Славе Ивановски е сред най-големите износители на домати и чушки,

...
Славе Ивановски е сред най-големите износители на домати и чушки,
Коментари Харесай

Северна Македония стимулира икономиката си и става канабис суперсила в Европа

Славе Ивановски е измежду най-големите експортьори на домати и чушки, до момента в който преди две години той минава към развъждане на канабис за здравна приложимост, оповестява " Ройтерс ".

Страната легализира развъждането на канабис за медицински цели през 2016 година, присъединявайки се към все по-голям брой страни, които са го създали или следва да го създадат, като Англия, Гърция, Тайланд и някои щати в Съединени американски щати.

" Това е доста печеливш бизнес , който не изисква доста усилена работа и има бъдеще ", изяснява Ивановски, застанал до огромно растение канабис в оранжерията си в Щип, югоизточно от столицата Скопие.

От 2017 година Северна Македония е издала 28 лиценза за развъждане и произвеждане на канабисово масло , а други 15 компании чакат позволения. Но към този момент е създадено доста малко и няма експорт, защото производителите усъвършенстват своите умения.
 В Гърция ще отглеждат канабис
В Гърция ще отглеждат канабис

Дрогата е единствено за медицински цели

Ивановски, който влага 10 милиона евро в закупуване на земя и технологии, споделя, че постигането на нужното качество е главното предизвикателство . Той цели един ден да изнася в Германия и Полша и ще би трябвало да дава отговор на интернационалните стандарти.

Скопие трансформира и закона, с цел да позволи експорт на цвят от канабис . " Очакваме, че промишлеността с канабис може да генерира до 1% от националната продукция ", съобщи Венко Филипс, здравният министър на страната пред Ройтерс.

Северна Македония е е дна от най-бедните страни в Европа . Селското стопанство съставлява съвсем 8% от националното произвеждане и 10% от износа.

Правителството разпорежда четири метрова телена ограда с камери да огражда местата с канабис , които също се следят от охранители. Растенията са на закрито, в зали, или в оранжерии.

" Хората смятаха, че това ще са лесни пари и са вложили в развъждането на канабис. Но по-късно схванаха, че технологията е скъпа и че се изискват скъпи документи ", изяснява Константин Дуковски от Асоциацията на производителите.

За да насърчи промишлеността министър председателят Зоран Заев се среща с американския предприемач Майкъл Страуметис , който основава компания, профилирана в хранителни субстанции за растенията.

" Нека ви кажа, тази страна има голям капацитет и се веселя да бъда част от превръщането на Македония в една от първите Канабис суперсили в Европа ", написа Страуметис в Инстаграм.
 Колорадо завоюва над 1 милиарда $ от бизнеса с трева
Колорадо завоюва над 1 милиарда $ от бизнеса с трева

Легална марихуана= десетки хиляди нови работни места + по-малка престъпност

Един производител на канабис в Северна Македония, NYSK, отглежда канабис в залите на остарял химически цех отвън Скопие. Въздухът, водата и почвата би трябвало да бъдат пречистени, с цел да могат растенията да се отглеждат в стерилни условия и да се получи просвета за медикаменти.

" Индустрията е доста характерна, тя има доста секрети ", разяснява Сашо Сефаноски, основен действен шеф на NYSK. " Македония е подобаваща за вложители, защото ресурсите не са толкоз скъпи , колкото в другите страни. "

Според отчет на Imarc, световният пазар на медицински канабис може да стигне 44 милиарда $ до 2024 година, от почти 13,4 милиарда $ през 2018 година

Горан Андрески, машинен инженер, купува земя и се пробва да стартира произвеждане. " Хората се втурнаха да влагат , тъй като има дълга традиция в селското стопанство, само че този бизнес няма нищо общо със земеделието, той е по-фармацевтичен ", изяснява той.

" Единствената тенденция, която получаваме от държавното управление, е какъв брой висока би трябвало да бъде оградата , всичко останало би трябвало да измислим сами ", добавя Андрески.
 Легализират канабиса във Англия до 5-10 година
Легализират канабиса във Англия до 5-10 година

Дейвид Лами от Лейбъристката партия поддържа узаконяване на канабиса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР