7 - 30 дни, нямаме неизлекуван случай, в случай че гостът съблюдава хранителния режим.

Белтъчините, за които казахме, че също би трябвало да съставляват 10% от дневното ни меню, също се съдържат във всички зърнени и бобови артикули. Няма храна, в която да не са налице белтъчини, мазнини и въглехидрати. Така че не е належащо да одобряваме храни, които особено съдържат доста белтъци.

- Какви болести най-често лекувате в център “Vita Rama”?
- Хора ни търсят, тъй като имат проблем с килограмите. Но множеството ни клиенти са хора с общи болести - диабет вид 1 и 2, множествена склероза, нарушена функционалност на щитовидната жлеза, тиреоидит на Хашимото, сърдечносъдови и стомашни заболявания.

Голяма част от хората се лекуват сполучливо, само че при някои се постановат генетични проучвания. Имаме много пациенти, които ще изследваме в София скоро. Ще се изследват 30-35 гена, които включват или изключват всички останали 30 000 гена, които вярно разделят ДНК молекулата. Има разнообразни известни разновидности, които дават отговор да вземем за пример за трансформирането на фолиевата киселина или на витамин В12, а те са виновни за редица функционалности в организма, които, когато са нарушени, пораждат разнообразни типове рак, множествена склероза, аутизъм при децата. Ние се раждаме с тези разновидности и умираме с тях. Дори най-хубавата храна да дадем, когато няма дейна форма на избран витамин, не може да метилира организмът. Когато са ни известни обаче, можем да дадем непосредствено изчезналия детайл. При множествена склероза сме имали случаи, когато изцяло се оправят единствено с хранене.

Излиза, че решението за много заболявания е прекосяването на пълноценно растително хранене. Аз предлагам през лятото да се премине напълно на подобен тип хранене, като денем се употребяват плодове, а вечерта - композиция от салата, кълнове, задушени зеленчуци, зърнени и бобови храни.

Маргарита Благоева
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР